Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Ν-Α ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αναβάθμιση του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα
  • Η κυβέρνηση με τη συμφωνία της ΝΔ επικύρωσε στη Βουλή τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις
  • Ορ.Κολοζώφ: Παράγοντας ανησυχίας η κύρωσή τους παραμονές της επέμβασης στο Ιράκ

Τη συμμόρφωσή της στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που -λόγω και της επικείμενης επίθεσης στο ΙΡΑΚ- εμπλέκει τη χώρα μας στα αιμοχαρή σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έδειξε και χτες η κυβέρνηση κυρώνοντας -με τη συμφωνία της ΝΔ- στη Βουλή διεθνείς συμβάσεις για «την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι συμβάσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί από το ΝΑΤΟ και εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να στηριχτεί σε στρατιωτικούς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ ή ο «ευρωστρατός» της ΕΕ.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, οι συμβάσεις αυτές έρχονται να υλοποιήσουν τον προσανατολισμό που αποφάσισε το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για πολεμικές επιχειρήσεις άνευ ορίων και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Με βάση αυτόν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα συγκροτείται η «Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και όπως είπε ο Ορ. Κολοζώφ η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας έδειξε τι εννοούν όταν λένε «ειρήνη».

«Πρόκειται, είπε, για ωμές επεμβάσεις με διάφορα προσχήματα, που κάθε άλλο παρά την ειρήνη εξασφαλίζουν. Δεν ξέρω τι ειρήνη υπάρχει στη Βοσνία που έχει μετατραπεί σε ένα προτεκτοράτο, τι ειρήνη υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο που η αστάθεια είναι στην ημερήσια διάταξη ή τι ειρήνη υπάρχει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Καμία συμμετοχή σε επέμβαση στο Ιράκ

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή πολύ κρίσιμη περίοδο, αφού από τις ΗΠΑ έχει μπει ξεδιάντροπα στην ημερήσια διάταξη η επίθεση στο Ιράκ και τόνισε:

«Δεν μπορεί να μας καλύπτει η θέση ότι "δεν αποφασίζει ο ΟΗΕ και επομένως είμαστε αντίθετοι". Είμαστε αντίθετοι με κάθε μεθόδευση για τέτοιου είδους επεμβάσεις. Υπάρχουν τα πολιτικά μέσα που μπορούν να λύσουν τέτοιου είδους ζητήματα, αφού η επίθεση δε θα σταματήσει στο Ιράκ. Είμαστε σίγουροι για αυτό, όπως ήμασταν σίγουροι ότι δε θα σταματούσε στο Αφγανιστάν. Αλλωστε, οι εισηγήσεις που έρχονται στο ΝΑΤΟ είναι καθαρές και ο "άξονας του κακού" συγκροτείται από συγκεκριμένα κράτη. Ποια θα είναι η σειρά των επεμβάσεων δεν ξέρουμε αλλά μας έχουν πει το πού θα επέμβουν».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης παρατήρησε ότι «ο κατάλογος είναι ανοιχτός» και ο Ο. Κολοζώφ τόνισε ότι «αυτή είναι ακριβώς η ανησυχία μας. Ανοιξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μια διαδικασία που δε βλέπουμε το τέλος της και ταιριάζει με ορισμένες άλλες περιόδους της ιστορίας που συνήθως καταλήγουν σε ευρύτερες συγκρούσεις. Εμείς δε θέλουμε η χώρα μας να συμμετέχει, έστω και έμμεσα σε αυτές τις διαδικασίες».

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι μπαίνει θέμα για την κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθαρά ενάντια σε κάθε προσπάθεια επέμβασης στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι «δε θα δεχτούμε στο επίπεδο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι για να γίνουν κάποιες μοιρασιές στην περιοχή, πρέπει να γίνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις».

Ως απολογητής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής εμφανίστηκε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης και αφού ψέλλισε ότι «κάθε μονομερής πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει το πρόβλημα στο πεδίο της ειρήνης», ξεκαθάρισε ότι «η οποιαδήποτε ενέργεια να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίζουμε τη δική μας πολιτική χωρίς παλικαρισμούς και χωρίς περιττές κουβέντες».

Υπεράσπισε δε και το ρόλο του τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή μας, λέγοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας «εξυπηρετούνται με το να συμμετέχει στο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό γίγνεσθαι των Βαλκανίων», δηλαδή πρακτικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις γειτονικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ