ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Συνέντευξη - πρόκληση!

Θέλει η πορεία του Πολυτεχνείου να μετατραπεί σε ...υγιεινό περίπατο των Μίλερ και Μπερνς (!) και οι εκλογές σε δοκιμαστήριο «αριστερών σωσιβίων» για το ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο Κ. Λαλιώτης επανεμφανίστηκε, ώστε, κατά την πάγια τακτική του, αφ' ενός να αποποιηθεί ευθυνών για την κατάντια της προεκλογικής πόλωσης (και μάλιστα τη στιγμή που ηγείται αυτής της επιχείρησης), αφ' ετέρου για να επαναφέρει στο προσκήνιο τη γνωστή ΠΑΣΟΚική τακτική των «κεντροαριστερών» φληναφημάτων. Αυτή τη φορά, όμως, ο Κ. Λαλιώτης προχώρησε ακόμα παραπέρα, προσπαθώντας να λειτουργήσει ως «πέμπτη φάλαγγα» κατά του νοήματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και προβάλλοντας τη θέση-«πρόσκληση» προς τα υπόλοιπα κόμματα, ότι η φετινή πορεία πρέπει να είναι μια πορεία που «θα ακυρώνει τους συνειρμούς μεταξύ Πολυτεχνείου και "17Ν"»...

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλά για τη ΝΔ, την οποία κατηγορεί για «σύνδρομο Τζαννετάκου», λέγοντας ότι «επιλέγει με προκλητικό τρόπο για δημάρχους και νομάρχες αμετανόητους φιλοχουντικούς και διορισμένους από τη χούντα» και την κατηγορεί για «παζάρια, αρραβώνες και γάμους» με τον Γ. Καρατζαφέρη, για να καταλήξει ότι δε θα ακολουθήσει τη ΝΔ στο δρόμο της πόλωσης... Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι αρνείται να κάνει προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ.: αν και γνωστός... «στοιχηματατζής») ενώ ζητά επίσης να μπει «φρένο» ακόμα και στις ερμηνείες που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της κάλπης...

Δίνοντας το στίγμα της επαναλαμβανόμενης αγυρτείας, που θέλει το ΠΑΣΟΚ κάθε προεκλογική περίοδο να θυμάται τον... «προοδευτικό» εαυτό του, ο Κ. Λαλιώτης ζητά από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να γίνουν το δεκανίκι της κυβέρνησης και να προχωρήσουν «σε μια δυναμική συνεργασία που θα λάβει σάρκα και οστά στο β΄ γύρο των εκλογών»... Κάνοντας ένα ακόμα βήμα μιλά για «συμπόρευση», που «να μη σταματάει μόνο στην αυτοδιοίκηση», φέρνοντας σαν... υπόδειγμα «προοδευτικών» εξελίξεων τις «κεντροαριστερές» κυβερνητικές συνευρέσεις στη Γερμανία και στη Σουηδία. Οπως και εκεί, όπου η «κεντροαριστερά» βομβαρδίζει χώρες και λαούς παρέα με το ΝΑΤΟ και εφαρμόζει τις ντιρεκτίβες λιτότητας του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι και εδώ υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και στο «πεδίο της διακυβέρνησης», κατά τον Κ. Λαλιώτη... Πρόκειται για το γνωστό «κεντροαριστερό όραμα» των Σημίτη-Λαλιώτη, που επανέρχεται προεκλογικά και απευθύνεται προς όσους είναι πρόθυμοι να παίξουν στα σενάρια της αναζήτησης «αριστερών» σωσιβίων που ψάχνει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στην προκλητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το μήνυμα του Πολυτεχνείου, ο Κ. Λαλιώτης με πρόσχημα τη «17Ν» τάχθηκε υπέρ μιας πορείας φέτος, ώστε «μέσα από ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο να ακυρώσουμε συμβολικά και ουσιαστικά κάθε συνειρμό» ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και στην ετικέτα της «17Ν»! Λες και αυτός ο «συνειρμός» ήταν τίποτα περισσότερο από μια υποκλοπή εκ μέρους των δολοφόνων- προβοκατόρων, στην οποία μάλιστα πρέπει να απαντήσει ο λαός δίνοντάς τους πολιτική υπόσταση (!), λες και το Πολυτεχνείο ήρθε η ώρα να ενταφιαστεί κάτω από το βάρος της «αντιτρομοκρατικής» σταυροφορίας των ΗΠΑ, σαν να μην είναι μια παλλαϊκή εκδήλωση καταδίκης των φονιάδων των λαών. Αλλά ο Κ. Λαλιώτης, με πρόσχημα τη «17Ν», θέλει να μετατρέψει το Πολυτεχνείο και την πορεία σε ...υγιεινό περίπατο των διαφόρων Μίλερ και Μπερνς που αλωνίζουν στην Ελλάδα!

ΠΑΣΟΚ
Τώρα θυμήθηκε το μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά

Σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς πλησιάζει η μέρα των εκλογών, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επικεντρώνει τα βέλη της στην ακροδεξιά πελατεία της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα, χτες σε ομιλία του στην Κόρινθο «έστειλε το μήνυμα ότι άνθρωποι οι οποίοι υποστήριζαν ακροδεξιές απόψεις, ή ήταν αλλοπρόσαλλοι στις απόψεις τους, δεν μπορεί να είναι εκείνοι οι οποίοι καθοδηγούν τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, από την πλευρά του κατηγόρησε τη ΝΔ για συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων, σημειώνοντας την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Καρατζαφέρη. «Είναι χαρακτηριστική η επαφή που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Καρατζαφέρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη ακροδεξιών δυνάμεων προς τους υποψήφιους της ΝΔ, για το δεύτερο γύρο».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με δήλωσή του υποστήριξε ότι «επηρεασμένος από πρακτικές, που φέρουν αποκλειστικώς σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πρωτόπαπας ομιλεί ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης ταυτισμένης με την αδιαφάνεια, τον κομματισμό και τον πολιτικό καιροσκοπισμό».

«Με τις δηλώσεις του, συνέχισε ο Θ. Ρουσόπουλος, απλώς, επιβεβαιώνει τον πανικό και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Σημίτη. Με βουτιές στο παρελθόν, επιχειρεί να καλύψει την έλλειψη πολιτικής για το σήμερα και την απουσία οράματος για το αύριο. Ο ελληνικός λαός δεν παραπλανάται, δεν παγιδεύεται. Κοιτάζει μπροστά, στοχεύει ψηλά, διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Καταδικάζει τους εκφραστές του χτες, τους αγγελιοφόρους της πόλωσης, της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Στις 13 και στις 20 Οκτωβρίου, σφραγίζοντας την οριστική επιλογή του, θα στείλει στην κυβέρνηση Σημίτη το ηχηρό μήνυμά του».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολα για την υφαρπαγή της δυσαρέσκειας

Στον προσεταιρισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών, έχει υποτάξει τα πάντα η ηγεσία της ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζει μια «ευλύγιστη» τακτική για όλα τα γούστα, ενώ παίζει σε όλα τα ταμπλό: Στην υπερνομαρχία Αθηνών θέλει πόλωση για να ξεπεράσει το πρόβλημα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θέλει να νικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ενώ στα λόγια είναι κατά της πόλωσης και δηλώνει, μάλιστα, ότι την «αφήνει πίσω της», την ίδια στιγμή έρχεται να την υποδαυλίσει με αντικυβερνητικές κορόνες και φραστικούς διαξιφισμούς, επιχειρώντας να πείσει ότι μόνο μέσω της ΝΔ μπορεί να σταλεί «μήνυμα» στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερο βάρος την τελευταία βδομάδα ρίχνει στην υπερνομαρχία Αθηνών, προεξοφλώντας ότι θα κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους από την πρώτη Κυριακή.

Ο Κ. Καραμανλής, στις ομιλίες του κατά τη διάρκεια των περιοδειών, επιχειρεί να αποκρούσει την επίθεση της κυβέρνησης περί ομηρίας του από την ακροδεξιά, εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της «εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης» και κατά του «διχασμού». «Στα σάπια σανίδια της μισαλλοδοξίας, ας χορέψουν μόνοι τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, κατηγορώντας τον ίδιο τον Κ. Σημίτη ως «αναμεταδότη της πιο μαύρης προπαγάνδας». Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στις 13 και 20 Οκτώβρη και, ταυτόχρονα, να ψηφίσουν για μια «ισχυρή και διεκδικητική»(!) Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Περισσότερο επιθετικός ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τη Θράκη όπου περιόδευσε, για να ενισχύσει τους γαλάζιους συνδυασμούς, ξεκαθάρισε ότι οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές είναι υποταγμένες στη νίκη των εθνικών εκλογών. Γι' αυτό, τόνισε, «πρέπει το μήνυμα να είναι σκληρό, διότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποτυχημένη και ανίκανη και πρέπει να φύγει το ταχύτερο». Απαντώντας στον Κ. Λαλιώτη, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακροδεξιοί και οπαδοί της δικτατορίας».

Προκειμένου να εμφανιστεί η παράταξη ενωμένη στις εκλογές, η Ρηγίλλης επιστράτευσε και τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος, σε χτεσινή του συνέντευξη στην «Απογευματινή», χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Τζαννετάκου «υπερβατική και τολμηρή», αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως στήριξή του. «Κάθε στήριξη στις επιλογές του κ. Τζαννετάκου και της κας Μπακογιάννη είναι θετική. Ιδιαίτερα, όταν αυτή προέρχεται από τον δήμαρχο της Αθήνας, που έχει μια τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη ΝΔ, εν είδει ανταλλάγματος.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ούτε ναι ούτε όχι στον Λαλιώτη

Ούτε ναι ούτε όχι ήταν η απάντηση του Συνασπισμού στην πρόταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη για κοινή πορεία τη μέρα του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη, που θα στρέφεται εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Ν. Βούτσης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στη σημερινή συγκυρία πρέπει η εκδήλωση για την τιμή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να έχει μαζικό χαρακτήρα και να εκφράσει τη θέληση του λαού να μη γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, να καταδικαστεί η τρομοκρατία, η τρομολαγνία και το κλίμα μακαρθισμού.

Συμπλήρωσε πως είναι αυτονόητη και έμπρακτη η αντίθεση με τις αντιλήψεις και τις εγκληματικές πράξεις της ατομικής βίας και τρομοκρατίας και κατέληξε αναφέροντας πως επίσης αυτονόητο είναι ότι το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι πολυδιάστατο και δεν μπορεί να μπει στα καλούπια του ψεύτικου διλήμματος «ασφάλεια ή ελευθερίες», αλλά είναι ένα μήνυμα διεκδίκησης και αγώνων για τη διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ