Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική

«Ωρολογιακή βόμβα» η πλήρης κάλυψη του Κηφισού

Η γύμνια της Αττικής από σχεδιασμό και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), στο πλαίσιο της διοργάνωσης ημερίδας με θέμα «Οι πλημμύρες της Αττικής: Τα αίτια και οι προτάσεις αντιμετώπισης», που πρόκειται να γίνει το Νοέμβρη.

Η κοίτη του Κηφισού δεν αντιμετωπίστηκε στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη όλες τις τεχνικές και γεωτεχνικές παραμέτρους, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, που χαρακτήρισαν «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί την ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του Κηφισού, καθώς, όπως τόνισαν, «οποιαδήποτε προσχωτική δράση θα θέσει την κλειστή κοίτη του υπό καθεστώς αγωγού υπό πίεση»!

Οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν ανεύθυνη τη στάση των κυβερνώντων και των άλλων αρμοδίων: «Ακόμη και οι πρόσφατες πλημμύρες - τόνισαν - αντί να εκληφθούν σαν σήμα κινδύνου, έγιναν αιτία να ακουστούν κάθε είδους δικαιολογίες για δευτερεύοντα θέματα (π.χ. μετεωρολογική πρόβλεψη), που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανεύθυνη στάση των αρμοδίων φορέων συνεχίζεται. Φαίνεται πως η πολιτεία ακόμη δεν κατανόησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το πρόβλημα του Κηφισού, όπως και των άλλων χειμάρρων, δεν είναι πρόβλημα αντιμετώπισης μιας στιγμιαίας χρονικά παροχετευτικής αδυναμίας των κοιτών, αλλά πρόβλημα προσαρμογής τους στην εκάστοτε μεταβαλλόμενη λειτουργία και δυναμική των λεκανών απορροής τους».

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ίδιοι πρόβλεψαν πως παρά τα έργα οι κίνδυνοι ακόμη πιο καταστρεπτικών πλημμυρών είναι πολύ πιθανοί. «Αν δεν κατανοήσουμε - τόνισαν - ότι τα εμφράγματα του Κηφισού οφείλονται αποκλειστικά στην κακή αντιμετώπιση του γεωϋποθέματος της λεκάνης απορροής του, τότε καμιά τοπική παρέμβαση δεν πρόκειται να ηρεμήσει την πλημμυρική μανία του. Απεναντίας, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, ενδεχόμενες τοπικές λύσεις- μπαλώματα, που δεν εντάσσονται σε ένα γενικό πλαίσιο υδρονομικής απόσβεσης του πλημμυρικού-στερεομεταφορικού δυναμικού (Κηφισός), μετατοπίζουν μεν το πρόβλημα χρονικά, αλλά του προσδίδουν μεγαλύτερη καταστρεπτική δυναμική».

Το πρόβλημα των πλημμυρών δεν περιορίζεται μόνο στον Κηφισό, αφορά στο σύνολο των λεκανών απορροής, που δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια το θέμα του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού είναι ζήτημα ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που αφορά, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό περιαστικού και αστικού πρασίνου και στην κατασκευή έργων συγκράτησης επιφανειακών απορροών και τεχνικού σχεδιασμού εμπλουτισμού.

Οπως πρόσθεσαν, η γύμνια της πολιτικής αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική φαίνεται και από το γεγονός ότι για το διάστημα 2002-2006 έχουν ενταχθεί, εκτός αυτών που γίνονται στον Κηφισό, αντιπλημμυρικά έργα ύψους μόνο 14,5 δισ. δρχ., ενώ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Λεκανοπεδίου οι πόροι που θα διατεθούν είναι... μηδενικοί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ