Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγγυάται τον ... υγιή ανταγωνισμό

Αυξάνει τα πρόστιμα για τις εταιρίες «ενοικίασης» εργαζομένων που λειτουργούν χωρίς άδεια αλλά δεν αυξάνει και τους ελέγχους για την υγιεινή και ασφάλεια

Νέες ρυθμίσεις προστασίας του... υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας και των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται, ώστε να το καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν και αλλαγές για τις κυρώσεις που θα μπορεί να επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται να θεσπιστούν «αυστηροί όροι» για τη λειτουργία αυτών των γραφείων, οι οποίοι έχουν να κάνουν με οικονομικές και ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη άδειας λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση είναι δεδομένη η στήριξη των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας και των εταιριών «ενοικίασης» εργαζομένων, καθώς συμβάλλουν στην επέκταση της μερικής και προσωρινής εργασίας, της μεγαλύτερης «ευελιξίας», όπως λέγεται, και της «νόμιμης» εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτές τις ρυθμίσεις ως παρέμβαση κατά της οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αυτών των εταιριών, ο μοναδικός σκοπός της είναι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών εταιριών του χώρου, κυρίως στον τομέα της προσωρινής εργασίας, οι οποίες απαιτούν την εξάλειψη των μικρών ανταγωνιστών τους. Οι τελευταίοι είναι αρκετοί, επειδή η κυβέρνηση επέτρεψε να πραγματοποιείται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της «ενοικίασης» εργαζομένων πολύ πριν προχωρήσει και στην επίσημη νομιμοποίησή του. Εξάλλου, αυτές οι πολυεθνικές πίεσαν και για την αρχική νομοθετική ρύθμιση, η οποία απαιτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη σύσταση εταιρίας προσωρινής απασχόλησης.

Το υπουργείο θα συστήσει επίσης «Ειδική Επιτροπή Ελέγχου της Προσωρινής Απασχόλησης», στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η επιτροπή θα μπορεί να διατάσσει επιτόπιους ελέγχους για τη σύννομη λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας και των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Το έργο αυτό δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με τη διαπίστωση της προστασίας ή μη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων.

Στην περίπτωση που ένα ιδιωτικό γραφείο εύρεσης εργασίας δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση των εταιριών προσωρινής εργασίας, η παράνομη λειτουργία θα συνεπάγεται οριστικό κλείσιμο, φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Υγιεινή και ασφάλεια

Η επικείμενη αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλει το ΣΕΠΕ για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από 50.000 δρχ. έως 5.000.000 δρχ. που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 1.000 ευρώ (340.750 δρχ.) έως 30.000 ευρώ (10.222.000 δρχ.) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια έμμεση ομολογία του υπουργείου Εργασίας ότι: Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου για την τήρηση ακόμα και αυτής της νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα. Αλλωστε, ο σημερινός μηχανισμός ελέγχου, δηλαδή η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση, διαθέτει τόσο λίγο προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων, ώστε η συχνότητα ελέγχου - βάσει του οποίου αν διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο - να είναι ο επανέλεγχος της ίδιας επιχείρησης κάθε δέκα χρόνια! Επομένως, η αύξηση και μόνον των προστίμων είναι από μόνη της ανεδαφική.

Επίσης, δείχνει την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της καταβολής από τους εργοδότες υποχρεωτικής εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου για κάθε εργαζόμενο, της οποίας το ύψος θα καθορίζεται από το βαθμό επικινδυνότητας του κλάδου στον οποίο ανήκει η επιχείρηση και τους δείκτες επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης (συχνότητα ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών κ.ά.).

Σήμερα αυτό που ισχύει είναι η εξευτελιστική εργοδοτική εισφορά επαγγελματικού κινδύνου ίση με 1% επί των αποδοχών των ασφαλισμένων, που πληρώνουν μόνον οι βιομηχανίες της πρωτεύουσας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ομως, ακόμα και αυτή την εισφορά οι εργοδότες ασκούν συνεχείς και έντονες πιέσεις για να καταργηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ