Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σε δήμο και σε νομαρχία, συμπαράταξη και αγωνιστική συνεργασία

Σε μια ελπιδοφόρα μαζική και δυναμική συγκέντρωση μίλησαν χτες το βράδυ ο Θ. Παφίλης από τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και ο Παναγιώτης Σοφός από την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

«Δεσμευόμαστε ότι θα αντισταθούμε, θα απειθαρχήσουμε, δε θα εφαρμόσουμε καμιά κυβερνητική αντιλαϊκή εντολή. Ζητάμε την ψήφος σας, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αυτοδιοίκηση, στο Δήμο και τη Νομαρχία που στέκεται δίπλα στο λαό και όχι απέναντί του».

Κατηγορηματική και χτες το βράδυ η δέσμευση που αυτή τη φορά διατυπώθηκε μπροστά στους Περιστεριώτες. Δυναμική και η λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, δίνοντας ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο τους. Συγκροτημένα και δυναμικά έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης οι νεολαίοι δηλώνοντας ότι στηρίζουν τους αγωνιστές υποψηφίους που συγκροτούν τόσο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» όσο και αυτό της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Μίνα Χειμώνα, η οποία απήγγειλε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ενώ το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου», διάβασαν ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Βαρούχας και η ηθοποιός Σάσα Καστούρα.

«Με την επιχειρούμενη πόλωση που συνοδεύεται από κραυγές αποπροσανατολισμού του λαού, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού επιχειρούν να παραπλανήσουν και να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα και πολύ περισσότερο, το τι κρίνεται, σ' αυτές τις εκλογές», τόνισε στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, είχε επισημάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μοχλός εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής. Μαζί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, έχουν προετοιμάσει το έδαφος και νομοθετικά, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την καλύτερη εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». Ο ίδιος έκανε αναλυτική αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που χαρίζει τη γη στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στις περικοπές των οικονομικών της αυτοδιοίκησης που οδηγούν σε νέους φόρους καθώς την ίδια ώρα όλο και πιο πολλές κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε δήμους και νομαρχίες που τις υλοποιούν μέσα και από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και ΣΥΝ, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «θέλουν διαχειριστές αυτής της πολιτικής. Θέλουν Δημάρχους και Νομάρχες που θα συμφωνούν και θα εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πλαίσιο».

Ο Γιάννης Νάος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Πρωτοβουλία για το Περιστέρι», στο χαιρετισμό του κάλεσε τους δημότες να αντισταθούν στη μάχη της γιγαντοαφίσας που έχουν ξεκινήσει οι υποψήφιοι των παρατάξεων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προκειμένου να ξεγελάσουν το λαό. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης ο Λάμπρος Βλάχος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ.

Παίρνοντας το λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος, Π. Σοφός τόνισε ότι η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» προέρχεται από τη συνεργασία των παρατάξεων «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» και «Πρωτοβουλία για το Περιστέρι» και είναι ο μοναδικός συνδυασμός που λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, που παλεύει για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και σε μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια, τόνισε: «Αντί να υπηρετήσουν το λαό 20 χρόνια τώρα, στη Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του λαού, χρησιμοποίησαν το δήμο για προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες, μετατρέποντάς τον σε άντρο συναλλαγής, οικονομικών σκανδάλων, ρουσφετιού και προσωπικού βολέματος. Μετέτρεψαν το δήμο σε φορέα υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, σε φορομπηχτικό μηχανισμό που επιβάλλει νέα χαράτσια και τέλη στις πλάτες των δημοτών».

«Είμαστε, συνέχισε, αντίθετοι και καταγγέλλουμε την προσπάθεια αποδέσμευσης των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την υποκατάστασή τους από πρόσθετη φορολογία των δημοτών. Δε δεχόμαστε τη μεταβίβαση στους δήμους χωρίς πόρους εκείνων των αρμοδιοτήτων που είναι οικονομική υποχρέωση του κράτους».

Κλείνοντας κάλεσε τους Περιστεριώτες να στηρίξουν την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» «γιατί η πολιτική μας, οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις μας, δεν τεμαχίζονται σε πρώτο και δεύτερο γύρο. Είναι πρόταση διεκδικητική, αγωνιστική που δε συμβιβάζεται στη λογική της διαχείρισης, του δικομματισμού. Είναι πρόταση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής απ' όπου κι αν προέρχεται».

Μετά τη συγκέντρωση το «λόγο» πήραν οι καλλιτέχνες Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μάντζιος και Γιώργος Χριστοδούλου, απευθύνοντας μουσικό μήνυμα στους συγκεντρωμένους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, μέλη της διοίκησης του ΣΕΗ και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών και κοινωνικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ