Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση του ΔΣΑ για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Παρέμβαση στο θέμα που ενέκυψε σχετικά με τα δικαιώματα των κατηγορουμένων για τρομοκρατία κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ). Εχει συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό, τον συνταγματολόγο Ν. Αλεβιζάτο, τον πρόεδρο της Ενωσης Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλο και τους δικηγόρους Γ. Στεφανάκη του Κωνσταντίνου και Γ. Στεφανάκη του Εμμανουήλ. Η Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της κατέληξε στα εξής:

  • Οι υπόδικοι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν παύουν να είναι φορείς συνταγματικών δικαιωμάτων. Επιτρέπεται, όμως, η επιβολή περιορισμών στην άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, τόσο για τη διασφάλιση της ευταξίας και της πειθαρχίας στο σωφρονιστικό κατάστημα όσο και για τις ανάγκες της διεξαγόμενης ανάκρισης και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, οι τυχόν περιορισμοί, σύμφωνα με την Επιτροπή του ΔΣΑ, επιτρέπονται μόνο όταν είναι «αναγκαίοι, κατάλληλοι και ανάλογοι προς τους σκοπούς που επιδιώκονται με αυτούς».
  • Με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ισχύουν οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο οποίος θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό το φως του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της νομολογίας των δικαιοδοτικών οργάνων του Στρασβούργου και των συστάσεων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η προφορική, γραπτή, τηλεφωνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνία του κρατουμένου κατηγορούμενου με το συνήγορό του είναι κατ' αρχήν ελεύθερη και απρόσκοπτη και πρέπει να διεξάγεται με άνεση χώρου και χρόνου χωρίς παρακολούθηση και έλεγχο. Η ρύθμιση των όρων διεξαγωγής της επικοινωνίας και οι σχετικοί περιορισμοί δεν επιτρέπεται να την επηρεάζουν σε τέτοιο σημείο, ώστε να ματαιώνεται ή να δυσχεραίνεται ουσιαστικά η υπεράσπιση του κατηγορούμενου και η άσκηση των δικαιωμάτων του, καθώς και η εκπλήρωση των καθηκόντων του συνηγόρου.
  • Ο δικηγόρος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, οφείλει όμως να τηρεί τον κανόνα του μέτρου και να μην εκθέτει την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος. Ειδικότερα, ο ποινικός υπερασπιστής έχει κάθε δικαίωμα να προβάλλει τις απόψεις του εντολέα του, αλλά οφείλει να τηρεί τους δικονομικούς κανόνες που διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ανάκρισης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ