ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγγυάται τον ... υγιή ανταγωνισμό

Αυξάνει τα πρόστιμα για τις εταιρίες «ενοικίασης» εργαζομένων που λειτουργούν χωρίς άδεια αλλά δεν αυξάνει και τους ελέγχους για την υγιεινή και ασφάλεια

Νέες ρυθμίσεις προστασίας του... υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας και των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται, ώστε να το καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν και αλλαγές για τις κυρώσεις που θα μπορεί να επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται να θεσπιστούν «αυστηροί όροι» για τη λειτουργία αυτών των γραφείων, οι οποίοι έχουν να κάνουν με οικονομικές και ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη άδειας λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση είναι δεδομένη η στήριξη των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας και των εταιριών «ενοικίασης» εργαζομένων, καθώς συμβάλλουν στην επέκταση της μερικής και προσωρινής εργασίας, της μεγαλύτερης «ευελιξίας», όπως λέγεται, και της «νόμιμης» εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτές τις ρυθμίσεις ως παρέμβαση κατά της οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αυτών των εταιριών, ο μοναδικός σκοπός της είναι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών εταιριών του χώρου, κυρίως στον τομέα της προσωρινής εργασίας, οι οποίες απαιτούν την εξάλειψη των μικρών ανταγωνιστών τους. Οι τελευταίοι είναι αρκετοί, επειδή η κυβέρνηση επέτρεψε να πραγματοποιείται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της «ενοικίασης» εργαζομένων πολύ πριν προχωρήσει και στην επίσημη νομιμοποίησή του. Εξάλλου, αυτές οι πολυεθνικές πίεσαν και για την αρχική νομοθετική ρύθμιση, η οποία απαιτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη σύσταση εταιρίας προσωρινής απασχόλησης.

Το υπουργείο θα συστήσει επίσης «Ειδική Επιτροπή Ελέγχου της Προσωρινής Απασχόλησης», στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η επιτροπή θα μπορεί να διατάσσει επιτόπιους ελέγχους για τη σύννομη λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας και των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Το έργο αυτό δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με τη διαπίστωση της προστασίας ή μη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων.

Στην περίπτωση που ένα ιδιωτικό γραφείο εύρεσης εργασίας δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση των εταιριών προσωρινής εργασίας, η παράνομη λειτουργία θα συνεπάγεται οριστικό κλείσιμο, φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Υγιεινή και ασφάλεια

Η επικείμενη αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλει το ΣΕΠΕ για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από 50.000 δρχ. έως 5.000.000 δρχ. που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 1.000 ευρώ (340.750 δρχ.) έως 30.000 ευρώ (10.222.000 δρχ.) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια έμμεση ομολογία του υπουργείου Εργασίας ότι: Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου για την τήρηση ακόμα και αυτής της νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα. Αλλωστε, ο σημερινός μηχανισμός ελέγχου, δηλαδή η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση, διαθέτει τόσο λίγο προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων, ώστε η συχνότητα ελέγχου - βάσει του οποίου αν διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο - να είναι ο επανέλεγχος της ίδιας επιχείρησης κάθε δέκα χρόνια! Επομένως, η αύξηση και μόνον των προστίμων είναι από μόνη της ανεδαφική.

Επίσης, δείχνει την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της καταβολής από τους εργοδότες υποχρεωτικής εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου για κάθε εργαζόμενο, της οποίας το ύψος θα καθορίζεται από το βαθμό επικινδυνότητας του κλάδου στον οποίο ανήκει η επιχείρηση και τους δείκτες επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης (συχνότητα ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών κ.ά.).

Σήμερα αυτό που ισχύει είναι η εξευτελιστική εργοδοτική εισφορά επαγγελματικού κινδύνου ίση με 1% επί των αποδοχών των ασφαλισμένων, που πληρώνουν μόνον οι βιομηχανίες της πρωτεύουσας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ομως, ακόμα και αυτή την εισφορά οι εργοδότες ασκούν συνεχείς και έντονες πιέσεις για να καταργηθεί.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Εγιναν εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 25 Οκτώβρη 2002

Και κοινό γλέντι αλά ελληνικά
Και κοινό γλέντι αλά ελληνικά
Την ανάπτυξη κοινής δράσης αλλοδαπών και Ελλήνων εργατών αλλά και την ανάγκη οι οικοδόμοι μετανάστες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που ξεκινάνε στις 25 Οκτώβρη 2002, συζήτησαν την περασμένη Κυριακή μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων. Μια μέρα πριν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Αλβανικής Κοινότητας Αθήνας στα γραφεία του Συνδικάτου όπου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών και ακολούθησε γλέντι.

Στη συνάντηση της Κυριακής συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος και ο Γ. Πάσσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις κοινότητες Παλαιστίνης, Τουρκίας, Κονγκό, Συρίας, Μπαγκλαντές, Αιγύπτου και Ουκρανίας. Το ραντεβού του Συνδικάτου και των εκπροσώπων ανανεώθηκε για τις 25 Οκτώβρη 2002.

Οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μεταναστών στις εκλογές του Συνδικάτου ενώ έθεσαν ως κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της ενημέρωσης σε σχέση με τη γλώσσα.

Η ανάγκη ανάπτυξης της κοινής πάλης αναδείχτηκε και στην εκδήλωση του Σαββάτου. Την εκδήλωση ακολούθησε γλέντι με τραγούδια της πατρίδας τους και όχι μόνο. Ενώ όταν ακούστηκε η Διεθνής όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν να την τραγουδήσουν.

Αλλοδαποί εργάτες τραγουδούν τη «Διεθνή» στην εκδήλωση της Αλβανικής Κοινότητας
Αλλοδαποί εργάτες τραγουδούν τη «Διεθνή» στην εκδήλωση της Αλβανικής Κοινότητας
Ο πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας, Φ. Οσμάνι, αναφέρθηκε στις εκλογές του Συλλόγου την ερχόμενη Κυριακή (8 π.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου) υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Αλβανοί μετανάστες. Στην εκδήλωση της Αλβανικής Κοινότητας παραβρέθηκαν ο Γ. Πάσσουλας, ο Δ. Βανδώρος και άλλα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου.

Οταν ο Γ. Πάσσουλας στην ομιλία του, τούς κάλεσε να αναπτύξουν κοινή πάλη με τους Ελληνες εργάτες, ακούστηκε το σύνθημα «Ζήτω η εργατική τάξη».

Ο Σπ. Τάλος, αντιπρόεδρος της Κοινότητας και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, είπε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές της Κοινότητας αλλά και αυτές του Συνδικάτου πρέπει να στείλουν το μήνυμα προς τους εργοδότες ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους».

Οχι άλλα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Είναι καιρός να σταματήσουν τα παραμύθια. Αυτά που η κυβέρνηση και τα στελέχη της αραδιάζουν σε κάθε ευκαιρία αδίστακτα και αβίαστα και με πολύ ύφος, από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τις συνεντεύξεις. Θεωρούν θετικό ότι η ανεργία μειώθηκε στο 9,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2002. Και την ίδια ώρα, η προσωρινή εργασία, όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, οι «αρπαχτές» των προγραμμάτων, οι «ενοικιάσεις» εργαζομένων, βρίσκεται στο 30,9%!

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης που κόπτεται τάχα για την πλήρη απασχόληση, αυτά τα αποτελέσματά της.

Το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας είναι «διαρθρωτικό», λένε και ξαναλένε τα κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί άνεργοι δε βρίσκουν δουλιά, επειδή δεν έχουν τα προσόντα που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Ποιον κοροϊδεύουν;

Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία μεταξύ του 2000 - 2002 καταρτίστηκαν 315.602 άνεργοι και άλλοι 699.259 εργαζόμενοι.

Πού είναι οι δουλιές για τους άνεργους; Σε τι βοήθησε η κατάρτισή τους που πάνε να την κάνουν και «διά βίου»; Μειώνεται, λένε, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, επειδή συνταξιοδοτούνται οι αγρότες και αυτό μειώνει το ποσοστό απασχόλησης της χώρας.

Αυτό που δε λένε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, καταδιώκει τους φτωχούς αγρότες και η κυβέρνηση υπάκουα και πρόθυμα εκτελεί τις άνωθεν εντολές.

Η μερική απασχόληση μπορεί να είναι επιλογή στο Δημόσιο, επειδή το Δημόσιο προσφέρει εγγύηση για σταθερή δουλιά και τήρηση των όρων απασχόλησης, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Πού την είδαν την εγγύηση; Μήπως στους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που πολλοί από αυτούς δουλεύουν περισσότερα από 10 χρόνια σε πάγιες θέσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν τους μονιμοποιούν;

Δε θέλουμε να μοιράσουμε μια θέση εργασίας στα δύο, πρόσθεσε ο υπουργός της Εργασίας. Αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα μερικής απασχόλησης, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιες προσλήψεις.

Αυτή η κυβέρνηση επέτρεψε η μερική απασχόληση να είναι και λιγότερη από 4 ώρες, τις οποίες μπορεί ο εργοδότης να τις μοιράσει πρωί και απόγευμα. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και η πλέον αρμόδια κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, είναι αυτή που ερμήνευσε αυθαίρετα και βάναυσα την πλήρη απασχόληση σαν «δουλιά για όλους».

Ας σταματήσει η κυβέρνηση να ανακυκλώνει φαιδρά επιχειρήματα που καταρρίπτονται καθημερινά από την πραγματικότητα. Ας σταματήσει να χλευάζει τους άνεργους και τους χιλιάδες εργαζόμενους με το αμφίβολο μεροκάματο. Αρκούν όσα υπομένουν από την πολιτική της. Και οι εργαζόμενοι ας σταματήσουν να ακούν ό,τι τους «πασάρουν» και να δείξουν με την ψήφο τους στους αγωνιστικούς συνδυασμούς ότι δεν πάει άλλο!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ