ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΣ - «Αγωνιστικής Κίνησης»

Μήνυμα εκλογής αγωνιστικών συνδυασμών, δημάρχων και νομαρχών, που θα είναι μπροστάρηδες στους αγώνες εργαζομένων και νεολαίας και όχι φερέφωνα της αντιλαϊκής πολιτικής, κυβέρνησης και ΝΔ, έστειλαν οι Ηρακλειώτες, προχτές το βράδυ, με τη μαζική συμμετοχή τους στην κεντρική συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», που έγινε στην πλατεία Λιονταριών.

Στη συγκέντρωση, που διακρινόταν για τον παλμό της αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, μίλησαν ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Φαρσάρης και ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Ορφανός.

Ο Μιχ. Φαρσάρης τόνισε την πολιτική σημασία αυτών των εκλογών, όπου θα κριθούν οι δύο λογικές που υπάρχουν. Η λογική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κλεισμένη στα όρια της κεντρικής εξουσίας, διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής, και από την άλλη η λογική - που υπερασπίζεται η ΝΑΣ - η οποία θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προμαχώνα της ανυποχώρητης υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων, της αποφασιστικής αντίστασης σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, της αγωνιστικής συσπείρωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, της προβολής των οραμάτων τους, για μια ζωή αντάξια του μόχθου τους.

O Στέλιος Ορφανός, με τη σειρά του, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των δημοτών γύρω από τους αγωνιστικούς συνδυασμούς για μια διαφορετική πολιτική με προτεραιότητα τον ίδιο το δημότη. Ενώ κατηγόρησε τους άλλους συνδυασμούς, εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής, για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων και εκμετάλλευσης μέσω ψεύτικων υποσχέσεων προς αυτούς.

«Οι άλλοι συνδυασμοί δεν ασχολήθηκαν με την ουσία των προβλημάτων. Αρνήθηκαν την κοινή δημόσια εμφάνιση των υποψηφίων δημάρχων για να μπορούν οι δημότες να συγκρίνουν πρόσωπα και προγράμματα. Επαιξαν στη διαφήμιση και στα στημένα γκάλοπ. Εριξαν πολύ χρήμα στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες. Γέμισαν τον κόσμο με φωτογραφίες και αόριστες υποσχέσεις. Εκαναν ρουσφέτια, εκβιασμούς σε υποψήφιους και ψηφοφόρους.

Προσπάθησαν, τελικά, να κρύψουν ένα πράγμα, ότι δεν έχουν πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οτι θέλουν πάση θυσία όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που έχουμε γνωρίσει στο δήμο. Οτι θέλουν, πάλι, να εμποδίσουν, κατά κύριο λόγο εμάς, τη δική μας προσπάθεια, να συσπειρώσουμε όλους τους δημότες που θέλουν να έχει ο δήμος μια διαφορετική πολιτική με προτεραιότητα στο δημότη».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με νίκη έληξε η απεργία

Με νίκη των απεργών του Δήμου Θεσσαλονίκης έληξε χτες η πολυήμερη απεργία τους. Με ομόφωνη απόφασή τους, νωρίς χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι του δήμου αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργιακή κινητοποίησή τους, με την οποία ζητούσαν την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, μετά τη δέσμευση του δημάρχου ότι σήμερα (Πέμπτη) θα καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης για συμβιβαστική επίλυση για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της σχετικής ομόφωνης απόφασης της Βουλής την Τρίτη το βράδυ, αλλά και της σταθερής και αμετακίνητης στάσης των εργαζομένων του δήμου, που έδειξαν ότι ήταν διατεθειμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι την απεργία τους και συνέβαλαν έτσι να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία του δημάρχου που στις προηγούμενες τοποθετήσεις του δήλωνε ότι συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γινόταν μετά τις εκλογές, ενώ το αίτημα των εργαζομένων ήταν να συγκληθεί πριν τις εκλογές.

Με απόφασή τους και τα 4 σωματεία των εργαζομένων του δήμου αποφάσισαν να διατεθούν για τις ανάγκες της καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων, τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές, εργαζόμενοι από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του δήμου και διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Τα σωματεία εργαζομένων του δήμου καλούν όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο δημαρχείο στις 2 μ.μ. σήμερα, ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να προβάλλουν αποφασιστικά στο ΔΣ το αίτημα για συμβιβαστική επίλυση για την περίοδο 1990 - 1996 και όχι 1993 - 1996 που προτείνει ο δήμαρχος.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Δημήτρης Πατσιάς, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η κατάληξη αυτή της απεργίας έδειξε ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι και διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, μπορούν να έχουν σημαντικές επιτυχίες. Πρόσθεσε δε, ότι αν η διοίκηση του δήμου επιμένει, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταβάλλει το επίδομα μόνο για την περίοδο 1993 - '96, τότε «την άλλη εβδομάδα θα είμαστε και πάλι σε απεργία».


Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ
  • Ν. ΙΩΝΙΑ

Στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας και Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας». Θα μιλήσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Τσουκαλάς.

  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του Αη Γιώργη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο, Απόστολο Συρίγο.

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στις 8.30 μ.μ. στην Πλατεία Σουρμένων (Εθν.Αντίστασης) η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη.

  • ΥΜΗΤΤΟΣ

Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Υμηττού, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Ανθρώπινης Πόλης με Αγωνιστική Συσπείρωση», με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Μηνακάκη.

  • ΚΟΡΩΠΙ

Περιοδεία στη βιομηχανική περιοχή του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί) θα κάνει σήμερα στις 10:30 π.μ. ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης.

  • ΡΑΦΗΝΑ

Στις 7:30 μ.μ. θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση της ΔΑΣ Ραφήνας στην πλατεία της πόλης. Θα μιλήσουν ο Σπ. Μικρόπουλος και θα χαιρετίσουν ο Γ. Πάντζας και ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Στεφανίδης.

  • ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Αγ. Δημητρίου διοργανώνει στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Δημητρίου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρ. Κατσώτης.

  • ΤΑΥΡΟΣ

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στις 8μ.μ. πραγματοποιείται κεντρική προεκλογική Συγκέντρωση. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Χερουβείμ και ο υποψήφιος της ΝΑΣ Γ. Πέρρος.

  • ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ

Συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Καλώτας.

  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Συγκέντρωση της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης στις 8 μ.μ. στο άγαλμα του Πόντιου απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Τσακίρης.

  • ΑΡΧΑΝΕΣ

Συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενότητας» στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Κυριάκο Κυριακάκη. Θα χαιρετίσει ο Μιχάλης Φαρσάρης, υποψήφιος νομάρχης Ηρακλείου.


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τους θέλουν «όμηρους» και τους απέλυσαν

Εκατόν τριάντα πέντε (135) εργαζόμενοι στο Δήμο Χαλκίδας, δυο μέρες πριν τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη, παίρνουν το δρόμο της απόλυσης.

Είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στους κήπους, που, με την «ψυχή στο στόμα» και τη μόνιμη απειλή για το αν θα έχουν αύριο δουλιά, παλεύουν για το μεροκάματο σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Είναι οι συμβασιούχοι (για πολλά χρόνια, πολλοί πάνω από μια δεκαετία) οκταμηνίτες, που κυβερνήσεις (είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ) και δημοτικές αρχές (πράσινες ή γαλάζιες) φροντίζουν να τους διατηρούν μονίμως υπό εκβιασμό.

Κάθε προεκλογική περίοδο τους τάζουν μονιμοποίηση, αφού όλοι οι δήμαρχοι έχουν αναγνωρίσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την επομένη των εκλογών -κι αφού έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους- αρχίζει το «παραμύθιασμα» και το «μπαλάκι». Για το δήμαρχο φταίει η κυβέρνηση ή τα κόμματα γενικά «γιατί στο τάδε νόμο στην τάδε παράγραφο που ψήφισαν... δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών «φταίνε οι δήμαρχοι και τα όργανά τους που δε δέχτηκαν την τάδε τροποποίηση...» και πάει λέγοντας η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, αρκεί να εξασφαλιστεί η ψήφος. Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, τα διοικητικά συμβούλια των δύο σωματείων «νίπτουν τας χείρας τους», τα 'χουν βρει και με τον δήμαρχο (ΝΔ) και την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνουν αβάντα και στην κυβέρνηση (ο νόμος είναι σαφής για τις προσλήψεις στο δημόσιο, λένε, τι να κάνουμε).

Προχτές, σε ενημερωτική συγκέντρωση των υπό απόλυση, εκφράστηκε με έντονο τρόπο και από πολλούς η οργή και αγανάκτηση που τους διακατέχει. Ομως, οι διοικήσεις των δύο σωματείων έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και τους «συμβούλεψαν» απλά, να δεχτούν τις απολύσεις, να γραφτούν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και να περιμένουν μετά από 6-9 μήνες να επαναπροσληφθούν κατά προτεραιότητα, «αφού συγκεντρώνετε περισσότερα μόρια από άλλους άνεργους», όπως τους είπε ο πρόεδρος του σωματείου και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για παρουσία του δήμαρχου Χαλκίδας και πάλι υποψήφιου με τη στήριξη της ΝΔ Χ. Μανιάτη, όπως και του δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Δ. Αναγνωστάκη που «αίφνης» είχαν εξαφανιστεί. Μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο Βαγγέλης Σταματούκος της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης», που δήλωσε στήριξη στον αγώνα τους και πρότεινε παραμονή τους στην υπηρεσία του δήμου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ