Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Προτροπές για αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού

Με το επιχείρημα ότι το χρέος των νοικοκυριών στην Ευρώπη κινείται στο 50-60% του ΑΕΠ ενώ στη χώρα μας... μόνο στο 18%, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κάλεσε έμμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά να αυξήσουν τα επίπεδα δανεισμού

Χαμηλός... είναι ο τραπεζικός καταναλωτικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών, κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, προτρέποντάς τα ουσιαστικά σε υψηλότερα επίπεδα δανεισμού. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψη χτες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει σημειωθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων (ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έχει περιοριστεί στο 32% από 42% τον προηγούμενο χρόνο), ενώ χαρακτήρισε χαμηλό το ύψος των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη χώρα μας, ως προς το ΑΕΠ. Οπως είπε, το ύψος του χρέους από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ανέρχεται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ιδιωτικό χρέος φτάνει το 50% και 60%.

Κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μάλιστα, η διαφορά αυτή αναμένεται να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια (!) προφανώς με την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών... Οσο για το φαινόμενο της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, οι δηλώσεις του δεν ήταν και πολύ διαφωτιστικές, καθώς επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες στον προσδιορισμό της έννοιας «υπερχεωμένο νοικοκυριό».

Η δυσκολία κατά τον κ.Γκαργκάνα, έγκειται στο γεγονός ότι, στη σχετική έρευνα που διεξάγει η ICAP, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, πολλοί είναι διστακτικοί να δηλώσουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δεν υπάρχει υπερχέωση. Αν... κάποια στιγμή διαπιστωθεί τέτοιο πρόβλημα, τότε, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η τελευταία θα προβεί στη λήψη μέτρων (αύξηση των υποχρεωτικών προβλέψεων των εμπορικών τραπεζών για τα καταναλωτικά δάνεια). Η έμμεση αλλά πολύ διακριτή προτροπή του Ν. Γκαργκάνα, για αύξηση του δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, δεν είναι φυσικά άσχετη από το γεγονός ότι ο καταναλωτικός δανεισμός είναι σήμερα η κύρια πηγή κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων που διατηρούν στα δάνεια αυτά.

Κατά τα άλλα έδωσε διαβεβαιώσεις για την... υγεία του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς μάλιστα να του τεθεί ερώτηση, χαρακτήρισε ανυπόστατα και εκ του πονηρού τα σενάρια τα οποία κάνουν λόγο για ασθενή βάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δε διευκρίνισε πάντως από πού εκπορεύονται τα σενάρια αυτά. Οπως επίσης δήλωσε, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, η Τράπεζα της Ελλάδας πρόκειται να υποβάλλει, ως είθισται, την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, όπου και θα διατυπωθούν οι θέσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ