Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τους θέλουν «όμηρους» και τους απέλυσαν

Εκατόν τριάντα πέντε (135) εργαζόμενοι στο Δήμο Χαλκίδας, δυο μέρες πριν τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη, παίρνουν το δρόμο της απόλυσης.

Είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στους κήπους, που, με την «ψυχή στο στόμα» και τη μόνιμη απειλή για το αν θα έχουν αύριο δουλιά, παλεύουν για το μεροκάματο σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Είναι οι συμβασιούχοι (για πολλά χρόνια, πολλοί πάνω από μια δεκαετία) οκταμηνίτες, που κυβερνήσεις (είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ) και δημοτικές αρχές (πράσινες ή γαλάζιες) φροντίζουν να τους διατηρούν μονίμως υπό εκβιασμό.

Κάθε προεκλογική περίοδο τους τάζουν μονιμοποίηση, αφού όλοι οι δήμαρχοι έχουν αναγνωρίσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την επομένη των εκλογών -κι αφού έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους- αρχίζει το «παραμύθιασμα» και το «μπαλάκι». Για το δήμαρχο φταίει η κυβέρνηση ή τα κόμματα γενικά «γιατί στο τάδε νόμο στην τάδε παράγραφο που ψήφισαν... δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών «φταίνε οι δήμαρχοι και τα όργανά τους που δε δέχτηκαν την τάδε τροποποίηση...» και πάει λέγοντας η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, αρκεί να εξασφαλιστεί η ψήφος. Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, τα διοικητικά συμβούλια των δύο σωματείων «νίπτουν τας χείρας τους», τα 'χουν βρει και με τον δήμαρχο (ΝΔ) και την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνουν αβάντα και στην κυβέρνηση (ο νόμος είναι σαφής για τις προσλήψεις στο δημόσιο, λένε, τι να κάνουμε).

Προχτές, σε ενημερωτική συγκέντρωση των υπό απόλυση, εκφράστηκε με έντονο τρόπο και από πολλούς η οργή και αγανάκτηση που τους διακατέχει. Ομως, οι διοικήσεις των δύο σωματείων έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και τους «συμβούλεψαν» απλά, να δεχτούν τις απολύσεις, να γραφτούν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και να περιμένουν μετά από 6-9 μήνες να επαναπροσληφθούν κατά προτεραιότητα, «αφού συγκεντρώνετε περισσότερα μόρια από άλλους άνεργους», όπως τους είπε ο πρόεδρος του σωματείου και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για παρουσία του δήμαρχου Χαλκίδας και πάλι υποψήφιου με τη στήριξη της ΝΔ Χ. Μανιάτη, όπως και του δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Δ. Αναγνωστάκη που «αίφνης» είχαν εξαφανιστεί. Μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο Βαγγέλης Σταματούκος της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης», που δήλωσε στήριξη στον αγώνα τους και πρότεινε παραμονή τους στην υπηρεσία του δήμου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για «παράβαση καθήκοντος» καλούνται σε απολογία δημοτικοί σύμβουλοι(2023-09-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απολύσεις συμβασιούχων από δήμους(2017-07-25 00:00:00.0)
Επιτακτική η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ(2010-05-16 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργάτες(2007-01-03 00:00:00.0)
Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «εργολάβους του εαυτού τους»!(2006-08-08 00:00:00.0)
Προς διαθεσιμότητες και απολύσεις(1999-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ