ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40

Προϋπολογδυθείτε!

Πάτος άνευ πάτου...

«Θα τα κάνω λίμπα!», ο ένας. «Μη μιλάς εσύ, τρόφιμε των μπαρ του Κολωνακίου!», ο άλλος. «Είσαι βαποράκι της "17 Ν"», ο τρίτος. «Είσαι φασίστας!», ο παραδίπλα. «Εσύ είσαι φασίστας, που είσαι και ΠΑΣΟΚος!», ο θιγμένος. Και κάπου εκεί πέφτει η αυλαία: «Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε, καληνύχτα σας»...

Μόλις πήρατε μια γεύση από τηλε-σόου με θέμα τη ...«17 Ν», όπως μεταδόθηκε, προχτές, από σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Το εν λόγω καραγκιοζιλίκι δεν αφορά ούτε μόνον το συγκεκριμένο σταθμό, ούτε μόνον τη συγκεκριμένη εκπομπή. Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα, που αφορά το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, όπως συνολικά έχει μετατραπεί μετά από τα «τηλεπαραθυρο-ξεκατινιάσματα» του τελευταίου τριμήνου.

Το να μιλήσει κανείς για ευτέλεια και εκτροχιασμό είναι περιττό. Ενα είναι σίγουρο. Αν κοιτάξει κανείς πίσω και πιάσει το νήμα από την εποχή των «σατανιστών» μέχρι τη ...Γιούλη Μπάρκα, την πρόσφατη, δηλαδή, εκδοχή της τηλεξεφτίλας, θα θυμηθεί πως κάθε φορά υπήρχε η ελπίδα ότι «πιάσαμε πάτο» και πως - τουλάχιστον - δεν έχει παρακάτω.

Η αλήθεια είναι ότι, κάθε φορά, η χυδαία τηλεοπτική αγορά και οι χυδαίοι υπηρέτες της - που υποδύονται τους δημοσιογράφους, διασύροντας εαυτούς και αλλήλους - μας πιστοποιούν το βασικό τους «προσόν»: Οτι ο πάτος που εκπροσωπούν δεν έχει πάτο...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από την τραγωδία του «Σαμίνα Εξπρές». Τότε, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ο «αφοσιωμένος στην Αθήνα». Θέλει να το ξεχάσουμε. Γι' αυτό δε μας το αναφέρει στα γλυκανάλατα τηλεοπτικά του σποτάκια. Θέλει να ξεχάσουμε επίσης και τις τότε τοποθετήσεις του υπουργείου του, που, πριν ακόμα καταμετρηθούν οι νεκροί, ισχυριζόταν ότι «επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος»...

Δυο χρόνια μετά, οι οικογένειες των 81 νεκρών άκουσαν την απόφαση: Η πλοιοκτήτρια εταιρία κρίθηκε με βούλευμα «αθώα». Οπως ακριβώς είχε «προαναγγείλει» ο κ. Παπουτσής, που κατά τα λοιπά «δεσμευόταν» ότι «θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο»...

1814 Ιδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Πανεθνική οργάνωση των Ελλήνων πατριωτών για την απελευθέρωση της Ελλάδας, από τον οθωμανικό ζυγό. Στην οργανωτική της διάρθρωση πήρε πολλά από τους καρμπονάρους και τους μασόνους.

1815 Ιδρύεται η «ιερή συμμαχία» των Ευρωπαίων μοναρχών μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα. Σκοπός της η πάλη κατά του επαναστατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

1906 Ο διάδοχος Γεώργιος παραιτείται από τη θέση του ύπατου αρμοστή της Κρήτης.

1922 Για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο θρόνο ανεβαίνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γεώργιος.

1936 Η γαλλική κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

1944 Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας.

2000 Το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα».


Και πάρκινγκ για ... σκύλους!

«Θα βάλω τα δυνατά μου», δήλωσε χτες η Ντόρα. Είναι η ίδια που θα φυτέψει πλατάνια στις ταράτσες, θα βάψει τις προσόψεις των πολυκατοικιών (γαλάζιες;), θα φτιάξει πάρκινγκ επίγεια, υπόγεια και - κυρίως - εναέρια...

Ο άλλος, εξίσου «αφοσιωμένος» στο πλευρό μας. Ζει για να προσφέρει, ο άνθρωπος... Αγαπάει την Αθήνα. Σκάει από στεναχώρια για το χάλι της. Αγαπάει και τα παιδιά. Οπως έλεγε χτες, θα τα αγαπάει και μετά τις εκλογές. Και μην ξεχνάτε: Θα μας βγάζει και το σκύλο βόλτα...

Σιγά σιγά θα μας φέρουν και θάλασσα στο Σύνταγμα. Το έχουν... καταφέρει και άλλοι στο παρελθόν. Οι Μαυρογιαλούροι. Τη θυμάστε την ταινία; Και κείνο το ωραίο σύνθημα: «Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο»! Το θυμάστε;...

Ανατρέψτε τον Μπους!

Ο Μπους θέλει να βομβαρδίσει το Ιράκ και να ανατρέψει τον Σαντάμ γιατί - όπως λέει - κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι ΗΠΑ:

α) Το Δεκέμβρη του 2001 έθεσαν σε αχρηστία την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη (ΑΒΜ), αθετώντας μονομερώς την υπογραφή που είχαν βάλει το 1972 από κοινού με την ΕΣΣΔ, με συνέπεια να αρχίσει νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

β) Την ίδια εποχή, Δεκέμβρης του 2001, τίναξαν στον αέρα τη διεθνή διάσκεψη 144 χωρών του ΟΗΕ για τον έλεγχο των βιολογικών όπλων, αρνούμενες να ψηφίσουν πρωτόκολλο για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βιολογικά και Τοξικά Οπλα (BTWC). Είναι γνωστό άλλωστε ότι από το 1986, με πρόταση των Αμερικανών, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συνηγόρησαν σε πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων, τα οποία είχαν απαγορευτεί από το 1969.

γ) Οπως αποκάλυψαν οι «Τάιμς» (πριν ακόμα από την 11η του Σεπτέμβρη), το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός μεταλλαγμένου βακίλου «υπεράνθρακα», με πρόσχημα την προστασία των Αμερικανών στρατιωτών έναντι βιολογικής επίθεσης... Κατά τους Αμερικανούς (σημειώνουν οι «Τάιμς»), η παραγωγή «υπεράνθρακα» είναι συμβατή (!) με τη συνθήκη απαγόρευσης βιολογικών όπλων!

δ) Οπως αποκάλυψε ο «Ομπσέρβερ» (27/5/2002), σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση ηρεμιστικών φαρμάκων τύπου βάλιουμ εναντίον ακόμα και διαδηλωτών! Παράλληλα, το Πεντάγωνο ζήτησε εισηγήσεις από ειδικευμένους επιστήμονες για την ανάπτυξη προγράμματος χρησιμοποίησης γενετικά μεταλλαγμένων μικροβίων εναντίον του εχθρού!

Κατόπιν αυτών, το ερώτημα είναι εύλογο:

Ποιος θα βομβαρδίσει τον Μπους;

ΑΛΛΑΖΕΙ, λέει, την κατάθεσή του και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Θα αναμένουμε. Πάντως, έτσι κι αλλιώς έχει πολύ ενδιαφέρον από ρουφιάνος και προβοκάτορας να «αλλάζεις» και να γίνεσαι ...προβοκάτορας και ρουφιάνος.

***

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μητσοτάκη υπέρ Καραμανλή είχαμε χτες, ενόψει δημοτικών εκλογών: «Μπορεί να έγιναν λάθη στην επιλογή υποψηφίων, αλλά...», άρχισε τη δήλωσή του ο επίτιμος. Αδικο έχουν στη Ρηγίλλης; Οσο σκέφτονται ότι μπορεί να τους... ξαναστηρίξει, τους πιάνει κρύος ιδρώτας.

***

ΜΕΤΑ το 3-0 στην Κύπρο, μια ποδοσφαιρική αξία απέμεινε: Η ποδοσφαιρική ομάδα του «Ριζοσπάστη»! (πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, παναθηναϊκάκια...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ