ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΣΧΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ
Εκοψε 45 χιλιάρικα απ' το επίδομα των ανέργων

Από προηγούμενη κατάληψη στον ΟΑΕΔ
Από προηγούμενη κατάληψη στον ΟΑΕΔ
Αμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στη νέα πρόκληση σε βάρος τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες στα καταστήματα του ΟΑΕΔ της Νίκαιας και του Αιγάλεω συγκεντρώθηκαν οι άνεργοι εργατοτεχνίτες για να εισπράξουν το έκτακτο εποχιακό επίδομα, το οποίο, όπως είχαν δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο διοικητής του Οργανισμού, θα ήταν ύψους 215.000 δραχμών (630 ευρώ). Ομως, οι επιταγές που δόθηκαν στους ανέργους αντιστοιχούσαν στο ποσόν των 170.000 δραχμών! Οι άνεργοι με άμεση απόφαση των σωματείων τους κατέλαβαν τα γραφεία του Οργανισμού, ενώ, όπως διαμήνυσαν, οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και σε άλλα καταστήματα του ΟΑΕΔ αν δεν καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος.

Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τους δυναμικούς αγώνες που οργανώνουν τα σωματεία τους έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παίρνουν το έκτακτο εποχιακό επίδομα, το οποίο δίνει μια ανάσα ανακούφισης στους ανέργους του κλάδου που δημιούργησε η διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της Ζώνης. Και τώρα έρχεται κι από πάνω να κόψει και αυτά τα ψίχουλα του εποχιακού επιδόματος.

Μάλιστα, πριν δύο βδομάδες ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε πει προς τους ανέργους της Ζώνης ότι για να πάρουν το επίδομα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, θα πρέπει «να φιλήσουν την κατουρημένη ποδιά» του Γιάννη Μίχα, υποψήφιου νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, προέδρου του ΕΚ Πειραιά και γνωστού απεργοσπάστη! Τώρα υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ, αφού είδαν ότι αυτά δεν «πιάνουν» στους εργάτες της Ζώνης, προχώρησαν στην περικοπή του επιδόματος.

Στο πλευρό των ανέργων της Ζώνης βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας». Ο Στ. Μπενετάτος επισήμανε ότι ο αγωνιστικός συνδυασμός συμπαραστέκεται ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων για το μεροκάματο, για το δικαίωμα στη δουλιά. «Είναι απαράδεκτο πραγματικά - συνέχισε - να υπάρχουν λεφτά για δεξιώσεις και για τις πανάκριβες διαφημίσεις που βλέπουμε και να μην υπάρχουν λεφτά για τους εργάτες». Επισήμανε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους, όπως και της Νίκαιας, που υλοποιούν την αντεργατική πολιτική, και κάλεσε τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης να δώσουν την απάντηση και με την ψήφο τους εκλέγοντας δημοτικές αρχές που θα είναι στο πλευρό τους.

Στους συγκεντρωμένους εργατοτεχνίτες μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «υποκρισία και φαρισαϊσμό» τη στάση της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ. «Εμείς - συνέχισε - θα απαντήσουμε αγωνιστικά σε αυτή την πρόκληση και να είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι αν δε λυθεί άμεσα το ζήτημα θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και οι καταλήψεις και οι πορείες και όποιες μορφές πάλης απαιτηθούν».

Να καταδικάσουν αυτή την αντεργατική πολιτική και με την ψήφο τους κάλεσε τους εργατοτεχνίτες και ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, Γιάννης Δεληγιάννης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Μείωσαν τις συντάξεις!!!

Στη μείωση των συντάξεων σε χιλιάδες ναυτεργάτες σε πλοία κάτω των 4.500 κόρων, φορτηγά, δεξαμενόπλοια, ρυμουλκά, προχώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε στη Βουλή. Επιπρόσθετα κυβέρνηση, υπουργείο και εφοπλιστές με ανακοινώσεις, που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο ναυτιλιακό Τύπο, προωθούν νέα δέσμη αντιναυτεργατικών μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών και την αύξηση των κερδών τους. Αυτά καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οπως αναφέρουν οι δυο ενώσεις, τα αντιναυτεργατικά μέτρα περιλαμβάνουν: «Μείωση του εργατικού κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο ΝΑΤ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών. Επιδότηση των εφοπλιστών για το κόστος επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτεργατών. Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση, την υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης.

Συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νόμο 2932/2001. Προωθούνται οι θέσεις των εφοπλιστών για μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, με προσδιορισμό συνθέσεων ασφαλείας. Η έναρξη και λήξη των δρομολογίων, η πρόσληψη και η απόλυση των ναυτεργατών, ο καθορισμός της τιμής των εισιτηρίων, καθώς και η εκτίμηση των καιρικών συνθηκών εκτέλεσης των ταξιδιών των πλοίων να καθορίζονται από τις ναυτιλιακές εταιρίες».

Οι διοικήσεις των δυο ενώσεων ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, για να μην περάσουν τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα ΥΕΝ - εφοπλιστών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σέρνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους

H συνεχιζόμενη με συμμετοχή 100%, για πέμπτη σήμερα μέρα, απεργία των εργαζόμενων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας και η αρραγής ενότητα έχουν ενσπείρει τον πανικό σε ορισμένους κύκλους που διοχετεύουν καταστροφολογικές φήμες για να συκοφαντήσουν την απεργία.

Σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο σύρεται στα δικαστήρια με αίτηση του δημάρχου, Β. Παπαγεωργόπουλου, που εκτός των άλλων ζητά να επιβληθεί σε κάθε μέλος της διοίκησης του σωματείου πρόστιμο 3.000 Ευρώ, για «ηθική βλάβη». Παράλληλα λοιπόν με τις δικαστικές διώξεις, έχουν επιστρατεύσει τις γνωστές κατηγορίες που εκτοξεύονται ενάντια σε κάθε μαζική απεργία. Ορισμένοι, λένε, παρεμποδίζουν εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων γιατί δεν εξυπηρετούνται τα νοσοκομεία, η πόλη έχει πνιγεί στα σκουπίδια και άλλα παρόμοια.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διαβεβαιώνουν ότι προσωπικό ασφαλείας υπάρχει, όπως και αρκετός αριθμός απορριμματοφόρων για τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο Σάββας Τσακμακίδης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που χτες ήταν με την ομάδα περιφρούρησης στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή Φοίνικα, μας δήλωσε ότι όλη αυτή η εκστρατεία κατασυκοφάντησης της απεργίας έχει σκοπό να καλύψει το πραγματικό πρόβλημα που ανάγκασε τους εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο και που η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει τη διοίκηση. Σημαίνει ακόμα, πρόσθεσε ο Σ. Τσακμακίδης, ότι «κάποιοι έχουν πανικοβληθεί με την επιτυχία της απεργίας και προσπαθούν με όλα τα μέσα να σπάσουν την ενότητα των απεργών και να μετατοπίσουν τις ευθύνες, για όλες τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εργατικής κινητοποίησης, στις πλάτες των εργαζομένων. Εμείς, κατέληξε, συνεχίζουμε την απεργία και δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, αν οι υπεύθυνοι δεν πάρουν αμέσως τα μέτρα για την ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζόμενων. Μόνο έτσι θα λήξει η απεργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ