ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Ο φόβος του «μαυρίσματος»...

Ο υπαρκτός κίνδυνος οι κάλπες την επόμενη Κυριακή να βγάλουν «ανεπιθύμητα» μηνύματα -ένας στους τέσσερις είναι ακόμα «αναποφάσιστος» - οδηγεί σε «ακραία» δικομματική πόλωση

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αφήσουν το λαό να πάει να ψηφίσει «με την ησυχία του». «Πρέπει» να οδηγηθεί στις κάλπες με τα εκβιαστικά διλήμματα, τις διαχωριστικές γραμμές, τη σύγχυση, το φόβο που θέλουν οι ηγεσίες του δικομματισμού. Ακριβώς γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κάλπη του Οκτώβρη να βγάλει «ανεπιθύμητα» μηνύματα. Τα δικά τους γκάλοπ δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το ένα τέταρτο, των ψηφοφόρων είναι «αναποφάσιστοι», είναι επικίνδυνοι δηλαδή να τους «μαυρίσουν» και τους δύο...

Οι μυλόπετρες του δικομματισμού άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ, επιχειρώντας να συνθλίψουν τους πάντες. Δεν τους έφτανε η «κατασκευή αποτελεσμάτων» μέσω των γκάλοπ, που ψηφίζουν πριν από μας γι' αυτούς. Ούτε τα ρουσφέτια, οι παροχές (ψίχουλα που έπρεπε να είχαν προ πολλού δώσει), η εξαγορά συνειδήσεων, η τρομο-λαγνεία, τα πάγια διλήμματα «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ», «Σημίτης ή Καραμανλής»!...

Οι εκλογές δε θα μπορούσε να γίνουν αν δε χάραζαν τις «διαχωριστικές γραμμές» που τους βολεύουν ώστε να στοιχηθούν οι πάντες - μόνο - γύρω από αυτούς. Ετσι, η Χαρ. Τρικούπη αξιώνει ως κριτήριο της ψήφου τη σχέση ΝΔ-ακροδεξιάς: «Με τη ΝΔ, που κουβαλάει την ακροδεξιά», ή «δημοκρατική συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ»(!), λένε επιχειρώντας, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να στήσουν ένα μέτωπο «αντι-Λεπέν», αλά ελληνικά.

Λες και δεν είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που όχι απλώς έχει προ πολλού εξαργυρώσει τις όποιες αντιχουντικές περγαμηνές της, αλλά που κάνει τους ακροδεξιούς να σταυροκοπιούνται για την «αποτελεσματικότητα» της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Από την άλλη η Ρηγίλλης βάζει τη φιλολαϊκή μάσκα της, εμφανιζόμενη κόμμα όλου του λαού, ακριβώς για να κρύψει ότι δεν έχει μάτια παρά για τα εγωιστικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ας πάρουν το μήνυμα που τους «πρέπει».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ -ΣΩΣΙΒΙΟ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΥΟ: «Με όρους εθνικών εκλογών θα περάσει το τελευταίο δεκαήμερο πριν από τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το παιχνίδι αρχίζει να παίζεται χωρίς κανόνες, και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ανεβάζουν διαρκώς τους τόνους, ενώ τα επιτελεία καταφεύγουν στις συνταγές της αρνητικής διαφήμισης για να πλήξουν τους αντίπαλους συνδυασμούς». (ΒΗΜΑ)

«ΠΑΓΙΔΕΣ»: «Ακροδεξιός ιός χτυπά τη ΝΔ. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης με δύο λαθεμένες και εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές παγιδεύτηκαν σε μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία πλέον κυριαρχεί η σχέση της ΝΔ με την ακροδεξιά. Στη Θεσσαλονίκη μια ενδεχόμενη εκλογή του γνωστού για τις φιλοβασιλικές και φιλοχουντικές απόψεις Π. Ψωμιάδη, δίνει υπόσταση στο φάντασμα της ακροδεξιάς, ενώ στην Αθήνα ο Κ. Καραμανλής δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Γ. Καρατζαφέρη» (ΝΕΑ).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ...«Στην ακύρωση της στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή για το μεσαίο χώρο στοχεύει το κυβερνών κόμμα, ελπίζοντας ταυτόχρονα και σε προσέγγιση στο δεύτερο γύρο των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Χρήστου Πρωτόπαππα και όχι μόνο, θα σηκώσει τις επόμενες ημέρες το θέμα των "παζαριών" της Ρηγίλλης με τον ακροδεξιό υποψήφιο Γ. Καρατζαφέρη, ενώ θα αναρωτηθεί για τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα γνωστά για τις ακροδεξιές τους τοποθετήσεις (Β. Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Επί της ουσίας όμως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στριμώχνει τη ΝΔ για τρεις ειδικούς λόγους: 1. Το κυβερνητικό κόμμα εκτιμάει ότι με τον τρόπο αυτό θα κινητοποιηθούν οι δικοί του ψηφοφόροι, σε τρόπο ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης, τα οποία σε αρκετές περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο του 55%-65%» (Γ. Χρ. Παπαχρήστου -ΝΕΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΙΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗ ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «ΓΚΑΛΟΠ» ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΪΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ - ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑ» ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΜΗΡΟΙ 356 ΕΜΠΟΡΩΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΑ: Απαγορεύσεων για ΜΜΕ στις δίκες - Γραφής από τους εγκλείστους - Υβρεων κατά ΜΜΕ - θυμάτων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΟΛΗ Η 17Ν ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ 17Ν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΜΕΡΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΙΚΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΛΑΘΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕΤΑ ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ.

ΑΥΓΗ: ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ετοιμότητα»...«Η προεκλογική περίοδος δε θα είναι τόσο έντονη όσο των εθνικών εκλογών του 2000, αλλά αν συνεχίσει έτσι η κυβερνώσα παράταξη θα γίνει» (Θ. Ρουσόπουλος-εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ -ΒΗΜΑ).

Συγχαρητήρια...«Κίμωνα τους διέλυσες». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης συνεχάρη τον βουλευτή Κίμωνα Κουλούρη για τον τρόπο που αντιμετώπισε, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη και τον υποψήφιό της στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης Παναγ. Ψωμιάδη» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Για την πολυσυλλεκτικότητα...«Για μια ακόμη φορά ζούμε μια εξωφρενική, αλλά πάγια κατάσταση. Η "συντηρητική Δεξιά" δεν έχει δικαίωμα ιδεολογικών αναζητήσεων και πολιτικών διευρύνσεων. Οταν, ως μεγάλο κόμμα, επιδιώκει πολυσυλλεκτικότητα και διεύρυνση της εκλογικής της βάσεως, διαπράττει απάτη με "ανίερες συμμαχίες"» (Στάμος Ζούλας -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Διαπιστώσεις...«Οι περισσότεροι από τους επωνύμους του εκδοτικού, επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι κατασκευάζουν σήμερα τεχνητά διλήμματα, συνεργάστηκαν μια χαρά και στη χούντα» (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Πόλεμος για τις αγορές: «Αφού, επιτέλους, θέλει τόσο πολύ τον πόλεμο ο Μπους, ας τον κάνει τώρα. Ο καπιταλισμός δε σηκώνει αβεβαιότητες. Και ας ελπίσουμε μόνο ότι ο πόλεμος αυτός θα είναι σύντομος... Οι αγορές έχουν φθάσει στο τελευταίο όριο της αντοχής τους» (Πολ Σάμουελσον -Ο Αμερικανός νομπελίστας -ΛΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ -ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ