ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καταγγέλλει το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα ΜΜΕ

Στο συνεχιζόμενο αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα ΜΜΕ, αναφέρεται, με χθεσινή του δήλωση, ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας. Ο Δ.Τσοβόλας καταγγέλλει για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ την κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών», τους ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και την ΕΡΤ.

Ο Δ.Τσοβόλας τονίζει ότι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΔΗΚΚΙ προς την κυβέρνηση, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τις διοικήσεις των μεγάλων καναλιών και παρά τη ρητή συνταγματική και δημοκρατική υποχρέωση να καλούνται εκπρόσωποι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις συζητήσεις πολιτικού διαλόγου και στα δελτία ειδήσεων, τα «ΜΜΕ των διαπλεκομένων συμφερόντων με την κυβέρνηση έχουν σχεδόν αποκλείσει το ΔΗΚΚΙ». Παρότι το ΔΗΚΚΙ εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρέμβαση για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ είχε κάνει στις 4 Σεπτέμβρη του 2002 και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς το ΔΣ της ΕΡΤ, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Τύπου, στο ΕΣΡ, στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ. Η παρέμβαση έγινε μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του ΔΗΚΚΙ για τον αποκλεισμό του από τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ. Τότε η διοίκηση της ΕΡΤ είχε αρνηθεί να καλύψει την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, ξαφνικά χθες ...θυμήθηκε τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από την ΕΡΤ. Σε δήλωσή του, αναφέρεται στις διατάξεις του Συντάγματος για επί ίσοις όροις ενημέρωση και την ίση μεταχείριση των πολιτικών κομμάτων. Υπενθυμίζει την υποχρέωση της ΕΡΤ να παρουσιάζει τις απόψεις όλων των κομμάτων και τονίζει πως ο «αποκλεισμός του ΔΗΚΚΙ και του προέδρου του, από την ΕΡΤ είναι ενέργεια που αντιβαίνει στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος». Ο Θ. Ρουσόπουλος καλεί τον υπουργό Τύπου να «λάβει τ' αναγκαία μέτρα». Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, από την πλευρά του, έσπευσε ν' αντικρούσει τις αιτιάσεις της ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι «η εποχή που η δημόσια ραδιοτηλεόραση εκτελούσε τις όποιες επιθυμίες της κυβέρνησης ανήκει στο παρελθόν».


ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
Εισαγγελική έρευνα για την ηλεκτρονική «προκήρυξη»

Από την επίθεση στα γραφεία της «Απογευματινής»

ICON

Από την επίθεση στα γραφεία της «Απογευματινής»
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, προκειμένου να εντοπιστεί ο συντάκτης του ηλεκτρονικού μηνύματος που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Διαδίκτυο και ανέφερε ότι η ομάδα «Αναρχική Παρέμβαση» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Απογευματινή». Στόχος επίσης της έρευνας, που θα διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, είναι να εξακριβωθεί κατά πόσο το μήνυμα αυτό συνδέεται με τη συγκεκριμένη επίθεση.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα - «προκήρυξη» εμφανίστηκε στο δικτυακό τόπο «www.athens.indymedia.org» και αποσύρθηκε σε λίγα λεπτά από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας αυτής, στην οποία έχει πρόσβαση ο καθένας. Εφερε την υπογραφή της ομάδας «Αναρχική Παρέμβαση», ενώ το περιεχόμενό του ήταν εξόφθαλμα τρομοκρατικό: «Εμείς το κάναμε και θα συνεχίσουμε. Τα πολλά λόγια δε μας αρμόζουν. Τα έργα μόλις άρχισαν. Οσο θα κανιβαλίζετε στα κανάλια και τις φυλλάδες σας, εμείς θα σας τσακίζουμε. Σειρά έχουν αυτοί που σας προστατεύουν, υπαγορεύουν και καθοδηγούν. Κάμερες και μικρόφωνα θα καούν, μολύβια θα γίνουν στάχτες. Ο αγώνας μόλις ξεκινάει και δε θα τελειώσει αν δεν κλείσουν τα μαύρα κουτιά της καπιταλιστικής σας ξεφτίλας. Τιμή στον Χρήστο Τσουτσουβή».

Η ομάδα «Αναρχική Παρέμβαση» αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το παραπάνω κείμενο. Σε χτεσινό ηλεκτρονικό μήνυμά της στον ίδιο δικτυακό τόπο τονίζει ότι η αναφορά του ονόματός της «σχετικά με την ανάληψη ευθύνης, η οποία έγινε μια μέρα μετά την επίθεση, μόνο ως προβοκατόρικη και ασφαλίτικη μπορεί να θεωρηθεί», υποστηρίζει δε ότι «αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού τρομοκράτησης ανθρώπων και ομάδων που εδώ και χρόνια συμμετέχουν στις κοινωνικές διεργασίες με κατατεθειμένη άποψη». Προσθέτει ακόμα ότι «συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες από το 1991, εκδίδοντας το ομώνυμο έντυπο, καθώς και βιβλία, προκηρύξεις, μπροσούρες, αφίσες κλπ. Επίσης, από το Μάρτη του 2002 συμμετέχει στη μηνιαία αναρχική εφημερίδα "Διαδρομή Ελευθερίας"». Αυτά - καταλήγει - «για να γίνει κατανοητό πόσο εύκολο είναι στον καθένα να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί το όνομα της αναρχικής ομάδας».

Την επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά της «Απογευματινής» διεκδίκησαν όμως και οι λεγόμενες «Αναρχικές Ομάδες για την Επαναστατική Βία», υποστηρίζοντας στη δική τους λακωνική «προκήρυξη»: «Καταφέραμε να εκφράσουμε το μίσος μας ενάντια στη φάρα των Περατικών, Μπακογιάννηδων και Σόντερς».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος έδωσε εντολή για αυξημένα μέτρα φύλαξης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ συνεχίστηκαν και χτες οι προσαγωγές υπόπτων στην Ασφάλεια.


Οι ιδεολόγοι της αστικής τάξης ας ηρεμήσουν

Ο Γ. Μαρίνος (Γ. Μ.) σε άρθρο του στο «Βήμα» (22-9-02), με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αμερικανικών αρχείων για την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί δε γνώριζαν τίποτα για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967. Συγκεκριμένα, γράφει: «Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε είχε κάποια ανάμειξη, ούτε καν ήξερε οτιδήποτε για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών». Και σε άλλο σημείο: «Η αμερικανική πρεσβεία και η κυβέρνηση γνώριζαν όσα και οι εφημερίδες της εποχής».

Κατ' αρχήν, είναι γνωστός ο Γ. Μ., ως χυδαίος διαστρεβλωτής της ιστορικής πραγματικότητας και θα μπορούσαμε να μη δώσουμε καμία απάντηση. Επειδή, όμως, η εφημερίδα «Βήμα» διαβάζεται και από χιλιάδες αριστερούς, κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε μια σύντομη απάντηση.

Ολα όσα ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Γ. Μ. είναι εντελώς αβάσιμα και αστήρικτα. Πρώτα πρώτα, ο Γ. Παπαδόπουλος (Γ. Π.), ήταν έμμισθος πράκτορας της ΣΙΑ. Αυτό γράφτηκε από την εφημερίδα «Ομπσέρβερ» (1-7-1973) και η χούντα δεν τόλμησε όχι μόνο να κάνει μήνυση, αλλά ούτε και να το διαψεύσει. Ο δε Γ. Κάτρης, στο βιβλίο του «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» (έκδοση «Παπαζήση»), γράφει για τον Γ. Π., ότι ήταν πράκτορας από το 1952. Το «Ποντίκι», το 1979, έγραψε ότι ο Γ. Π. ήταν ο πρώτος πράκτορας της ΣΙΑ που έγινε πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα.

Τώρα πώς γίνεται ένας πράκτορας της ΣΙΑ να μην ενημερώνει ούτε την προϊσταμένη αρχή, μόνον ο Γ. Μ. γνωρίζει.

Επίσης, το πραξικόπημα έγινε με βάση το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθέας», που είχε εκπονηθεί για να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, σε περίπτωση άμεσης απειλής πολέμου ή επανάστασης. Παρ' όλα αυτά, όταν πλημμύρισε η Αθήνα με τανκς της χούντας, οι Αμερικανοί, σύμμαχοι της Ελλάδας, δεν κινήθηκαν. Ούτε αεροπλάνα απογειώθηκαν, ούτε πεζοναύτες αποβιβάστηκαν, ούτε καμία κίνηση έκανε ο έκτος στόλος που βρισκόταν ανοιχτά της Κρήτης. Ολα αυτά, δε λένε τίποτα για τον Γ. Μ.;

Τέλος, η ΣΙΑ οργάνωσε ουσιαστικά και το πραξικόπημα στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, με την εισβολή των Τούρκων, ώστε να διχοτομηθεί η Κύπρος και να αποκτήσουν οι ΗΠΑ βάσεις στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το 1974 στο Βόρειο μέρος, στο Λευκόνοικο, χτίστηκε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της περιοχής, καθώς και η ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Κυρήνεια. Μήπως θα μπορούσε να μας πει ο Γ. Μ., γιατί μέχρι σήμερα δεν ανοίχτηκε ο φάκελος της Κύπρου;

Ετσι, όλα αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνον ήξεραν, αλλά και οργάνωσαν το απριλιανό πραξικόπημα του 1967. Οπότε, καλά λοιπόν θα κάνουν οι ιδεολόγοι της «νέας τάξης πραγμάτων» να ηρεμήσουν.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ