ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Ανασχεδιασμός έργων ... «κατόπιν εορτής»!

Την κυβερνητική προχειρότητα και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο λαός...

Στον ανασχεδιασμό των έργων του Κηφισού προχωράει εκ των υστέρων η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποφύγει επανάληψη των πλημμυρών του καλοκαιριού, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και σημαντικές καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Το ράβε-ξήλωνε της κυβέρνησης, το οποίο, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος των έργων, προς όφελος βέβαια των εργολάβων, επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάζονται και εκτελούνται ακόμη και τόσο σημαντικά έργα στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, καθώς διατηρούνται οι βασικές αρχές του έργου, δηλαδή το σκέπασμα και η μετατροπή του ποταμού σε λεωφόρο, ενώ παράλληλα δεν αναιρείται η λανθασμένη κατασκευή του από πάνω προς τα κάτω και όχι αντίστροφα, εξακολουθεί να παραμένει ο κίνδυνος νέων πλημμυρών. Πολύ περισσότερο, βέβαια, όταν οι υδρολογικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε το έργο (της δεκαετίας του '70) θεωρούνται σήμερα εντελώς ξεπερασμένες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ακατάσχετη τσιμεντοποίηση της Αττικής και το μπάζωμα των ρεμάτων, με αποτέλεσμα η παροχετευτικότητα του Κηφισού να γίνεται όλο και πιο ανεπαρκής.

Η σημαντικότερη πτυχή του ανασχεδιασμού του έργου αφορά στην κατάργηση των μεσόβαθρων όλων των γεφυρών κατά μήκος του Κηφισού (οι κολόνες δηλαδή που βρίσκονται εντός της κοίτης του). Παράλληλα και προκειμένου να αντέξει η κατασκευή της οδικής αρτηρίας θα κατασκευαστεί πάνω από τα ακρόβαθμα εκατέρωθεν της κοίτης και σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου νέος φορέας από σύμμεικτα υλικά (μπετόν και χάλυβας). Ο ίδιος τρόπος κατασκευής θα ακολουθηθεί και για τη στήριξη των ισόπεδων γεφυρών που είναι κάθετες στο ποτάμι, και συγκεκριμένα των γεφυρών της Λ. Κατσώνη, του ΗΣΑΠ, της Πειραιώς και της Λαχαναγοράς. Οπως δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η χρησιμοποίηση του χάλυβα θα ανεβάσει το κόστος του έργου, αρνήθηκε ωστόσο να προσδιορίσει και το πόσο. Παράγοντες πάντως των τεχνικών δεν απέκλειαν η αύξηση αυτή του κόστους να αγγίξει ακόμη και το 50%!

Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θα τροποποιηθεί και η μέθοδος εκβάθυνσης της κοίτης και αντί της εκσκαφής με μηχανήματα οδοποιίας θα χρησιμοποιηθούν πλωτά μηχανήματα λιμανικών έργων για περιορισμό του κινδύνου υπερχείλισης. Επίσης, πρόσθεσε ότι μετά την καθαίρεση των υπαρχουσών γεφυρών και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο ύψος του ΗΣΑΠ και της οδού Πειραιώς, θα ενοικιαστούν προσωρινές γεφυρώσεις τύπου BELLEY, που θα στοιχίσουν 230.000 ευρώ.

Κέντρα αποχιονισμού

Τη δημιουργία 6 κέντρων Αποχιονισμού και 12 υποσταθμών για την υποστήριξή τους κατά μήκος του οδικού δικτύου από την Πάτρα στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει φαινόμενα αποκλεισμού, σαν αυτά του περασμένου χειμώνα, να συμβούν και φέτος, αλλά για λιγότερα χρονικά διαστήματα...

Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν από τον Οκτώβρη έως τον Απρίλη, θα είναι εφοδιασμένα με ειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μηχανήματα που θα επεμβαίνουν όταν χρειαστεί, ενώ στη συνέχεια θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων. Οπως δήλωσε επίσης ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η πρώτη φάση του σχεδιασμού αυτού θα χρηματοδοτηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ (900 εκατ. δρχ.).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτρα για την αντιπλημμυρική της προστασία

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και των σημερινών εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή

Την κατασκευή απαραίτητων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή από τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως εξηγούν οι δύο βουλευτές, η έντονη βροχόπτωση που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτέμβρη, προκαλώντας πλημμύρες, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης και του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Το μπάζωμα των ρεμάτων και των χειμάρρων, η ανεπάρκεια του σχεδιασμού, οι σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές, η ανεπαρκής συντήρηση της κακής αντιπλημμυρικής υποδομής που υπάρχει και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης έργων, είναι βασικά οι αιτίες που η Θεσσαλονίκη, με αφορμή έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρίζει.

«Είναι χαρακτηριστικό - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το ότι αντιπλημμυρικά έργα που εδώ και πολλά χρόνια εξαγγέλλονται, συνήθως προεκλογικά, δεν υλοποιούνται, επειδή δε χρηματοδοτούνται. Ομως, με την κυβερνητική αυτή πολιτική απέναντι στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης ταυτίζονται, στην ουσία, η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού αρκούνται στις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών και δε διεκδικούν αγωνιστικά την κατασκευή των έργων».

Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν το εξής ερώτημα στους προαναφερόμενους υπουργούς: Ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε, μετά από έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό, να κατασκευαστούν όλα εκείνα τα έργα που, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ - Σου, είναι απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης;

ΧΑΝΙΑ
Συνελήφθη γιατί δεν έδωσε «στοιχεία» στην Αστυνομία!

Στο αστυνομικό τμήμα Χανίων βρέθηκε ο Πέτρος Κοκοτσάκης, ιδιοκτήτης κέντρου διασκεδάσεως, με την κατηγορία ότι δεν ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές δυο μέρες πριν, για τα στοιχεία των ατόμων που το βράδυ της σύλληψής του θα πραγματοποιούσαν βάφτιση στο κέντρο που διαθέτει.

Αυτό επιβάλλει τοπική αστυνομική διάταξη στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης της ζωοκλοπής, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των κέντρων διασκεδάσεως που οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις να αναφέρουν στις αρχές, δυο μέρες πριν, όχι μόνο τον αριθμό των ζώων που θα καταναλωθούν αλλά και τα στοιχεία των ατόμων που πραγματοποιούν τις συνεστιάσεις αυτές. Οχι μόνο του γαμπρού και της νύφης, όχι μόνο των παιδιών που βαφτίζονται και των γονιών τους αλλά και των νονών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο Πέτρος Κοκοτσάκης «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τους ανθρώπους και να τους ανακρίνουμε».

Ο αδερφός του συλληφθέντος, ο οποίος είναι αξιωματικός της Αστυνομίας εν αποστρατεία, δήλωσε πως «η διάταξη αυτή - που ισχύει μόνο για τα Χανιά, από τον Ιανουάριο του 1995 -, παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Μεταβάλλεται ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής του εστιατορίου σε ανακριτικό υπάλληλο ή αστυνομικό, να αντλεί στοιχεία προσωπικά των ατόμων, οι οποίοι ενδεχομένως να μη θέλουν να ανακοινώσουν τα ονόματά τους στον εστιάτορα». Και προσθέτει: «Η διάταξη αυτή είναι στα περισσότερα άρθρα της ξεπερασμένη, από τα κοινωνικά δεδομένα και από τις εξελίξεις και της νομοθεσίας και της κοινωνίας».

Ο Πέτρος Κοκοτσάκης τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του αδερφού του, έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Πάντως στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κέντρου διασκεδάσεως αρνηθεί να «συνεργαστεί» με την Αστυνομία, δηλαδή αρνηθεί να δώσει ονόματα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο μηνών και εφαρμόζεται η αυτόφωρος διαδικασία.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό, θείο και παππού

ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ

Πολιτικό Μηχανικό

τέως Διευθυντή Υπουργείου Δημοσίων Εργων

ετών 85

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 8/10/2002 και ώρα 11.30 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Ισιδώρου του Β΄ Κοιμητηρίου Αθηνών (Πατησίων).

Οι αδελφές: Αννα Πλευριτάκη, Ξένια Τζαμαλούκα, Βιργινία Τζαμαλούκα. Οι ανιψιοί: Θωμάς και Αναστασία Ευγενίδη, Αθηνά Πλευριτάκη. Ο εγγονός: Νικόλαος Ευγενίδης. Οι λοιποί συγγενείς.

«Εφυγε» η δημοσιογράφος Ελένη Γονατοπούλου

Κηδεύτηκε, χτες, στο νεκροταφείο Παπάγου, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος Ελένη Γονατοπούλου, η οποία είχε και πλούσιο μεταφραστικό έργο («Μια νύχτα στη Λισαβόνα» του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, «Οι Μικροαστοί» του Γκόρκι, «Η Μάνα» του Περλ Μπακ, αστυνομικά μυθιστορήματα κλπ.).

Η Ελένη Γονατοπούλου, που γεννήθηκε στην Ελβετία το 1915, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας Ιστορία και Αρχαιολογία. Υπήρξε από τα σχολικά της χρόνια μέλος της ΟΚΝΕ και, αργότερα, ως μέλος του ΚΚΕ, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για τη δράση της, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο και αλλού, από το 1947 έως το 1949. Ηταν μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ταμίας του για πολλά χρόνια.

Την Ελένη Γονατοπούλου αποχαιρέτησαν, από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η Φάνη Πετραλιά, αντιπρόεδρος της Ενωσης και ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

  • Στη μνήμη της Ελένης Γονατοπούλου, ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσόν των 100 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ