Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαρκής η ποινικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων

Χρήσιμο έντυπο, στο οποίο καταγράφονται μερικά στοιχειώδη, νομικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα των πολιτών, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Με στόχο να «αφυπνίσει τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού» η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ένα χρήσιμο έντυπο, στο οποίο καταγράφονται μερικά στοιχειώδη, νομικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα των πολιτών.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η έκδοση του φυλλαδίου έχει στόχο να είναι ο πολίτης «λιγότερο ευάλωτος έναντι της αστυνομικής αυθαιρεσίας, να μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του, να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του, να υψώνει με την πρακτική του φραγμούς στον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης, αναφέρθηκε στο μπαράζ επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια «στα δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία με τόσες θυσίες και αγώνες έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός, αλλά και άλλοι λαοί του κόσμου», που σήμερα αμφισβητούνται.

«Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο Δ. Καλτσώνης, έχουμε ζήσει μια συνεχή συρρίκνωση των λαϊκών ελευθεριών: Από τη Συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέχρι τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, την παραπομπή στα δικαστήρια χιλιάδων αγροτών, μαθητών, συνδικαλιστών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, οι οποίοι με αυτό το αντισυνταγματικό, φασιστικής έμπνευσης μέτρο εμποδίζονται να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία».

Ο Δ. Καλτσώνης τόνισε ακόμη: «Στη χώρα μας επίσης η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας γίνεται αφορμή για νέα επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις, για την παραπέρα εδραίωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας. Τα κρούσματα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έχουν πληθύνει ανησυχητικά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ. Μπελαντής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος επισήμανε ότι η διαδικασία εξάρθρωσης της «17Ν» και των ανάλογων οργανώσεων «σηματοδοτεί για την ελληνική πραγματικότητα τη μεταφορά του γενικότερου διεθνούς κλίματος, που έχει επιβληθεί από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα της περιστολής των ελευθεριών κατέχει μία κεντρική θέση. Αυτό που σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει και στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές χώρες επιχειρείται να επιβληθεί και στην Ελλάδα με την επιβολή αυταρχικών μέτρων και νομοθετημάτων. Ηδη ο πρώτος "τρομονόμος" του 2001 θα συμπληρωθεί με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες κυρώνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διευρύνουν σημαντικά την έννοια της τρομοκρατίας, σε βαθμό που ένα ευρύτατο πλέγμα κοινωνικοπολιτικών δραστηριοτήτων, συνδεόμενο με το υποκειμενικό στοιχείο της απόπειρας προσβολής των θεμελιακών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και συνταγματικών δομών, θα μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη. Πρόκειται για μια διαδικασία διαρκούς ποινικοποίησης των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, επισήμανε ότι τα όποια μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας δεν είναι κατ' αρχήν καταδικαστέα, «υπό μία απαράβατη προϋπόθεση, η οποία όμως δεν τηρείται στη χώρα μας: Να μην παραβιάζουν, επί των θεμελιακών δικαιωμάτων, διατάξεις του Συντάγματός μας».

«Αντίθετα, όμως, πρόσθεσε, έχει αρχίσει και εντείνεται ολοένα η παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε επισήμανε στην παρέμβασή του ο Κ. Διάκος, δικηγόρος, προσθέτοντας: «Το διεθνές κεφάλαιο προωθεί τα επικίνδυνα πολεμικά του σχέδια με σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων του. Σε αυτά τα πλαίσια βλέπουμε όλη αυτήν τη διαδικασία που προαναφέρθηκε, στο εσωτερικό επίπεδο, δηλαδή της αυταρχικοποίησης των θεσμών της αστικής δημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Σουλελές, επισήμανε ότι η αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι συνέχεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής που ακολουθεί, αφού όσο λιγότερα δικαιώματα έχουν οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα τόσο πιο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες να αντιπαλέψουν στην πράξη αυτές τις πολιτικές.

Τέλος, ο Γ. Α. Μαγκάκης πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή νομικών αλλά και άλλων, που θα συμπληρώσουν τις οδηγίες που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Συσπείρωση και θα τις εκδώσουν σε ένα φυλλάδιο, το οποίο θα διανέμεται σε κάθε ευκαιρία μεγάλων λαϊκών συγκεντρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ