ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Κοζάνη: Δήμος - πιλότος αντιλαϊκής πολιτικής

Ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η δράση που ανέλαβε ως δήμαρχος Κοζάνης, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος. Και από τα δύο πόστα στα οποία βρέθηκε, πρωταγωνίστησε στην πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δήμων στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέβαλε τα μέγιστα στην απαξίωση του λαϊκού της χαρακτήρα και συναίνεσε στην προώθηση μέτρων που εγγυόνταν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της από την κεντρική εξουσία.

Ο δεκάλογος των προτάσεων που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2001, είναι ενδεικτικές της πολιτικής του φιλοσοφίας, την οποία εφάρμοσε και στο εσωτερικό της ΚΕΔΚΕ, σε σύμπραξη με την υπόλοιπη προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την εξεύρεση πόρων, μέσα από το χαράτσωμα των δημοτών, την αυτοχρηματοδότηση, το δανεισμό, τις συμβάσεις παραχώρησης για την υλοποίηση έργων.
  • Τη μείωση των κοινωνικών δαπανών του δήμου, κάτι που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ονομάζει «εξορθολογισμό» των υπηρεσιών, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να την ελέγχει γι' αυτό.
  • Την είσπραξη όλων των βεβαιωμένων εσόδων του δήμου, ακόμα και με τρόπους δυσάρεστους (!), δηλαδή και με εκβιασμούς (;).
  • Τη θέσπιση νέων εσόδων τόσο με την αξιοποίηση του νόμου 1828, όσο και των αυξημένων δυνατοτήτων που θα προκύψουν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου δίνεται η δυνατότητα επιβολής τοπικών εσόδων.
  • Την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης για την υλοποίηση έργων, το δραστικό περιορισμό της αυτεπιστασίας και διατήρηση αυτού του τρόπου εκτέλεσης έργων σε ελεγχόμενα πλαίσια, όπου επιβάλλεται.
  • Τη συμπίεση κάθε μορφής δαπανών, με παράλληλο εξορθολογισμό και κοστολόγηση όλων των υπηρεσιών, δράσεων και πολιτικών του δήμου, ώστε να αυξηθεί το αποτέλεσμα.
  • Την εισαγωγή δεικτών παρακολούθησης και ελέγχου τόσο του κόστους όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος.

Στις επιλογές αυτές συμπυκνώνεται η κυβερνητική πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει τους δήμους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και όργανα υλοποίησης κεντρικών αντιλαϊκών πολιτικών. Πολιτική που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προώθησε στο συλλογικό όργανο του οποίου ηγούνταν, πολλές φορές εν αγνοία του συνόλου των αιρετών και, αντίθετα, σε πλήρη συνεργασία με τις ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Την πολιτική αυτή πρέπει να αντιπαλέψουν οι ίδιοι οι δημότες, και μια καλή ευκαιρία είναι οι επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η Συμπαράταξη των μαχόμενων ελπίδα για το αύριο
  • Παρουσία μεγάλου πλήθους κόσμου έγιναν χτες βράδυ τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στα Χαυτεία
  • Κάλεσμα αγώνα - μήνυμα ελπίδας απεύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής

Οι Αθηναίοι έχουν συμφέρον να συμβαδίσουν με τη «Συμπαράταξη», με τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες. Μ' αυτούς που ήτανε και παραμένουν μαχόμενοι. Μ' αυτούς που πρόσφεραν και προσφέρουν σ' αυτόν τον τόπο, που βρέθηκαν πάντα δίπλα στο λαό σε όλες τις δύσκολες ώρες. Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, χτες το βράδυ εγκαινιάζοντας το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στα Χαυτεία (στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου).

Στην τελική προ των εκλογών ευθεία, χτες στην εκδήλωση της «Συμπαράταξης», παραβρέθηκε πλήθος Αθηναίων. Ανθρωποι του μόχθου, του πολιτισμού, της εργαζόμενης διανόησης, του αθλητισμού, νεολαίοι. Ανθρωποι που έχουν συνευρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν, και πάντα σε αγώνες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Σε κλίμα αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 13ης Οκτώβρη, τα στελέχη και οι φίλοι του συνδυασμού, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, απέφυγαν τα μεγάλα λόγια και αναλογίστηκαν τις δουλιές που πρέπει να γίνουν στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι την αναμέτρηση. Και κυρίως για το πώς θα φτάνει σε όλους τους Αθηναίους η φωνή της «Συμπαράταξης».

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε τους αγώνες της «Συμπαράταξης» όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, αλλά και όλη την τετραετία, για την προστασία των δημόσιων αγαθών. Για να μη χαθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι πράσινου. Πως ο συνδυασμός συγκρούστηκε με μεγάλα συμφέροντα, κατασκευαστικών εταιριών, με τους μεγαλόσχημους, με αυτούς που ήθελαν και επιδιώκουν να καταπατήσουν, να ακυρώσουν τους ελεύθερους χώρους.

Η «Συμπαράταξη» τόνισε «είναι πια κοινά αποδεκτό ότι είναι μια δημοτική παράταξη με ουσιαστική δράση και παρεμβάσεις για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας. Μια παράταξη η οποία μεροληπτεί υπέρ των εργατών του χεριού και του πνεύματος. Η οποία αντιμάχεται το μεγάλο κεφάλαιο, τους καταπατητές των ελεύθερων χώρων, τους καταστροφείς του ελάχιστου πράσινου που έμεινε στην Αθήνα. Κι αυτοί όλοι έχουν όνομα. Κι αυτοί όλοι προστατεύονται και με τη σειρά τους προστατεύουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από κοντά βρίσκεται και η ηγεσία του ΣΥΝ».

Επισήμανε την ανάγκη αντίδρασης στο νέο πόλεμο που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Την ανάγκη να περιφρουρήσουμε την ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες που καταπατιούνται βάναυσα από τους τρομοκράτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε την πρόταση της «Συμπαράταξης» για ένα Δήμο που θα στέκεται δίπλα και κοντά στους εργαζόμενους, στο λαό, τη νεολαία, στα μεγάλα προβλήματά τους. Υπογράμμισε τον πολιτικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών και την πρόσθετη πολιτική σημασία του Δήμου Αθηναίων, συμπληρώνοντας πως οι δυνάμεις του δικομματισμού επιδιώκουν τον έλεγχο του Δήμου και της Νομαρχίας, για να προωθούν και να υλοποιούν και μέσα από κει την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προειδοποίησε ότι «εθνικός» στόχος της αστικής τάξης, μετατρέπεται σε εθνικό βρόγχο, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τους εργαζομένους.

Και κατέληξε: «Οσοι αγωνίζονται μπορούν να σπάσουν το φράγμα της σιωπής. Για να πάψει να κυριαρχεί ο φόβος, η ατομική περιχαράκωση, ο σκοταδισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η τάση φυγής. Για να βλέπει ο κόσμος την πραγματική εικόνα, την αισιόδοξη πλευρά της ζωής και όχι την εικονική πραγματικότητα στην οποία παγιδεύεται και παγιδεύει την εξέγερση του, την αντίσταση του και την ανθρωπιά του».

Η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα

Την αρμόδια για την Αθήνα υπηρεσία της ΔΕΗ, στην οδό Αγησιλάου, επισκέφθηκε χτες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπ. Χαλβατζής. Συζήτησε με εργαζομένους της επιχείρησης για τις μεθοδεύσεις τεμαχισμού και εκχώρησης μεγάλου μέρους της, στο μεγάλο κεφάλαιο. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτή την πολιτική, γιατί δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της ΔΕΗ και στη δυνατότητα που θα είχε η χώρα μας, για την παραπέρα ανάπτυξή της», τόνισε χαρακτηριστικά και τους κάλεσε να δώσουν ψήφο αντίστασης και αγώνα στις επερχόμενες εκλογές.

Σήμερα στις 9:30 πμ, ο Σπ. Χαλβατζής θα περιοδεύσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θα συναντηθεί με τον πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές, τους προέδρους των Τμημάτων και το διδακτικό προσωπικό. Στις 7:30 μμ, θα μιλήσει στην κεντρική συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» για το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, στην πλατεία Γκύζη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Η αληθινή δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας

«Ζούμε στο πετσί μας τα προβλήματα που σωρεύει η άγρια πραγματικότητα. Ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη, να σταματήσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων. Ασχολούμαστε με την Υγεία, την Ασφάλιση, το δικαίωμα στην εργασία, την ανέχεια. Δε γίνεται να μην ασχοληθούμε και να μην αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που ταλανίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα». Ο Κώστας Καζάκος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με την «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», χαιρετίζοντας στη χτεσινή συγκέντρωση για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Συμπαράταξης», έδωσε το στίγμα του νομαρχιακού ψηφοδελτίου. Σημείωσε ότι μόνο με την ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που αντικατοπτρίζουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο, μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει περιεχόμενο.

Συμπλήρωσε ότι η αντιλαϊκή πολιτική αντιμετωπίζεται μόνο με αντίσταση και αγώνα. Οτι πρέπει να ακουστεί στεντόρεια η φωνή μας ενάντια στο νεοφιλελεύθερο νεοϊμπεριαλισμό. Οτι η αληθινή δύναμη «βρίσκεται στα χέρια μας» και δεν πρέπει να τη χαρίσουμε σε κανένα διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο λόγος του διακόπηκε πολλές φορές από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους Αθηναίους που φώναξαν συνθήματα όπως: «Δήμαρχοι, νομάρχες αγωνιστές όχι του κεφαλαίου διαχειριστές» και «Οχι στο ΠΑΣΟΚ, όχι στη ΝΔ, αυτή η ψήφος είναι του λαού».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν: πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ. Η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη. Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τους Τ. Μαστρογιαννόπουλο, Α. Ζορμπαλά, Κ. Γιαννόπουλο και Μ. Ζευγώλη. Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το γραμματέα του ΚΣ Θέμη Γκιώνη.

Με τη «Συνεργασία» το Ιλιον αλλάζει σελίδα

«Ο λαός της πόλης βγαίνει στο προσκήνιο». Με το σύνθημα αυτό ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου, Ν. Τριανταφύλλου, εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Συνεργασία Αλλαγής» και παρουσίασε το ψηφοδέλτιο μάχης της παράταξης για τις δημοτικές εκλογές.

Η χτεσινή πρώτη συγκέντρωση απέδειξε ότι ο συνδυασμός «Συνεργασία Αλλαγής» - που προήλθε από τη συνεργασία των παρατάξεων «Δημοκρατική Ενότητα», «Δημοτική Ενότητα» και «Δημοτική Παρέμβαση» - κατάφερε να έχει πλατιά ανταπόκριση στο λαό της πόλης. Πράγμα που απέδειξαν οι δημότες που κατέκλυσαν το χώρο έξω, αλλά και μέσα στο εκλογικό κέντρο στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να βγει η πόλη από το τέλμα όπου την έχουν οδηγήσει οι σημερινοί διοικούντες.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κ. Χριστόπουλος, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας», ο οποίος αναφέρθηκε στα μηνύματα που έρχονται από τις γειτονιές της πόλης και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ενώ για την παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής» τόνισε: «Μας ενώνει η θέληση για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι διεκδικητική και θα στηρίζεται στη συμμετοχή του λαού της πόλης».

Στις κινήσεις του σημερινού δημάρχου και της δημοτικής αρχής αναφέρθηκε ο Γ. Μπεζαΐτης, επικεφαλής της «Δημοτικής Παρέμβασης». «Ο δήμαρχος και η διοίκηση τάζουν προσλήψεις εκμεταλλευόμενες την ανάγκη για ψωμί και μεροκάματο» και κάλεσε τους δημότες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις τακτικές, λέγοντας «κλείστε τα αυτιά σας στους υπονομευτές ενός καλύτερου αύριο. Η παράταξή μας είναι ο μόνος συνδυασμός που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, Γ. Θεοδωράτος.

«Η "Συνεργασία Αλλαγής" θα δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι γειτονιές του δήμου που βρίσκονται σε εγκατάλειψη», τόνισε στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Τριανταφύλλου και υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η λαϊκή συμμετοχή, που για τη συγκεκριμένη παράταξη αναγορεύεται σε κύριο και αποκλειστικό παράγοντα για τη λύση των προβλημάτων που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. «Διαφέρουμε από τους άλλους γιατί είμαστε αντίθετοι με πολιτικές και πρακτικές που θέλουν να προσαρμόσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και αρμοδιοτήτων, γιατί είμαστε αγωνιστικοί και διεκδικητικοί», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος. Καταλήγοντας ο Ν. Τριανταφύλλου κάλεσε τους δημότες να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τη «Συνεργασία Αλλαγής» για να «γυρίσουμε σελίδα στο Ιλιον, να φέρουμε μια νέα εποχή στην πόλη. Να κάνουμε το Ιλιον την πόλη που αγαπάμε και ονειρευόμαστε».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών κοινωνικών φορέων της πόλης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μάχη για όλα τα προβλήματα

Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε τα παρακάτω:

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ στηρίζει την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" που έχει για επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι γίνεται μια διαφορετική μάχη και παρουσία σε σχέση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς, με δεδομένο ότι εμείς δεν περιορίζουμε την καμπάνια και την παρουσία μας μόνο στα μεγάλα προβλήματα της οικολογίας, του περιβάλλοντος, του κυκλοφοριακού, αλλά σε όλα τα υπαρκτά προβλήματα. Τα συνδέουμε με το πρόβλημα της ανεργίας, με το πρόβλημα της παιδείας, της υγείας. Γιατί απ' ό,τι παρατηρώ οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι και ιδιαίτερα η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Παπουτσής δίνουν μια εύκολη μάχη για τα μικρά προβλήματα, για μερικές τούφες πρασίνου, ενώ υπάρχουν ογκόλιθοι προβλημάτων στην Αθήνα. Και ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και πρέπει να ασχολείται με όλα. Οχι επιλεκτικά, ορισμένες οικολογικές προτάσεις φιγούρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ