Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου

Αγνοια για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που μπορούν να σώσουν χιλιάδες γυναίκες που προσβάλλονται κάθε χρόνο από τη νόσο, υπάρχει στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα της απουσίας ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ενημέρωσης, εξυπηρέτησης και υποστήριξης των γυναικών.

Ερευνες, περιορισμένης έκτασης, ιδιωτικών φορέων, δείχνουν την απουσία παρεμβάσεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ερευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το 2002 στην περιοχή των Αθηνών έδειξε ότι η πλειοψηφία (64%) των γυναικών αποφεύγει να εξετάζει μόνη της, κάθε μήνα το στήθος της. Μικρό είναι και το ποσοστό των γυναικών στις οποίες γίνεται κλινική εξέταση από γιατρό (37% φέτος και 18% πέρυσι), ενώ μόλις 26% των γυναικών άνω των 40 ετών έκανε μαστογραφία το 2002.

Το πρόβλημα επιδεινώνουν οι τεράστιες λίστες αναμονής που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για μια διαγνωστική εξέταση ή για την πολύτιμη για τη ζωή τους θεραπεία. Ενδεικτικό είναι η αναμονή για μαστογραφία στον «Αγιο Σάββα» φτάνει τους πέντε μήνες, για χειρουργείο τους 1 - 2 μήνες και για χημειοθεραπείες - ακτινοβολίες τον ένα μήνα.

Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι στην Ελλάδα ο πρώτος σε αναλογία μεταξύ όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας ανιχνεύεται καρκίνος του μαστού σε τουλάχιστον 4.000 γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ