ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
«Απώλεσαν την αυθεντικότητα»

 

Λεπτομέρεια μορφής Ηλιου (αυχένας). Δεξιά, δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και διατηρούνται τα ίχνη του γλύπτη. Αριστερά, η επιφάνεια είναι λειασμένη
Λεπτομέρεια μορφής Ηλιου (αυχένας). Δεξιά, δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και διατηρούνται τα ίχνη του γλύπτη. Αριστερά, η επιφάνεια είναι λειασμένη
«Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις» λένε και χθες, μία μέρα πριν την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για τη «Συντήρηση του Μαρμάρου» στο Βρετανικό Μουσείο, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε με φωτογραφικό υλικό τις φθορές που υπέστησαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κατά τις εργασίες καθαρισμού της δεκαετίας του '30. Φθορές,που περιγράφονται αναλυτικά στο πόρισμα της επιτροπής των Ελλήνων επιστημόνων, το οποίο θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του συνεδρίου.

Τριμμένα και λειασμένα Μάρμαρα. Μάρμαρα, που έχουν χάσει την πατίνα και έχουν απολέσει τις λεπτομέρειες της δουλιάς του γλύπτη. Γλυπτά από τα οποία αφαιρέθηκαν ακόμα και τμήματα μαρμάρου για να επιτευχθεί το «επιθυμητό» αποτέλεσμα: Η λευκότητα. Σε ορισμένα, μάλιστα, διακρίνονται και οι χαρακιές των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την επέμβαση. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, «με την απόξεση, την τριβή και τη λείανση, τα γλυπτά στερήθηκαν για πάντα στοιχεία της αυθεντικότητάς τους, με την απώλεια ενός πλήθους πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών που διατηρούσε η επιφάνειά τους πριν από την επέμβαση». Το μέγεθος της αλλοίωσης διακρίνεται καθαρά στα εναέτια γλυπτά, όπου δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και είναι διακριτή η διαφορά πριν τις εργασίες καθαρισμού.

Η ομάδα των Ελλήνων, που βρίσκεται από σήμερα στο Λονδίνο, αποτελείται από την έφορο Ακρόπολης Ισ. Τριάντη, που θα παρουσιάσει στους συνέδρους το χειρισμό για τον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Σκουλικίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει μεθόδους καθαρισμού και αντιστροφής της γυψοποίησης, ο αρχαιολόγος Α. Μάντης, η χημικός μηχανικός Ε. Παπακωνσταντίνου και η χημικός του Κέντρου Λίθου Κ.Κουζέλη.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Βρετανικού Μουσείου δεν υπάρχει αντίστοιχο πόρισμα για την κατάσταση διατήρησης των Μαρμάρων. Υπάρχει, όμως, έκθεση του Ιαν Τζέκινς (επιμελητής Ελληνικών Αρχαιοτήτων), που παρουσιάζει το ιστορικό των επεμβάσεων, ύστερα από έρευνα των αρχείων του Μουσείου. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, αν και οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εγκεκριμένες για την εποχή μεθόδους, αργότερα οι εργάτες του λόρδου Ντιβάν χρησιμοποίησαν τρόπους, για τους οποίους δεν ήταν ενήμερο το Βρετανικό Μουσείο.

Το Συνέδριο, που αρχίζει σήμερα, έχει μόνο επιστημονικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τις νομικές πλευρές του θέματος, αφού το κύριο επιχείρημα είναι ότι τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα. Ηδη, είναι έτοιμος ο φάκελος που θα δοθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που εξετάζει θέματα παράνομης κατοχής και επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της.

Στον «κόσμο» του τσίρκου

 

«Σύγχρονη προσέγγιση του μαγικού κόσμου του τσίρκου, των ζογκλέρ και των ακροβατών», χαρακτήρισε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου (11 - 30 Δεκεμβρίου ) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου, συνθέτης, Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου (11/12), στο Δημοτικό θέατρο Βόλου, αρχίζει με την ομάδα της Ισραηλινής χορογράφου Ιναμπαλ Πίντο, που θα παρουσιάσει ένα χοροθέαμα που αντιμετωπίζει τον κόσμο του τσίρκου με δημιουργική ματιά. Στις 15, 16/12, ο Πελασγός, ένας σύγχρονος παραμυθάς από το Πήλιο, συναντά έναν Θρακιώτη καραγκιοζοπαίχτη και, μέσω ζωντανής μουσικής και αφήγησης, θα παρουσιάσουν τον "Ορφέα - Από τη γη της Θράκης στη γη των Ισκίων". Στις 17, 18/12, το Μαύρο Θέατρο της Πράγας θα παρουσιάσει τα "Φαντάστικα - Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ". Η Καμεράτα και ο Λάκης Λαζόπουλος θα παρουσιάσουν, στις 22/12, τον "Πέτρο και το Λύκο" του Προκόφιεφ και το "Καρναβάλι των Ζώων" του Σεν Σανς. Στη συναυλία περιλαμβάνεται και κονσέρτο του Μότσαρτ για δυο πιάνα. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

Στο κτίριο Σπίρερ, στις 22, 23/12, τρεις Γάλλοι ζογκλέρ παρουσιάζουν ένα θέαμα γεμάτο ακροβατικά, τραγούδια και πρόζα, ενώ, στις 29, 30/12, ο σύγχρονος Καταλανός περφόρμερ αναβιώνει τα μεσαιωνικά μυστήρια, με ειδικά οπτικά εφέ, παρουσιάζοντας ένα θέαμα με χρώματα και ήχους.

Μητρώο Ντοκιμαντεριστών

 

Το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ πρόκειται να εκδώσει δίγλωσσο Μητρώο Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών. Ενα άρτιο και καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο αποβλέπει σε δυο σκοπούς: Να αποτελέσει μια υπεύθυνη και χρηστική πηγή στοιχείων επικοινωνίας και πληροφοριών για την κοινότητα των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο (ανεξάρτητους παραγωγούς ή φορείς) να γνωρίσουν τους Ελληνες σκηνοθέτες μέσα από τη δουλιά τους. Το Μητρώο Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών θα διανεμηθεί σε εταιρίες και φορείς παραγωγής ντοκιμαντέρ, επαγγελματικές ενώσεις, κινηματογραφικά φεστιβάλ, τηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρίες διανομής και έντυπα του χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέα βιβλιοθήκη

 

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η πληροφόρηση αλλάζει μορφή. Εκσυγχρονίζεται και προσφέρεται άνετη και λειτουργική, με άμεση και εύκολη πρόσβαση στις πηγές της. Η νέα βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου εξακολουθεί να είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια ξενόγλωσση βιβλιοθήκη στη χώρα μας. Από τον Οκτώβρη εναρμονίστηκε με τις ανάγκες της εποχής. Εκσυγχρονισμένη και ανανεωμένη, στον 3ο όροφο, αλλά και στο ισόγειο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ανοίγει τις πύλες της στη νέα χιλιετία και σε όλους τους γαλλομαθείς αναγνώστες, με: 50 χιλιάδες βιβλία, αντιπροσωπευτικά δείγματα της γαλλικής εκδοτικής παραγωγής. Εκατόν εξήντα περιοδικά και εφημερίδες. Δύο χιλιάδες cd γαλλικής μουσικής από την κλασική ως την τζαζ και μία συλλογή κασετών. 1.800 βιντεοκασέτες (κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ κ. ά.).

Με καινούρια τραγούδια

 

«Τόσες αποστάσεις» είναι ο τίτλος των τριών παραστάσεων, που πραγματοποιεί μέχρι και αύριο (10.30μμ) ο Βασίλης Καζούλης, στο «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου 83). Αυτός είναι και ο τίτλος ενός από τα καινούρια τραγούδια του που παρουσιάζει στη μουσική σκηνή και τα οποία θα ηχογραφηθούν ζωντανά στη διάρκεια των παραστάσεων για ν' αποτελέσουν το νέο δίσκο του καλλιτέχνη. Στο πρόγραμμα ασφαλώς περιλαμβάνονται και γνωστά τραγούδια από τη δισκογραφία του, καθώς και μουσικές εκπλήξεις - συναντήσεις παραδοσιακών σκοπών με τη μουσική του Ντίλαν, των Μπιτλς και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Συνταξιδιώτες του σε αυτό το τριήμερο θα είναι και κάποιοι φίλοι του Β. Καζούλη, όπως ο Β. Παπακωνσταντίνου, ο Φ. Δεληβοριάς και η Λ. Καλημέρη, τραγουδώντας μαζί του αγαπημένα κομμάτια.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1899

 

Διήμερο αφιέρωμα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1899 διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της σχολής Μωραΐτη, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στη πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5, στο Καλλιμάρμαρο.

Το διήμερο περιλαμβάνει ομιλίες, ανακοινώσεις, στρογγυλό τραπέζι και συζητήσεις, ενώ, στην έναρξη, ο καθηγητής Αλέξης Δημαράς θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης 1999: Προβλήματα και προοπτικές».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου, θα γίνουν αναφορές στα σχετικά νομοσχέδια εκείνης της χρονιάς, στα προγράμματα σπουδών, στις δομές και τα περιεχόμενα των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και στους νεοτερισμούς που εισήχθησαν εκείνη τη χρονιά στην εκπαίδευση.

Επίσης θα εξεταστεί το ιστορικό περιβάλλον της μεταρρύθμισης, οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί της, καθώς και ο ρόλος της αστικής τάξης στα νομοσχέδια του 1899.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν και τις δύο μέρες στις 18.30.

Ατιτλο

 

Διάλεξη με θέμα «Κινηματογραφία, Τεχνολογία και Ευκαιρίες: Νέες μορφές Εκπαίδευσης για ένα νέο αιώνα» θα δώσει σήμερα (8μμ) στο «Χίλτον» ο Αγγλος κινηματογραφιστής Πάτμαν, γνωστός από τις βραβευμένες ταινίες «Οι δρόμοι της Φωτιάς» και το «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Την εκδήλωση διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία.

Αποτελέσματα αρχαιολογικού προγράμματος

 

Τα αποτελέσματα του αρχαιολογικού προγράμματος «Progress» (γεωφυσική διασκόπηση),που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, παρουσιάστηκαν χθες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκπονείται από το Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Βούρου - Ευταξία και το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας, στοχεύει στην ανάπτυξη ήπιων μορφών αρχαιολογικής έρευνας και την επισήμανση αρχαιοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η ανασκαφή ή ακόμα και να αποφευχθεί, όταν δε χρειάζεται.

Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργος Κορρές.

 

  • Σήμερα (11.15πμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις του Κώστα Ευαγγελάτου: «Η ροπή της μνήμης» (ποίηση - σχέδια)και «Σκριπτόριουμ 2000». Στις εκδόσεις θα αναφερθούν οι: Κώστας Μπέης, Γεράσιμος Φόρτες, Πάνος Βαρδάκος, Διονύσης Γασπαρινάτος, Εύη Λειβαδά - Ντούκα. Ποιήματα θα διαβάσει η Βέρα Ζαβιτσιάνου.

 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ λογοτεχνίας που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο (μέχρι τις 8 του Δεκέμβρη) διοργανώνεται σήμερα (8μμ) εκδήλωση αφιερωμένη στο Θέατρο με τη συμμετοχή Ελλήνων και Βρετανών συγγραφέων, σκηνοθετών και ηθοποιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Γουλανδρή -Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, Πλάκα).

 

  • Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Ραβέλ, Λιστ, Γκέρσουιν κ.ά. θα δώσει η Κατιάνα Γεωργά, σήμερα (8μμ), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Β. Γεωργίου Β` 17-19 και Ρηγίλλης). Είσοδος ελεύθερη.

 

  • Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Φωνές από την Ελλάδα», που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, σήμερα, στο «Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ» πραγματοποιείται μουσικο-ποιητική βραδιά. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο έργο των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στη βραδιά.

 

Ταινίες βασισμένες σε έργα του Γκαίτε παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού. Σήμερα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ « Η γυναίκα της οποίας η μητέρα είχε γνωρίσει τον Γκαίτε» και η ταινία « Ο Σμιντ που είναι ίδιος μ' εμένα ή καθώς ο Γκαίτε διασχίζει το πάρκο» των Χανς Σαξ και Χέντα Ρίνεμπεργκ και «Η σύντομη ζωή του νεαρού Εντγκαρ» του Ε. Ιτσενπλιτς. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί και αύριο. Οι προβολές ξεκινούν στις 8 μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ