ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Δευτέρα η συγκέντρωση για το ωράριο

 

Με αιχμή του δόρατος το ωράριο, ξεκινούν τον κύκλο κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους οι πρατηριούχοι. Η πρώτη τους κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής καλούν τους βενζινοπώλες να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση, για να απαιτήσουν την καθιέρωση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων. Στη διακήρυξή τους τονίζουν ότι:

  • Δεν αντέχουν άλλο το ατέλειωτο ωράριο όλες τις ώρες και μέρες του χρόνου.
  • Αρνούνται να είναι οι πρατηριούχοι τα θύματα των τυφλών εγκληματικών ενεργειών τις νύχτες.
  • Λένε κατηγορηματικά όχι στην επιβάρυνση των καταναλωτών από το κόστος του ατέρμονου ωραρίου.
  • Οχι στον απάνθρωπο ανταγωνισμό του ωραρίου.
  • Απαιτούν ένα ωράριο, που θα έχει έναρξη και λήξη, θα προβλέπει εκ περιτροπής λειτουργία τις νύχτες, τις Κυριακές και τις αργίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, αρνείται χρόνια τώρα να ικανοποιήσει αυτό το αίτημά τους και καλούν τους πρατηριούχους να δώσουν μια δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Αφαντος ο ευυπόληπτος Στ. Ηλίας

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον εκλεκτό της κυβέρνησης

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η παρατεταμένη «εξαφάνιση» του εφοπλιστή Στ. Ηλία και ιδιοκτήτη πλέον των Ναυπηγείων Αυλίδας, που ενώ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα έπρεπε να έχει προσλάβει το σύνολο των εργαζομένων που απολύθηκαν από τον προηγούμενο επινοικιαστή Λελάκη, δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις αρχές Οκτώβρη, μεταξύ του πωλητή, δηλαδή της ΕΤΒΑ και του αγοραστή Στ. Ηλία, θα έπρεπε εντός διμήνου να έχουν προσληφθεί όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά και να λειτουργεί το Ναυπηγείο. Ομως, λίγες μέρες πριν την έλευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν έχει γίνει τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο όρος για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων θεωρούνταν από τους πλέον δεσμευτικούς και για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί και εγγυητική επιστολή ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών.

Πέρα όμως από την αναμενόμενη για πολλούς στάση του Στ. Ηλία, ζητούμενο παραμένει η στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα της ΕΤΒΑ που είναι η πωλήτρια τράπεζα, η οποία για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο κατατρυχόταν, παρακαλώντας και προσφέροντας «γην και ύδωρ» στον Στ. Ηλία να αγοράσει το Ναυπηγείο. Ωστόσο, όμως, απ' ό,τι μέχρι σήμερα έχει συμβεί, προκύπτει πως το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Αυλίδας, του τρίτου κατά σειρά δημόσιου από τα τέσσερα ναυπηγεία που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, με βεβαιότητα, θα ακολουθήσει παρόμοια, με την ταραχώδη πορεία που πέρασαν τα Ναυπηγεία του Νεωρίου και της Ελευσίνας.

Τα ερωτηματικά όμως για το τι πραγματικά επιδιώκει ο Στ. Ηλίας πληθαίνουν, αφού εκ των πραγμάτων, με τη λήξη της ημερομηνίας υποχρεωτικής επαναπρόσληψης του συνόλου του προσωπικού, εκπίπτει και η εγγυητική επιστολή των 300 εκατομμυρίων δραχμών. Επειδή ως γνωστόν κανείς επιχειρηματίας δε χάνει εύκολα τα λεφτά του, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εισέλθουμε σε μία νέα φάση προκλητικών αξιώσεων του Στ, Ηλία από το ελληνικό δημόσιο.

Τα θύματα σ' αυτήν την υπόθεση παραμένουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν από την περασμένη άνοιξη άνεργοι. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προσδιοριστεί από τον Στ Ηλίας τι σκοπεύει να κάνει. Στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη του ναυπηγείου.

ΚΑΕ
Ξεπουλήθηκαν και τυπικά

 

Ολοκληρώθηκε και τυπικά το ξεπούλημα του 25,25% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ). Οπως ανακοινώθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, χθες πραγματοποιήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών η μεταβίβαση του πακέτου 9.500.000 μετοχών της εταιρίας ΚΑΕ ΑΕ στην ομάδα επενδυτών που είχε πλειοδοτήσει στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό.

Να θυμίσουμε ότι η κοινοπραξία αποτελείται από δέκα επιχειρήσεις και συγκεκριμένα: Τη γερμανική "Heinemann", μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εκμετάλλευσης καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, την "Parson", την ιρλανδική "Aer Rianta", τη "Σαράντης ΑΒΕΕ", την "Elmec Sport", τη "Sanitas Sanitas", τη "Folli Follie", τη Δωρική Τράπεζα, τη "Γερμανός ΑΒΕΕ" και την εταιρία συμμετοχών του ομίλου Κόκκαλη "Intrapar".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΤΕ, συγχρόνως υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση του μάνατζμεντ της εταιρίας στους ξένους στρατηγικούς επενδυτές.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι ειδικοί φόροι

Το ανέκδοτο του Χότζα θυμίζει η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 7,5%

Για το 2000 η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει να εισπράξει από την οικιακή κατανάλωση ρεύματος 340 δισ. δραχμές (ο προϋπολογισμός αυτός ανατράπηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο πετρελαίου που καταναλώνει η ΔΕΗ από τις 83 χιλιάδες δρχ. στις 41 χιλιάδες δρχ. τον μετρικό τόνο). Από το ποσό αυτό τα 40 δισ. δραχμές αφορούν την πληρωμή του ειδικού φόρου καυσίμων (πετρέλαιο ντίζελ), που η ΔΕΗ πληρώνει στα ΕΛΠΕ, φόρος ο οποίος στη συνέχεια αποδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό αυτό - τα 40 δισ. δρχ - το οποίο αποτελεί στοιχείο κόστους για την επιχείρηση, η ΔΕΗ το μετακυλίει στο τιμολόγιό της. Το πληρώνει δηλαδή ο τελικός καταναλωτής. Αν τώρα υπολογίσουμε και το ΦΠΑ (8%) - στα 340 δισ. δρχ. αντιστοιχεί ΦΠΑ 27,2 δισ. δρχ. - τότε προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία.

Για το 2000 η ΔΕΗ θα εισπράξει από την οικιακή κατανάλωση 300 δισ. δραχμές μια και τα 40 δισ. δρχ φόρου, πριν τα ενσωματώσει στα τιμολόγιά της τα έχει αποδώσει στα ΕΛΠΕ. Τα τελευταία με τη σειρά τους αποδίδουν τα 40 αυτά δισ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει έμμεσα η άμεσα από τους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ 67,2 δισ. δραχμές: 40 δισ. δρχ. από ειδικούς φόρους πετρελαιοειδών και 27,2 δισ. δρχ. είναι έσοδα από τον ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Με λίγα δηλαδή λόγια για κάθε 100 δραχμές που πληρώνει ο οικιακός καταναλωτής της ΔΕΗ (τιμολόγιο συν ΦΠΑ) οι 82 δρχ. καταλήγουν στα ταμεία της ΔΕΗ και οι 18 δρχ. στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.

Οταν μάλιστα το ΦΠΑ επί του τιμολογίου της ΔΕΗ ήταν 18% (μειώθηκε στο 8% από 1/1/99 λόγω συγκράτησης του πληθωρισμού) - αν υποθέσουμε ότι ισχύουν τα δεδομένα για το 2000 - τότε η ΔΕΗ θα εισέπραττε και πάλι 300 δισ. δρχ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών 101 δισ. δρχ. και η αναλογία θα ήταν 25/75.

Πρόκειται για στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα και μόνο πράγμα. Μας έχουν τρελάνει στους φόρους. Μάλιστα οι κυβερνώντες τρέφουν ιδιαίτερη προτίμηση στην επιβολή των απεχθέστερων και αντιλαϊκότερων έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι).

Και όταν αποφασίζουν να μειώσουν κάποιους φόρους για συγκυριακούς λόγους (επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού για την είσοδο στην ΟΝΕ) βγαίνουν και δηλώνουν, χωρίς να κοκκινίζουν, ότι το κάνουν για να προστατέψουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Η ιστορία θυμίζει το ανέκδοτο του Χότζα. Πρώτα γεμίζουν ασφυκτικά το δωμάτιο (με φόρους) και στη συνέχεια αφαιρούν μερικούς δηλώνοντας με στόμφο: Είδατε πόσο άνετοι είστε τώρα;!

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
«Πυρετός» κυβερνητικής αδιαφορίας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την επικίνδυνη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της χώρας μας, επισημαίνει με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

Οπως τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα περισσότερα σχεδόν διαμερίσματα της χώρας προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απειλείται η αιγοπροβατοτροφία, να αποδεκατίζεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων και να υπονομεύεται η οικονομία φτωχών, άγονων και νησιωτικών περιοχών.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και αποκλειστικές, υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, επειδή με την πολιτική της αποδιοργάνωσε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και υποβάθμισε σε επικίνδυνο βαθμό τον κτηνιατρικό έλεγχο, αλλά και επειδή δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες που δημιούργησε η συγκεκριμένη ζωονόσος στους κτηνοτρόφους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας τι ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη ζωονόσος, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειές της στους κτηνοτρόφους.

Υπογράφτηκε σύμβαση για τον Πρίνο

 

Κατ' αρχήν υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της εξόρυξης των πετρελαίων του Πρίνου στην κοινοπραξία KAVALA OIL ΑΕ, υπογράφτηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και της προαναφερθείσας κοινοπραξίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα επικυρώνει νομοθετικά τη συμφωνία. Η εταιρία KAVALA OIL AE αποτελεί κοινοπρακτικό σχήμα της εργολαβικής εταιρίας ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ κατά 65% και των εργαζομένων κατά 35%.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα αναλάβει το έργο εξόρυξης των πετρελαίων του Πρίνου, που πέρσι τέτοιο καιρό το εγκατέλειψε η καναδική πολυεθνική DENISON, με τον ισχυρισμό ότι δεν τη συνέφερε η συνέχιση της εξόρυξης, επειδή η τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα σημερινά εντοπισμένα αποθέματα υπολογίζονται στα 8 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η ημερήσια παραγωγή υπολογίζεται περίπου στα 7.000 βαρέλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ