ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Τα «μυστήρια» της Σοφοκλέους...

Η οργή και η δυσαρέσκεια εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι από την κυβέρνηση για την «αναδιανομή πλούτου» που έγινε σε βάρος τους, προκαλούν πανικό στο Μαξίμου

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Τι συμβαίνει και η κυβέρνηση Σημίτη εγκατέλειψε τη στάση της δήθεν «μη παρέμβασης» στο χρηματιστήριο και αίφνης επιχειρεί με κάθε μέσο να συγκρατήσει την «ελεύθερη πτώση» του; Το ερώτημα είναι εύλογο μετά τη χτεσινή «αιφνιδιαστική» παρέμβαση Χριστοδουλάκη, ο οποίος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, υπέδειξε στους «επενδυτές», ούτε λίγο-ούτε πολύ, τι πρέπει να κάνουν, παραβιάζοντας τον κώδικα της επίσημης σιωπής που πρέπει να τηρείται για το «ναό του τζόγου».

Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προσχεδιασμένη ληστεία που έγινε πριν από τρία χρόνια δεν έχει ξεχαστεί. Αντίθετα, τα αγρίως τσουρουφλισμένα «θύματα» έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος τους με την ενεργό ανάμειξη της κυβέρνησης και την ανοχή, τουλάχιστον, της ηγεσίας της ΝΔ. Ακόμα χειρότερα, έχουν πάψει να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι θα «πάρουν πίσω τα λεφτά τους», όπως, μάλλον, συνέβη στις εκλογές του 2000.

Η οργή και η δυσαρέσκεια, λοιπόν, εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, οι οποίοι καθ' όλα δικαιολογημένα αισθάνονται εξαπατημένοι και παραπλανημένοι από τη στάση της κυβέρνησης στην απίστευτη «αναδιανομή του πλούτου» που έγινε σε βάρος τους, είναι που έχει προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιχειρούν, λοιπόν, με κάθε τρόπο να την εκτονώσουν, ώστε να αποφύγουν να εκφραστεί στην κάλπη.

Αναμασάνε το γνωστό παραμύθι περί «κερδοσκόπων». Αλλά ακριβώς αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός του χρηματιστηρίου και των μεγάλων παικτών. Η κυβέρνηση έχει ευλογήσει την κερδοσκοπία, παρέχοντάς τους όλα τα σύγχρονα «χρηματοοικονομικά εργαλεία» και λύνοντας εντελώς τα χέρια τους, ενώ ετοιμάζονται να τους δώσουν και (όλα) τα αποθεματικά των Ταμείων. Δικαιολογημένο, λοιπόν, το μαύρισμα της κυβέρνησης από τα θύματα της Σοφοκλέους, αλλά το «μήνυμα» δε θα πιάσει τόπο αν σταλεί μέσω της ΝΔ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΚΕΡΔΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ: «Η πτώση της Σοφοκλέους φέρνει σε ορισμένους μεγάλα κέρδη! Στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις (από 27 Σεπτεμβρίου έως χθες) όσοι τοποθετήθηκαν στην πτώση της αγοράς και ειδικά στον δείκτη FTSE 20, είχαν κέρδη 68%. Η συνεχιζόμενη κατολίσθηση της Σοφοκλέους έχει μετατρέψει το Χρηματιστήριο σε αγορά προεξόφλησης της πτώσης, η οποία υπό τις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται σε μοναδικό τρόπο αποδοτικής επένδυσης» (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΔΡΑΜΑΤΑ: «Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική, ίσως η χειρότερη που έχει γνωρίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις τελευταίες δεκαετίες και προφανώς αντικατοπτρίζει την απαξία του θεσμού, αλλά και την προβληματικότητα πολλών επιχειρήσεων, η οποία επιτρέπει στα υποτιμητικά κερδοσκοπικά σχήματα να ενεργούν κατά το δοκούν μέσω του μηχανισμού των ανοιχτών πωλήσεων». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ: «Ανοικτές πληγές» αφήνουν στη Σοφοκλέους, οι ανοιχτές πωλήσεις μετοχών. Το φαινόμενο πωλήσεων με δανεικούς τίτλους έχει πάρει μορφή επιδημίας και όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του κλάδου "στην κυριολεξία σκοτώνει την αγορά". Μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις ισχυρές μετοχές του τραπεζικού κλάδου γκρεμίστηκαν» (Κ. Τσαχάκης -ΕΘΝΟΣ)

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.«Μέχρι πού μπορεί να πέσει ένα χρηματιστήριο; Το παράδειγμα του χρηματιστηρίου του Τόκιο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι. Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε χτες κάτω από τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1983!» (Μωυσής Λίτσης -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΑΝΕΚΔΟΤΑ: «Η ελληνική οικονομία αποτελεί μια όαση ισχυρής ανάπτυξης μέσα σε μια κλυδωνιζόμενη διεθνή οικονομία. Βεβαίως, δε μένει στο απυρόβλητο... Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ισχυρής ανάπτυξης είναι άδικη η κατάσταση που επικρατεί στις χρηματαγορές και η οποία δεν αντανακλά τις θέσεις, τις προοπτικές, τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία» (Ν. Χριστοδουλάκης -υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Πειραιά - ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΟΧΛΟΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΧΑΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «ΣΚΟΥΠΑ» ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόντρες για τις «κουκούλες» και μια «προκήρυξη» - ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ 'Η ΔΕ ΘΕΛΕΙ;

ΧΩΡΑ: ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ «ΜΑΚΑΡΙΤΙΣΣΑΣ» 17Ν ΨΑΧΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 86.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Μέχρι το 2003.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 86.500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ:101.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ 12 ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Δυσοίωνες προβλέψεις: «Παρά τις όποιες εντυπωσιακές -μα και πρόσκαιρες- εκτινάξεις των χρηματιστηριακών δεικτών, το αμερικανικό χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα κλείσει και τη φετινή χρονιά -τρίτη κατά σειρά- με απώλειες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο συρρίκνωσης των τιμών των μετοχών από εκείνην του 1939-41. Παράλληλα, καμία από τις τρεις σημαντικότερες κινητήριους δυνάμεις της αμερικανικής οικονομίας -καταναλωτές, επιχειρήσεις, κράτος- δεν εμφανίζονται έτοιμες να της δώσουν ουσιαστική ώθηση στο εγγύς μέλλον» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αφύπνιση... «Η χθεσινή μαζική διαδήλωση κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντάραξε το Παρίσι, σηματοδοτεί τη θεαματική επανεμφάνιση των κρατικιστών, σε μια περίοδο που μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις καταρρέουν και η τυφλή πίστη στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας κλονίζεται. "Οχι στο ψαλίδισμα του κράτους" ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συναντήθηκαν από όλο το πολιτικό φάσμα για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Παλιά τους τέχνη... «Ορισμένοι από τους επιθεωρητές που έστειλαν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, είναι πιθανό να ήταν κατάσκοποι των κυβερνήσεων των χωρών τους, υποστηρίζει ένας Σουηδός, που εργάστηκε ως επιθεωρητής του ΟΗΕ. "Υπήρχαν κάποια επεισόδια που ήταν παράξενα. Ενα μέλος της ομάδας έκανε πολλά φωτοαντίγραφα εγγράφων. Επίσης υπήρχαν ορισμένοι που πήγαιναν τα βράδια στις πρεσβείες τους, παρόλο που στην πραγματικότητα αυτό δεν επιτρεπόταν", δήλωσε ο Ακε Σέλστρομ, στην κρατική τηλεόραση της Σουηδίας. Ο Σέλστρομ εργάστηκε στον οργανισμό UNSCOM, για τις επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου» (ΑΠΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ