ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Προτροπές για αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού

Με το επιχείρημα ότι το χρέος των νοικοκυριών στην Ευρώπη κινείται στο 50-60% του ΑΕΠ ενώ στη χώρα μας... μόνο στο 18%, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κάλεσε έμμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά να αυξήσουν τα επίπεδα δανεισμού

Χαμηλός... είναι ο τραπεζικός καταναλωτικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών, κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, προτρέποντάς τα ουσιαστικά σε υψηλότερα επίπεδα δανεισμού. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψη χτες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει σημειωθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων (ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έχει περιοριστεί στο 32% από 42% τον προηγούμενο χρόνο), ενώ χαρακτήρισε χαμηλό το ύψος των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη χώρα μας, ως προς το ΑΕΠ. Οπως είπε, το ύψος του χρέους από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ανέρχεται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ιδιωτικό χρέος φτάνει το 50% και 60%.

Κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μάλιστα, η διαφορά αυτή αναμένεται να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια (!) προφανώς με την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών... Οσο για το φαινόμενο της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, οι δηλώσεις του δεν ήταν και πολύ διαφωτιστικές, καθώς επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες στον προσδιορισμό της έννοιας «υπερχεωμένο νοικοκυριό».

Η δυσκολία κατά τον κ.Γκαργκάνα, έγκειται στο γεγονός ότι, στη σχετική έρευνα που διεξάγει η ICAP, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, πολλοί είναι διστακτικοί να δηλώσουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δεν υπάρχει υπερχέωση. Αν... κάποια στιγμή διαπιστωθεί τέτοιο πρόβλημα, τότε, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η τελευταία θα προβεί στη λήψη μέτρων (αύξηση των υποχρεωτικών προβλέψεων των εμπορικών τραπεζών για τα καταναλωτικά δάνεια). Η έμμεση αλλά πολύ διακριτή προτροπή του Ν. Γκαργκάνα, για αύξηση του δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, δεν είναι φυσικά άσχετη από το γεγονός ότι ο καταναλωτικός δανεισμός είναι σήμερα η κύρια πηγή κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων που διατηρούν στα δάνεια αυτά.

Κατά τα άλλα έδωσε διαβεβαιώσεις για την... υγεία του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς μάλιστα να του τεθεί ερώτηση, χαρακτήρισε ανυπόστατα και εκ του πονηρού τα σενάρια τα οποία κάνουν λόγο για ασθενή βάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δε διευκρίνισε πάντως από πού εκπορεύονται τα σενάρια αυτά. Οπως επίσης δήλωσε, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, η Τράπεζα της Ελλάδας πρόκειται να υποβάλλει, ως είθισται, την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, όπου και θα διατυπωθούν οι θέσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Γκριν-πίσω»... στα μεταλλαγμένα

Τον υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη στάση που τήρησε στην ΕΕ για το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, μέμφεται με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Γκρίνπις». Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση η οργάνωση εναποθέτει τις ελπίδες της στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για να προστατέψει το περιβάλλον και τους καταναλωτές από τα μεταλλαγμένα...

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας εκφράζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης δήλωσε προχτές από το Λουξεμβούργο πως τα μεταλλαγμένα είναι μια πραγματικότητα και υπήρξε πειθήνιος συζητητής στα όσα απαιτεί η ΕΕ για την «απελευθέρωση των μεταλλαγμένων». Η «Γκρίνπις», βέβαια, για λόγους εντυπώσεων ζήτησε, χτες, από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στο περιβάλλον και όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών. Και είναι αποπροσανατολιστικό, «ενώ οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας συζητούν για αποδεκτά όρια αποδοχής των μεταλλαγμένων», η «Γκρίνπις» να «ζητά από τους υπουργούς Περιβάλλοντος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν την είσοδό τους στο περιβάλλον και στο πιάτο μας».

Πιο συγκεκριμένα, η «Γκρίνπις» ζητά από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εκφράσει στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος «την επιμονή της χώρας μας στην απαγόρευση νέων καλλιεργειών μεταλλαγμένων οργανισμών, αλλά και νέων εισαγωγών μεταλλαγμένων στο πιάτο μας, εφόσον δεν εξασφαλίζονται: Η ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας των μεταλλαγμένων οργανισμών για το περιβάλλον και την υγεία. Η σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών και των προϊόντων στα οποία αυτοί χρησιμοποιούνται. Η ανίχνευση (ιχνηλασιμότητα) των μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Δηλαδή, η «Γκρίνπις» αντιτίθεται στα μεταλλαγμένα, ή στηρίζει «την ιδέα» ότι «τα μεταλλαγμένα είναι μια πραγματικότητα»;...

Πτώση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Πτωτικά κινήθηκε κατά το μήνα Σεπτέμβρη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, καθώς μειώθηκε 0,4 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία με τα «Αποτελέσματα Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας» που δημοσιοποίησε χτες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εκτός από την Ελλάδα, πτωτική ήταν και η πορεία του δείκτη στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Δανία και τη Γαλλία. Οσον αφορά στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, παρέμεινε αμετάβλητος.

Στη βιομηχανία κατά το Σεπτέμβρη παρατηρείται πτώση της τάξεως των 0,7 μονάδων (από 104,3 τον Ιούλη σε 103,6 το Σεπτέμβρη). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε, αφ' ενός, από τη διατήρηση των αποθεμάτων σε επίπεδα ανώτερα των κανονικών για την εποχή, αλλά και από τη στασιμότητα του επιπέδου των παραγγελιών.

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών και στις κατασκευές, ο οποίος σημείωσε πτώση κατά 2,5 μονάδες (137,5 - 135). Ο δείκτης επηρεάστηκε κυρίως από τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις αναφορικά με το επίπεδο του προγράμματος εργασιών.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του δείκτη στο λιανικό εμπόριο, όπου σημείωσε πτώση κατά 4 μονάδες (από 101,3 - 97,3). Η πτώση του δείκτη υπήρξε απόρροια της αύξησης των αποθεμάτων καθώς κρίνεται ότι κυμαίνονται σε επίπεδα ανώτερα των κανονικών αλλά και του χαμηλού επιπέδου πωλήσεων.

Ρύθμιση χρεών των πλημμυρόπληκτων

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των χρεών και άλλων οφειλών των κατοίκων και επιχειρήσεων περιοχών του λεκανοπεδίου Αττικής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 8ης Ιουλίου. Με την απόφαση αυτή, ρυθμίζονται τα χρέη των πλημμυρόπληκτων - ιδιωτών και επιχειρήσεων (με έδρα της κατοικίας ή την εγκατάσταση της επιχείρησης στις πληγείσες περιοχές των Νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά) και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αθήνας, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Μοσχάτου, Περιστερίου, Ταύρου, Χαϊδαρίου, Πειραιά και Ρέντη.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Στη ρύθμιση υπάγονται τα χρέη που οφείλονται από τους πλημμυρόπληκτους των παραπάνω περιοχών προς το δημόσιο (τα οποία έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη στις ΔΟΥ), καθώς και χρέη υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων (δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών τα οποία εισπράττονται μέσω ΔΟΥ) που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2002.
  • Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ρυθμιζόμενων χρεών, σε 24 το πολύ ισόποσες μηνιάτικες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
  • Οι ενδιαφερόμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, το αργότερο μέχρι 29 Νοέμβρη 2002 αίτηση με συνημμένη βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου, από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες της 8ης Ιουλίου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να καταβάλουν και την 1η δόση. Προσοχή: Οποιος καθυστερήσει την πληρωμή 3 συνεχόμενων δόσεων, χάνει το «ευεργέτημα» της ρύθμισης και θα κληθεί να πληρώσει το ανεξόφλητο υπόλοιπο με τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.
  • Αποκλείονται- δηλαδή δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παραπάνω απόφασης - τα χρέη που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικούς ή εξωπτωχευτικούς συμβιβασμούς που δεν έχουν ανατραπεί, τα αυτοτελώς βεβαιωμένα χρέη υπέρ ΟΤΑ, τα χρέη υπέρ κρατών - μελών της ΕΕ και τα χρέη υπέρ ξένων κρατών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ