Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οι εργατοτεχνίτες δεν είναι λιγούρια!

Οργισμένο ποτάμι χτες στον Πειραιά, για την αισχρή απόφαση της κυβέρνησης να πετσοκόψει το επίδομα των ανέργων

«Απαιτούμε δουλιά ανάπτυξη και ζωή στο Πέραμα» διαδήλωσαν οι εργατοτεχνίτες χτες βράδυ στον Πειραιά
«Απαιτούμε δουλιά ανάπτυξη και ζωή στο Πέραμα» διαδήλωσαν οι εργατοτεχνίτες χτες βράδυ στον Πειραιά
Με την ένταση του ενωμένου και δυναμικού τους αγώνα απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην αθλιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετσοκόψει 45.000 δραχμές περίπου από το έκτακτο εποχιακό επίδομα που δίνεται στους άνεργους του κλάδου.

Χτες οι άνεργοι της Ζώνης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, συνέχισαν για τέταρτη μέρα την κατάληψη στα καταστήματα του ΟΑΕΔ της Νίκαιας και του Αιγάλεω, ξεκινώντας ταυτόχρονα καταλήψεις στα καταστήματα του Οργανισμού στον Πειραιά και το Κερατσίνι. Ενώ το απόγευμα άνεργοι και εργαζόμενοι εργατοτεχνίτες ενώνοντας τα αγωνιστικά τους πυρά, απέκλεισαν το κέντρο του Πειραιά για δύο ώρες (7-9 μ.μ.), με μαχητική συγκέντρωση στη διασταύρωση των κεντρικών λεωφόρων Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου.

Οι εργατοτεχνίτες από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχουν επιστρατεύσει διάφορες μορφές κινητοποιήσεων διεκδικώντας την καταβολή έκτακτου εποχιακού επιδόματος. Πριν από 20 μέρες ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Νικολάου και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δεσμεύτηκαν ότι η καταβολή του επιδόματος θα άρχιζε στις 3 Οκτώβρη και το ύψος του θα ήταν 631 ευρώ δηλαδή 215.000 δραχμές. Ομως οι άνεργοι φτάνοντας στον γκισέ των καταστημάτων του Οργανισμού είδαν ότι το ποσό των επιταγών που τους καταβλήθηκε αντιστοιχούσε σε περίπου 170.000 δραχμές! Οι επιταγές επιστράφηκαν και αυτόματα ξεκίνησαν οι καταλήψεις των καταστημάτων του Οργανισμού.

Το πετσοκομμένο επίδομα αποτελεί μία ακόμα αισχρή πρόκληση της κυβέρνησης προς τους εργάτες της Ζώνης. Ερχεται να προστεθεί στην πολιτική υπονόμευσης σε βάρος αυτού του μοναδικού οικονομικού πνεύμονα ολόκληρης της πειραιώτικης περιφέρειας, με στόχο να μετατραπεί σε προβλήτα εναπόθεσης των κοντέινερς των πολυεθνικών!

Η συγκέντρωση

Η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, επισήμανε προς τους εργάτες ότι απόφαση όλων των σωματείων της Ζώνης είναι οι καταλήψεις των καταστημάτων να συνεχιστούν μέχρι την καταβολή ολόκληρου του ποσού του επιδόματος και συνολικά ο κλάδος θα βρίσκεται σε αγωνιστικό αναβρασμό ώσπου να ικανοποιηθεί το αίτημα: «Δουλιά για όλους». Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης ειδικά στο θέμα του επιδόματος, σημείωσε: «Επιχειρούν να πετσοκόψουν το επίδομα για να θέσουν σε οπισθοχώρηση τον κλάδο. Φέτος λειψό, του χρόνου καθόλου!». Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση κόβει συνολικά 300 εκατ. δραχμές από τους εργάτες της Ζώνης που αυτή τους κατάντησε άνεργους και την ίδια ώρα οι υποψήφιοι δήμαρχοί της στους δήμους του Πειραιά «πετάνε - όπως είπε - τα εκατομμύρια σαν τα στραγάλια κάνοντας συνεστιάσεις, διοργανώνοντας εκδρομές και τραπεζώματα, τάζοντας και ρουσφετολογώντας. Σκέφτονται: "να σου πάρω τώρα την ψήφο και μετά άντε στο διάολο"» και κατέληξε: «Με τη στάση τους αυτή υποτιμούν ολόκληρο τον κλάδο μας. Μας πετάνε το κόκαλο των 170.000 δραχμών νομίζοντας ότι είμαστε λιγούρια. Οτι θα λουφάξουμε. Εμείς τους απαντάμε με τον αγώνα μας. Δε θα τους αφήσουμε να κάνουν παιχνίδι σε βάρος μας».

Στις 7 το απόγευμα οι εργάτες της Ζώνης σχημάτισαν ένα οργισμένο ποτάμι που διέσχισε τους δρόμους του Πειραιά για να καταλήξει στη συμβολή των κεντρικότερων λεωφόρων. Τα συνθήματα: «Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων», «φτιάχνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία» και «ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα και μαζί με τη σχετική ανακοίνωση που μοίραζαν οι άνεργοι, την οποία υπογράφουν όλα τα σωματεία της Ζώνης, ενημέρωναν τους Πειραιώτες για την κυβερνητική πρόκληση σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ