ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
61 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Ολοι σήμερα στην εκδήλωση

Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση - συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 6 το απόγευμα

12 Οκτώβρη 1944 Από τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Αθήνας για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς
12 Οκτώβρη 1944 Από τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Αθήνας για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς
Με συγκέντρωση - εκδήλωση που οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, ώρα 6 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα της Αθηνάς), γιορτάζεται η 61η επέτειος της ίδρυσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - ΕΑΜ.

Πρόκειται για μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση, ώστε να τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές του ΕΑΜ και ιδιαίτερα εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του για την απελευθέρωση της χώρας μας, από την τριπλή κατοχή των φασιστών Ιταλών και Βουλγάρων και των χιτλερικών ναζί. Για να τιμηθούν τα ιδανικά και τα οράματα του ΕΑΜ, που, με ραχοκοκαλιά το ΚΚΕ, έγραψε σελίδες άφθαστου ηρωισμού και δόξας, πλάι σ' εκείνες του έπους του '21.

Αλλά η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε μια περίοδο, όπου, όχι μόνον παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των αντιστασιακών αγωνιστών και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποχρωματίσει την Αντίσταση, αλλά και προκαλεί με την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που βάζει ταφόπλακα στο καθολικό αίτημα των αντιστασιακών μας και ολόκληρου του ελληνικού λαού, επιτέλους το γερμανικό κράτος να πληρώσει τις οφειλές του για τις καταστροφές την κατοχική περίοδο. Η απόφαση αυτή εκφράζει, ακριβώς, την υποτέλεια των κυβερνήσεων του δικομματισμού και, βεβαίως, της κυβέρνησης Σημίτη, που αποφεύγει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, που διοργανώνει την εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, καλεί όλους τους αντιστασιακούς και κάθε Ελληνα πατριώτη, να πάρουν μέρος στο γιορτασμό και να τιμήσουν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ.

  • Πούλμαν για το Π. Αρεως, εκτός άλλων, δρομολογεί και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 5 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.
Βιομηχανία παραγωγής αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων η Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατήγγειλε το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξελιχθεί σε «βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων αντιδημοκρατικού και κατασταλτικού περιεχομένου». Την καταγγελία αυτή έκανε αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των κομμουνιστών ευρωβουλευτών στην έκθεση Galeote Quecedo που υιοθετούσε 2 κείμενα πρωτοβουλιών της Ισπανίας με θέματα:

1) «Εφαρμογή ειδικών μέτρων αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και

2) «Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης των νομικών συστημάτων και της εφαρμογής τους σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ολόκληρη η παρέμβαση είναι η εξής:

«Οπως φαίνεται και από τη σημερινή συζήτηση, η βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων αντιδημοκρατικού και κατασταλτικού περιεχομένου δουλεύει με εντατικότατους ρυθμούς στην ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες της ισπανικής κυβέρνησης (που σύμφωνα με το νέο Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίστηκαν χωρίς συζήτηση) στοχεύουν στην ενίσχυση και επίσπευση των ήδη αποφασισμένων μέτρων για συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και στη στενή και ασφυκτική επιτήρηση των κρατών - μελών για την πιστή και γρήγορη μεταφορά στο δίκαιό τους του ευρωτρομονόμου και του ευρωεντάλματος. Φοβούνται φαίνεται μήπως κάτω από την πίεση του δημοκρατικού λαϊκού κινήματος, που έχει ήδη ξεσηκωθεί στις περισσότερες χώρες, δεν υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση με τα νομοθετικά αυτά εκτρώματα.

Στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού μεταξύ τους, τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται - ενάντια σε κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας - να συλλέγουν και να κοινοποιούν στην Europol και Eurojust έναν ελάχιστο αριθμό πληροφοριών για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη τρομοκρατία.

Το πώς εννοούν το συντονισμό και την ενιαιοποίηση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας φαίνεται καθαρά από απόρρητο έγγραφο της Europol που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και το οποίο κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών» προχωράει σε υιοθέτηση μέτρων κατασκευής χαφιέδων και προβοκατόρων που θα δρουν με... την άδεια της Αστυνομίας και θα παραμένουν ατιμώρητοι ακόμη κι αν έχουν συμπράξει στην τέλεση εγκλήματος!

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε τα σχετικά κείμενα».

ΧΑΝΙΑ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 3 του Οκτώβρη

Μαζικοί φορείς των Χανίων διοργανώνουν συλλαλητήριο κατά της πολεμικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Σύσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις τρομοκρατικές απειλές των ΗΠΑ σε βάρος των λαών του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής και ολόκληρης της ανθρωπότητας, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, την Τετάρτη 25 του Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.

Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης, αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Πέμπτη, 3 του Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της αγοράς.

Ακόμα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση και νέας σύσκεψης για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπου θα καλεστούν να συμμετέχουν και άλλοι μαζικοί φορείς.

Τη συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου, από κοινού αποφάσισαν: Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία», η «Αριστερή Δημοτική Κίνηση», η Κίνηση «Χανιά των Πολιτών».

Στο Αγρίνιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο Αγρίνιο σήμερα, Παρασκευή, 27 του Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 10.30 επίσκεψη στη βιομηχανία Ιματισμού (Καμένος).
  • Στις 11.30 επίσκεψη στο Καινούριο Τριχωνίδας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο και το Συνεταιρισμό.
  • Στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Αγρινίου.
  • Στις 20.00 η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ