ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Ηχηρή υπέρ του Π. Κοσιώνη η λαϊκή ετυμηγορία

Ο λαός της Πάτρας «παίρνει θέση» και «στέλνει μήνυμα». Ο Παναγιώτης Κοσιώνης θα είναι ο αυριανός δήμαρχος στην Πάτρα. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του πατραϊκού λαού στη χτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση, δίνοντας τη δική του απάντηση για το ποιον θέλει δήμαρχο στην Πάτρα. Η γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό παρουσία του κόσμου στην πλατεία Γεωργίου κατέδειξε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τη νικηφόρα πορεία του αγωνιστικού συνδυασμού «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι». Ενας συνδυασμός που τυγχάνει μιας ευρύτατης συσπείρωσης και έχει τη δυναμική με την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων να βάλει στο περιθώριο τους δικομματικούς εταίρους που τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ενίσχυσαν με την πολιτική τους τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Πάτρας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Κοσιώνης κατήγγειλε το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τις υποσχέσεις και τη ρουσφετολογία που «ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας και φτάνουν τα όρια της πολιτικής απάτης». Και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες μέρες Φλωράτος και Καράβολας υπόσχονται από μετρό μέχρι τραμ, τέσσερα συνεδριακά κέντρα, παγοδρόμια, Μέγαρο Μουσικής καθώς και 6.000 θέσεις απασχόλησης κ.ά. Τα λένε αυτοί που 16 χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα για τα λαϊκά στρώματα παρά μόνο έταζαν λαγούς με πετραχήλια και στη συνέχεια έγιναν οι ίδιοι λαγοί».

Ο Π. Κοσιώνης αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του Α. Καράβολα και του Ευ. Φλωράτου επισήμανε «τη φθίνουσα πορεία σε όλους τους τομείς της Πάτρας τα τελευταία 16 χρόνια, χωρίς καμία διαμαρτυρία, χωρίς καμία προοπτική. Και όλα αυτά, όταν οι μοναδικοί δείκτες που αυξάνονται συνεχώς στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η ανεργία και η συσσώρευση πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Ολες τους οι δραστηριότητες εξαντλήθηκαν σε υπομνήματα, φαξ και επιστολές και ταυτόχρονα ενίσχυαν τους λίγους και τους δυνατούς, αδικώντας κατάφωρα τους άνεργους, τους φτωχούς και τους αδύναμους. Καταχρέωσαν τους δημότες με αλόγιστους δανεισμούς για την εξυπηρέτηση των δημοσίων σχέσεων και ξεπούλησαν τη δημοτική περιουσία που ανήκει σε όλους τους Πατρινούς».

Ο Π. Κοσιώνης απευθυνόμενος στο λαό της Πάτρας τόνισε πως «τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, για να δημιουργήσουμε ένα δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό που θα είναι κοντά στο λαό και θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εξουσίας. Θέλουμε ο Δήμος της Πάτρας να είναι η φωνή του λαού της Πάτρας. Μόνο αυτή η παράταξη έχει τα κότσια να τα βγάλει πέρα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Είναι η παράταξη για τα δύσκολα».

Φτάνοντας προς το τέλος της ομιλίας του ο Π. Κοσιώνης είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι ήρθαν μαζί μας, κόβοντας την κλωστή που τους ένωνε με την αντίπερα όχθη. Κάποιοι άλλοι ήρθαν μαζί μας, σπάζοντας πραγματικά αλυσίδες. Και κάλεσε τους Πατρινούς να στείλουν στο Δήμο τις δυνάμεις που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά του. «Δώστε μας δύναμη και σας δίνουμε την υπόσχεση: Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού θα βρουν τον μπελά τους μαζί μας».

ΚΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μονοκούκι στη «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία»

Οι κομμουνιστές της Ν. Ιωνίας με ανοιχτή επιστολή τους καλούν το λαό της πόλης να γυρίσει την πλάτη στα ψευτοαριστερά - ψευτοκομμουνιστικά καλέσματα και να υπερψηφίσει για δήμαρχο τον Π. Τσουκαλά

Να υπερψηφίσουν την παράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΙΩΝΙΑ» (ΔΗΠΙ) με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο το δοκιμασμένο αγωνιστή Παναγιώτη Τσουκαλά, να καταδικάσουν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να γυρίσουν την πλάτη στο ψευτοαριστερό, ψευτοκομμουνιστικό κάλεσμα όσων συμβιβάστηκαν με το κατεστημένο και συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της Ολγας Κατημερτζή, καλούν, με ανοιχτή επιστολή τους, τους δημότες της Νέας Ιωνίας οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην πόλη.

Οι κομμουνιστές της Νέας Ιωνίας καταγγέλλουν την προβοκατόρικη προπαγάνδα της παράταξης που στηρίζει την υποψήφια δήμαρχο Ο. Κατημερτζή και ειδικά ορισμένων πρώην κομμουνιστών που διαδίδουν ότι τάχα «το ΚΚΕ κατεβαίνει με δύο υποψηφίους στη Νέα Ιωνία», ενώ οι ίδιοι αρέσκονται να δηλώνουν ότι δε διαφωνούν με το ΚΚΕ, αλλά με την πολιτική της τοπικής του οργάνωσης. «Αν είχαν το θάρρος και τη δύναμη της αυτοτέλειας στις ιδέες και στις θέσεις τους, δε θα στήριζαν την προφορική προπαγάνδα τους σε δολοπλοκίες», αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος. Και προσθέτουν για τους άθλιους προβοκάτορες: «Το κομμουνιστικό τους παρελθόν το χρησιμοποιούν μόνο για να καλλιεργήσουν τη σύγχυση».

Υπογραμμίζουν ότι το Κόμμα και οι δυνάμεις του δεν υποτάχθηκαν στο νέο κύμα υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων, αποκάλυψαν το ρόλο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να προωθήσουν αντιλαϊκές αλλαγές. Στο πνεύμα αυτό, αναφέρεται στην επιστολή, το Κόμμα δε στήριξε το 1998 τον Η. Γκότση για υποψήφιο δήμαρχο, γιατί δεν εξασφάλιζε την πολιτική του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης δε δελεάστηκε από μια ευκαιριακή συνεργασία με τις δυνάμεις του ΣΥΝ στη λογική να φύγει ο κακός δήμαρχος για να έρθει ο καλός. «Τολμήσαμε - επισημαίνουν οι κομμουνιστές της Νέας Ιωνίας - να υποστούμε το "κόστος" της επιλογής μας» και αναφέρονται σ' όσους «την αφορμή μόνο ήθελαν για να εγκαταλείψουν το μετερίζι του αγώνα, της αντίστασης στην ΕΕ και να συμπλεύσουν με δυνάμεις συμβιβασμένες στη νέα επίθεση του κατεστημένου».

Στη συνέχεια αφού αναλύεται η ασυμβίβαστη πολιτική του ΚΚΕ σε αντιδιαστολή με την πολιτική της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού που ακολουθούν ο ΣΥΝ και όσοι εγκατέλειψαν την πολιτική του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος στη Νέα Ιωνία απευθύνουν κάλεσμα υπερψήφισης της ΔΗ.Π.Ι. και της ΝΑΣ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πλατιά αγωνιστική, ριζοσπαστική, πραγματικά αριστερή παράταξη, αφού «στο πλαίσιο της δράσης της και με τη συμμετοχή της στους γενικότερους και στους τοπικούς αγώνες, η ΔΗ.Π.Ι. διευρύνθηκε, συναντήθηκε και με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ετσι διαμορφώθηκαν οι όροι της πιο πλατιάς δημοτικής συσπείρωσης, με αποτέλεσμα σήμερα να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗ.Π.Ι. και να το στηρίζουν το ΔΗΚΚΙ και η Κομμουνιστική Ανανέωση στη Νέα Ιωνία».

Ανυπότακτη ψήφος

Συγκεντρώσεις σε Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα, Καλλιθέα, Ζωγράφου

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να τους κόψουμε τη φόρα», δήλωσαν χτες το βράδυ με τη μαζική παρουσία τους οι Χαϊδαριώτες στην κεντρική συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης», που έγινε στο εκλογικό κέντρο της παράταξης. «Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι πιο ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους, με την καταδίκη των συνδυασμών που είναι υποταγμένοι στη λογική της παθητικότητας και τη σημαντική ενίσχυση των αγωνιστικών, ανυπότακτων συνδυασμών», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Σελέκος, υποψήφιος δήμαρχος.

Την ανάγκη να στηριχτούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί τόνισαν και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο χαιρετισμό τους. Ενώ ο Δημήτρης Φέτσης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, υπογράμμισε: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε εμπόδια, να μην τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια».

Στην Αγ. Βαρβάρα

Μήνυμα πάλης και ρήξης με τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής έστειλαν, χτες το βράδυ, οι δημότες της Αγίας Βαρβάρας, στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοκρατική Συνεργασία - Αγωνιστικό Μέτωπο».

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε βροντερή, πολιτική απάντηση. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε και να διαφυλάξουμε το λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να στηρίξουμε δημοτική αρχή που δε θα χώνει το χέρι βαθιά στην τσέπη μας», επισήμανε ο Αντώνης Καλούμενος, υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού.

Ενώ ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, μίλησε για τα κριτήρια ψήφου, τα προβλήματα των εργαζομένων και σημείωσε ότι η ΝΑΣ πρέπει να ψηφιστεί γιατί «σημαίνει αγώνας, πάλη, σύγκρουση και φρενάρισμα της αντιλαϊκής πολιτικής και προοπτική για την ανάπτυξη των σημαντικότερων αγώνων».

Στην Καλλιθέα

«Ηρθε η ώρα ο καθένας και η καθεμία να τοποθετηθεί με την ψήφο του. Να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο των συμφερόντων του, το μοναδικό αριστερό, ριζοσπαστικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΔΕ», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Δημόπουλος μιλώντας χτες στη μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας» στην Καλλιθέα. «Η πρόταση της ΔΔΕ - πρόσθεσε ο Β. Δημόπουλος - αποτελεί τη μοναδική ανατρεπτική πρόταση-παρέμβαση στο σκοτεινό πρασινογαλαζόμαυρο προεκλογικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μας. Αποτελεί τη μόνη λύση για την Καλλιθέα. Η ΔΔΕ μπορεί να διεκδικήσει τη διοίκηση, από εσάς εξαρτάται».

Στου Ζωγράφου

Αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και αισιοδοξία «χρωμάτισαν» τη χτεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γαρδένιας, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του λαού της πόλης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Ζησιμόπουλος, Μαρία Ευαγγελάτου, Ελένη Αργυρίου, Σ. Λιακόπουλος και Βέττα Ρέτζιου. Εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Πέρρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ