Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
Ξεκινάει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και τέσσερις μέρες πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας Φ. Πετσάλνικος και Κ. Στεφανής, εγκαινίασαν με όλη την... επισημότητα που επιβάλλεται σ' αυτές τις περιπτώσεις το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (ΚΑΤΚ) στον Ελαιώνα Βοιωτίας.

Το Κέντρο Απεξάρτησης θα έπρεπε να λειτουργήσει εδώ και πολύ καιρό, ιδρύθηκε με το νόμο 2721/1999 και ενώ η δυνατότητά του είναι να φιλοξενήσει 250 τοξικομανείς κρατούμενους, τελικά το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα ξεκινάει με 29 κρατούμενους τοξικομανείς.

Το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών εφαρμόζει «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα, η συμμετοχή στο οποίο είναι εθελοντική, μετά από ενημέρωση των ενδιαφερόμενων τοξικομανών κρατουμένων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, δίμηνης τουλάχιστον διάρκειας, είναι φάση επιλογής και προετοιμασίας. Η δεύτερη φάση χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, πραγματοποιείται στο Ειδικό Θεραπευτικό Κέντρο και είναι περίοδος έκτισης της ποινής και θεραπείας ταυτόχρονα. Η τρίτη φάση, διάρκειας οκτώ μηνών, χαρακτηρίζεται ως φάση ψυχικής απεξάρτησης, ενώ η τέταρτη και τελευταία φάση διάρκειας 12 μηνών στοχεύει στην επανένταξη. Σ' αυτή την τελευταία φάση οι θεραπευόμενοι - τοξικομανείς κρατούμενοι θα βρίσκονται ελεύθεροι στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, αλλά θα παραμένουν υπό την προστασία του Ειδικού Θεραπευτικού Καταστήματος και θα φιλοξενούνται είτε στο ΚΑΤΚ είτε σε προστατευόμενα διαμερίσματα, εκτός του ΚΑΤΚ σε αγροτικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ