Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δώδεκα χρόνια πριν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δέκα και κάτι χρόνια έχουν περάσει, από τη στιγμή, που οι απανταχού απολογητές του καπιταλισμού πανηγύριζαν, για τις πρόσφατες τότε ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης. Οταν σε όλους τους τόνους διακήρυχναν το «τέλος της ιστορίας» και την ακράδαντη πίστη τους στην ανωτερότητα και αιωνιότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Οταν αντιμετώπιζαν υπεροπτικά - αν όχι περιφρονητικά - τα όσα έλεγε το ΚΚΕ. Διαβάστε, λοιπόν, τι γράφει τώρα, στο χτεσινό κύριο άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» ο διευθυντής της εφημερίδας, Γ. Κύρτσος:

«Η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης κρίσης του συστήματος. Η πορεία της Ιστορίας μοιάζει να έχει επιταχυνθεί. Ο καπιταλισμός πέρασε μέσα σε μια δεκαπενταετία από την επικράτηση επί του υπαρκτού σοσιαλισμού στον παγκόσμιο θρίαμβο και τη γενικευμένη κρίση.

Ο καπιταλισμός δεν απειλείται από ένα ανταγωνιστικό σύστημα, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό του. Τα χρηματιστηριακά κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά του έχουν ενισχυθεί σε βάρος του παραγωγικού του δυναμικού. Οι αστέρες του μάνατζμεντ αποδεικνύονται πολλές φορές υπερβολικά φιλοχρήματοι και πρόχειροι. Το σύστημα αποτελεί διαρκή απειλή για τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, το περιβάλλον, τους λαούς των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.» Και συνεχίζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ