ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Τέλειωσε ο χρόνος» προειδοποιεί ο Μπους
  • Με τα γνωστά επιχειρήματα, αλλά και με εκτενείς αναφορές στους συμμάχους διανθίστηκε το τηλεοπτικό διάγγελμα Μπους
  • Παρίσι και Μόσχα συγκλίνουν σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που «θα διευκολύνει τους επιθεωρητές» και θα «προλαμβάνει τον πόλεμο, δε θα τον καλύπτει»

Ειδικές δυνάμεις του Κουβέιτ σε άσκηση γύρω από την αμερικάνικη πρεσβεία...

Associated Press

Ειδικές δυνάμεις του Κουβέιτ σε άσκηση γύρω από την αμερικάνικη πρεσβεία...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ.--

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν ή θα εγκαταλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής ή θα αντιμετωπίσει μια συμμαχία, υπό αμερικανική ηγεσία, που θα τον αφοπλίσει» προειδοποίησε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος. Το μήνυμα Μπους προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαγδάτη και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως διεθνώς, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τη Ρωσία και τη Γαλλία να συγκλίνουν προς την ίδια απόφαση.

«Ο πόλεμος δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος, παρά την επιμονή μας για μια σκληρότερη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ» υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι το Ιράκ είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή και αναφέροντας ότι οι πύραυλοί του μπορούν να πλήξουν όχι μόνο τους γείτονές του, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και η Σ. Αραβία, όπου κατοικούν 135.000 Αμερικανοί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος για το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο του Ιράκ και εξέφρασε την άποψη ότι το ιρακινό καθεστώς θα μπορούσε να το παραχωρήσει σε τρομοκράτες για να πλήξουν την Αμερική, χωρίς καν να «αφήσει αποτυπώματα», αποφεύγοντας ανοιχτά να μιλήσει για ανατροπή. Χαρακτήρισε τον Σαντάμ Χουσεΐν «δολοφονικό δικτάτορα, εθισμένο στα όπλα μαζικής καταστροφής» και συμπλήρωσε ότι παρόλο που δε γνωρίζει πόσο κοντά είναι το Ιράκ στα πυρηνικά όπλα, «δεν μπορεί να περιμένει για να δει».

Φιλειρηνιστές συγκρούονται με την αστυνομία στη Νότια Κορέα

Associated Press

Φιλειρηνιστές συγκρούονται με την αστυνομία στη Νότια Κορέα
Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο Μπους εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «το Κογκρέσο συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προειδοποίησε τους Ιρακινούς αξιωματικούς, που θα υπακούσουν σε εντολή για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, ότι θα κατηγορηθούν ως «εγκληματίες πολέμου». «Τελείωσε ο χρόνος των αρνήσεων, των απογοητεύσεων και των καθυστερήσεων», προειδοποίησε ο Μπους, καταλήγοντας ότι «αν χρειαστεί να δράσουμε θα είμαστε προσεκτικοί, θα σχεδιάσουμε προσεκτικά και θα δράσουμε, με τους συμμάχους μας, και με την πλήρη δύναμη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η ομιλία Μπους στόχευε, κυρίως, στην εσωτερική κοινή γνώμη ιδιαίτερα, καθώς χτες άρχισε στο Κογκρέσο η συζήτηση για την παροχή ή όχι έγκρισης στον Πρόεδρο Μπους να επιμείνει για λήψη σκληρότερης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ και σε περίπτωση που δεν την πετύχει, να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγάλος αριθμός Αμερικανών δεν παρακολούθησε το τηλεοπτικό διάγγελμα, καθώς δε ζητήθηκε από το Λευκό Οίκο να μεταδοθεί από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αντιδράσεις εκτός

Το διάγγελμα Μπους, πάντως, «ακούστηκε» στη Βαγδάτη. Ανώτερα στελέχη της ιρακινής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ Νατζί Σάμπρι που έφτασε, χτες, στο Κατάρ, χαρακτήρισαν το λόγο «γεμάτο ψέματα και παράλογα επιχειρήματα», που στόχευαν στον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης προκειμένου να δικαιολογηθεί μια παράλογη και παράνομη επίθεση. Επίσης, εκτίμησαν ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η καταστροφή των μικρών χωρών. Ο Σάμπρι, μάλιστα, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», είπε ότι οι συνομιλούντες του, στις αραβικές χώρες που επισκέφθηκε, συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Η πεντάχρονη της φωτογραφίας μετέχει σε αντιπολεμική εκδήλωση στο Σικάγο

Associated Press

Η πεντάχρονη της φωτογραφίας μετέχει σε αντιπολεμική εκδήλωση στο Σικάγο
Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εκτίμησε πως από την ομιλία Μπους προκύπτει ότι «δεν υπάρχει σπουδή για πόλεμο και αφήνεται περιθώριο στη διπλωματία». Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μπους ότι «ξαναγράφει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού», αναφερόμενος στην αμερικανική επιμονή για νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μάχερ απέφυγε να διευκρινίσει τη στάση της χώρας του σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος, επιμένοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν οι επιθεωρητές και να δοθεί διπλωματική λύση. Η Δαμασκός σχολίασε ως «κλασικό δείγμα πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών» το διάγγελμα Μπους.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, που άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το διάγγελμα Μπους. Επανέλαβε ότι δεν είναι αναπόφευκτη η στρατιωτική δράση και συμπλήρωσε ότι «ορισμένες φορές για να πετύχει κανείς ειρηνικά αποτελέσματα, χρειάζεται η απειλή της βίας». Ο Στρο εξέφρασε αισιοδοξία και για την πορεία των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι «είναι κοντά η επίτευξη λύσης με κοινή γλώσσα».

Την ίδια αισιοδοξία, αλλά από άλλη κατεύθυνση, συμμερίζεται και το Παρίσι. Ορισμένοι Γάλλοι αξιωματούχοι ανακάλυπταν τα αποτελέσματα της γαλλικής επιρροής στο διάγγελμα Μπους, καθώς δε χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη στρατιωτική δράση και επαναπευθύνθηκε στους συμμάχους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν απέκλειε μια νέα απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήνει περιθώριο στη διπλωματία και θα αφήνει ως ύστατη λύση τη βία, και μόνο μετά από νέες διαβουλεύσεις, αφού «στόχος είναι η πίεση να προλάβει τον πόλεμο και όχι να του παράσχει προκάλυψη». Με τη γαλλική πρόταση τείνει να συμφωνήσει και η Μόσχα, που δήλωσε έτοιμη για νέα απόφαση, «αν δεν προβλέπει αυτόματη χρήση βίας και μεριμνά μόνο για διευκόλυνση της δουλιάς των επιθεωρητών».

Ενόσω συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με διαρροές, προετοιμάζεται, στα τέλη του μήνα, να μεταφέρει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και διάφορα είδη τεθωρακισμένων οχημάτων στον Κόλπο. Με βάση τις ίδιες πηγές, υπάρχει η πεποίθηση ότι μια ισχυρή αμερικανο-βρετανική υπεροπλία στην περιοχή πιθανότατα θα δρομολογήσει εξελίξεις εντός Ιράκ, ακόμη και ανατροπή του Σαντάμ.

Προς παναθηναϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Για τη διοργάνωση ενός παναθηναϊκού συλλαλητηρίου προς το τέλος του μήνα, ενάντια στο νέο πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ, συντονίζονται συνδικάτα, επιτροπές ειρήνης και μαζικές κοινωνικές οργανώσεις. Η προετοιμασία της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, προκαλούν την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης, ενώ μαζικοί φορείς και το κίνημα της ειρήνης εκτιμούν ότι οδηγούμαστε σε νέες πολεμικές επεμβάσεις κατά του Ιράκ, με τραγικές συνέπειες για τον πολύπαθο λαό του.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι Επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με τα συνδικάτα και άλλους κοινωνικούς φορείς εργάζονται για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου κατά του πολέμου, με πλήθος εκδηλώσεων. Μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να ήταν και ένα παναθηναϊκό συλλαλητήριο προς το τέλος του μήνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αναθεώρηση αντεργατικού νομοσχεδίου

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πίσω, αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση Αθνάρ, στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Ιούνη και είχε προκαλέσει μαζικές και έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό κλίμα.

Βάσει του εν λόγω νομοσχεδίου, εξαιτίας του οποίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία, στις 20 Ιούνη, γίνονταν περικοπές στις πληρωμές των εποχιακών εργατών και στις αποπληρωμές των μισθών, των απολυμένων εργατών που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί τα αιτήματα των εργατικών σωματείων, «σχεδόν ακέραια», ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται για υποχώρηση της κυβέρνησης, αλλά για ελαστικότητα του νομοσχεδίου.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ελεύθερος σκοπευτής εν δράσει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δείγμα του πολιτισμού που προσπαθεί να επιβάλει ο Αμερικανός Πρόεδρος και στον υπόλοιπο πλανήτη, είναι ο ελεύθερος σκοπευτής, που σκοτώνει αθώους και παιδιά ακόμη, στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον.

Οσο για τις διαβόητες αμερικανικές αστυνομικές αρχές, που συνήθως συλλαμβάνουν αθώους μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους, δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια τους ελάχιστα στοιχεία και δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή, που έχει σκοτώσει έξι ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους δύο στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον. Ετσι, οι τοπικές αρχές ζήτησαν ενισχύσεις από ομοσπονδιακούς πράκτορες και απηύθυναν έκκληση στους γονείς να είναι στο πλευρό των παιδιών τους, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Τελευταίο θύμα του ελεύθερου σκοπευτή ήταν ένας δεκατριάχρονος μαθητής, που τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος, καθώς περπατούσε έξω από το σχολείο του στην περιοχή Μπόουι του Μέριλαντ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από το βαλλιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως η τελευταία επίθεση σχετίζεται με τις άλλες επτά που έχουν γίνει την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
Περίεργο περιστατικό ανταλλαγής πυρών

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ανακοίνωση του κουβεϊτιανού υπουργείου Εσωτερικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ενας Αμερικανός πεζοναύτης και δύο άγνωστοι ακόμη ένοπλοι σκοτώθηκαν και ένας δεύτερος πεζοναύτης τραυματίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας στρατιωτικής άσκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Κουβέιτ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του 5ου στόλου, στο Μπαχρέιν, υποπλοίαρχου Τζος Φράις, οι Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ συμμετείχαν στα γυμνάσια στο νησί Φαϊλάκα του Κουβέιτ, δέχτηκαν πυρά, στα οποία ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο επιτιθέμενοι.

Ο Φράις ανακοίνωσε ότι το περιστατικό ερευνάται και ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιοι ήταν οι ένοπλοι. Ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Λέιπαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συμπλήρωνε, μόνον, ότι οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο ένοπλοι ήταν απλοί πολίτες. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου έκανε σαφώς λόγο για «τρομοκρατική πράξη» και πρόσθετε ότι «δε θα επιτραπεί σε κανέναν να υποσκάψει την ασφάλεια της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ