ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συντονίζουν τους «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν και το νεότευκτο «Κέντρο Πληροφοριών και Επιτήρησης», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, διοργανώνουν, στις 27-28 του Οκτώβρη 2002 στο στρατόπεδο Κανζονέ της γαλλικής πόλης Βαρ, την πρώτη κοινή «αντιτρομοκρατική άσκηση πολιτικής άμυνας» με τίτλο «Euratox 2002», στην οποία θα συμμετάσχει με «εμπειρογνώμονες» και η Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη «άσκηση επί εδάφους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» κατά «τρομοκρατικών» δράσεων στους τομείς «NRBC» (πυρηνικά, ραδιολογικά, βιολογικά και χημικά).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το θέμα της άσκησης αφορά σε «τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αθλητικής εκδήλωσης», που ως «προσομοίωση» μπορεί να υπονοεί οτιδήποτε, ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φαίνεται ως άσκηση «πολιτικής άμυνας», αλλά, όπως τονίζει και η Κομισιόν, «θα απαιτηθεί η κινητοποίηση πολλών υπηρεσιών, της Πολιτικής Αμυνας, των υγειονομικών υπηρεσιών, της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων». Κατά τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου, Μαργκό Βάλστρομ, «αυτή η προσομοίωση μιας τρομοκρατικής επίθεσης θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε τις ενισχυμένες ικανότητες της Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ επί του εδάφους. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Μπαλί κατέδειξαν τραγικά τη σημασία της προετοιμασίας έναντι επειγόντων καταστάσεων ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Συντονισμός» της ευρω-καταστολής

Ο «συντονισμός» και η «αλληλεγγύη» των «αντιτρομοκρατικών» κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ τελεί υπό την αιγίδα της Κομισιόν. Στις 17-18 του Οκτώβρη θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης σε επίπεδο «επιχειρησιακών διαδικασιών» με τον τίτλο «Common Cause 2002», δηλαδή «κοινή υπόθεση»!!! Αυτή θα αφορά στο «Κέντρο Πληροφοριών και Επιτήρησης» της Κομισιόν και τα Επιτελεία πέντε κρατών-μελών (Δανία, Βρετανία, Σουηδία, Βέλγιο και Ιταλία) σχετικά με «εθνικά» σχέδια «αντιτρομοκρατικής» δράσης και το «συντονισμό» τους με το νεοϊδρυθέν «κέντρο» των Βρυξελλών. Αλλά η πρώτη άσκηση «επί εδάφους» θα είναι η «Euratox 2002», στην οποία, εκτός από το «Κέντρο» της Κομισιόν, θα συμμετάσχουν «εμπειρογνώμονες» από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σουηδία και «επίσημοι παρατηρητές» απ' όλη την ΕΕ.

Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται γιατί επιλέχθηκαν μόνο αυτές οι πέντε χώρες για την πρώτη ευρωπαϊκή άσκηση «επί του εδάφους», ούτε, για παράδειγμα, με ποια κριτήρια άλλα κράτη-μέλη συμμετέχουν στην άσκηση «Common Cause 2002». Η Ελλάδα και τ' άλλα 4 κράτη-μέλη θα αποστείλουν «από 10 μέχρι 30 εμπειρογνώμονες», που μαζί με τις αρχές της γαλλικής πόλης Βαρ και τις «υπηρεσίες» της Γαλλίας θα «ασκηθούν» στη βάση ενός υποθετικού σεναρίου φρίκης, σύμφωνα με το οποίο μετά από τρομοκρατικό χτύπημα σε «μεγάλη αθλητική οργάνωση» υπάρχουν χιλιάδες θύματα κλπ.

Στην καθαυτή «άσκηση» θα συμμετάσχουν περί τους 800 «σώστες» αλλά θα υπάρξει «συντονισμός» όλων των «εθνικών» και «ευρωπαϊκών» μηχανισμών «πολιτικής άμυνας», καθώς και υποθετική «κινητοποίηση» των δικαστικών υπηρεσιών και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μ' άλλα λόγια, πρόκειται για την πρώτη άσκηση «επί του εδάφους» των κατασταλτικών μηχανισμών του ευρω-τρομονόμου, στο όνομα, δήθεν, της «πολιτικής άμυνας».

Ανησυχία προκαλεί και ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός τέτοιου είδους «αντιτρομοκρατικών» ασκήσεων, είτε ως «πληροφοριακός συντονισμός» είτε ως... εκπαίδευση των κατασταλτικών δυνάμεων. Και κάνει εντύπωση η προθυμία και η (...) πρωτοποριακή διάθεση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που δε συλλέγει τακτικά στοιχεία για την ανεργία, αλλά κατορθώνει να «στήνει» τόσο γρήγορα μηχανισμούς καταστολής;


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Προχωρούμε συσπειρωμένοι

Οι ψήφοι μας σημείωσαν άνοδο, δήλωσε η σ. Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι η συσπείρωση των λαϊκών αγωνιστικών δυνάμεων που εξελίσσεται, αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα διεκδίκησης και αντίστασης κατά του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.

Ενός επικίνδυνου και ταυτόσημου δικομματισμού, που εκτός των άλλων και με τη θετική ή την αρνητική μορφή, δημιουργεί τις συνθήκες εμφάνισης στο πολιτικό προσκήνιο της ευκαιριακής ακροδεξιάς, κατά τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εμείς προχωρούμε αταλάντευτα, η δύναμη κρούσης, ως έκφραση των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων, που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα, τον αποκλεισμό, την παραπληροφόρηση των οργανωμένων ταξικών κέντρων και των ανομολόγητων συμφερόντων τους.

Ως την εμφύλια αναμέτρησή τους τη δεύτερη Κυριακή τα απορριμματοφόρα αποκομίζουν βουνά ολόκληρα από τις «πλούσιες» φανταχτερές αφίσες τους, τα αεροπανό, υποσχέσεις και προσποιητά μειδιάματα, ακάλυπτες επιταγές υποσχέσεων και ανιαρή συνθηματολογία.

Ο μπάρμπα Κυριακός κοίταζε τη σπατάλη του χαρτιού, στο ρείθρο του πεζοδρομίου και μονολογούσε φωναχτά:

- «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα». Ο νέος που περνούσε εκείνη τη στιγμή του αντιγύρισε: Ανάποδα πρέπει να το λέμε, γιατί όσα υπόσχονται μ' αυτό το χαρτομάνι είναι διαβολομαζέματα που γίνονται ανεμοσκορπίσματα, καθώς μάλιστα άρχισε να φυσάει ένας βορειο-ανατολικός Γραιγο-λεβάντες προς το Σιρόκο.

Είπε, μάζεψε μια δέσμη βρεγμένων χαρτιών «ιλουστρασιόν» πολυτελείας και τετραχρωμίας, όπως τα μακιγιαρισμένα πρόσωπα των εναλλακτικών της ίδιας μορφής εξουσίας. Τα ζύμωσε στο χέρι του σ' ένα μπαλάκι που πέταξε με δεξιοτεχνία στο καλάθι των σκουπιδιών και των αχρήστων. - Εκεί ανήκουν, είπε. - Σημείωσες «τρίποντο», χαμογέλασε με νόημα ο μπάρμπα Κυριακός. Αυτό θα κάνουμε εμείς την Κυριακή.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
«Συνεχίζουμε τον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα»

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 31 του Οκτώβρη και σε άλλες εκδηλώσεις κατά του πολέμου

Δυναμώνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό μας αγώνα, προχωρούμε σε νέες κινητοποιήσεις, καλούμε το λαό του Λεκανοπεδίου να εκφράσει τα αντιπολεμικά του αισθήματα, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στο νέο πόλεμο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, που πήραν μέρος στη χτεσινή σύσκεψη την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), προδιέγραψαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το αντιπολεμικό κίνημα της πατρίδας μας.

Η σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 28 μαζικούς φορείς, αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια προηγούμενης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 27 του Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν, παράλληλα, ότι θα συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 31 του Οκτώβρη, στο οποίο καλούν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, στη χτεσινή σύσκεψη, δεν τοποθετήθηκαν, απλώς, κατά του πολέμου, αλλά ξεκαθάρισαν ότι αγωνίζονται κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, των εκφραστών της και των πολιτικών που ενισχύουν και συνδράμουν το έργο της. Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη και θα προγραμματιστούν νέες κινητοποιήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Στις 31 Οκτωβρίου συμμετέχουμε στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Δε σταματάμε όμως εκεί, συνεχίζουμε, παλεύουμε να ξεσηκωθεί όλη η χώρα, πιέζουμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση. Να δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στον πόλεμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Χ. Παπαμάργαρης, αφού υπενθύμισε πως «η 31 του Οκτώβρη είναι πανευρωπαϊκή μέρα εναντίον του πολέμου», τόνισε ότι μέσα από κινητοποιήσεις «πρέπει να αναδειχτούν οι ευθύνες των Αμερικανών και της ΕΕ». Ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρ. Πετρόπουλος, υπενθύμισε πως «το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο της πατρίδας, εδώ και πολύ καιρό, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου και υποδείξει τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης».

«Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές που ευνοούν τους πολέμους. Παλεύουμε εναντίον των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης το αντιπολεμικό κίνημα», θα συμπληρώσει με ιδιαίτερη έμφαση ο Δ. Αγκαβανάκης, από το ΠΑΜΕ. Τόσο ο Γ. Πέρρος, από το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας, όσο και Β. Τουμπέλης, από την ΟΣΝΙΕ, τόνισαν ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε κατά του πολέμου και την ίδια ώρα να μην καταδικάζουμε τον προϋπολογισμό που κατεβάζει η κυβέρνηση και μέσα από τον οποίο τεράστια χρηματικά ποσά δίνονται για να καλυφθούν στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δαπάνες».

Το μήνυμα από τη χτεσινή σύσκεψη το έστειλε, μέσα από την ομιλία της, η Αθ. Τσιόκα, που μίλησε εκ μέρους της ΠΕΔΥΕ και υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε και προχωράμε, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα αιτήματά μας, τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό», ξεκαθάρισε.

Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Οικοδόμων, ΠΕΔΥΕ, ΠΕΑΕΑ, «Γένοβα 2001», ΤΕΕ, Σωματείο Λιθογράφων, ΕΚΑ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΓΣΕΒΕΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΕΕΔΔΑ, Κέντρο Αγωνιστικής Πολιτιστικής Αλληλεγγύης (ΚΑΠΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Δέρματος, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, ΟΓΕ, ΟΒΣΑ, ΟΣΝΙΕ, Ενωση Λογιστών, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι επιτροπών ειρήνης από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, κ.ά.

  • Σύσκεψη με μαζικούς φορείς της πόλης του Ηρακλείου για τη διοργάνωση και την καλύτερη προετοιμασία αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, στις 31 του Οκτώβρη, ενάντια στην εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, 17 του Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.30 «Auto Sprint Live». Η καινοτομία αυτής της εκπομπής είναι η απουσία του βασικού παρουσιαστή Στράτου Φωτεινέλη. Τη σκυτάλη παρουσίασης παίρνει ο συνεργάτης του Κώστας Πατσουρέας και ο νεαρός Γιάννης Φωτεινέλης. Θα συνομιλήσουν με τρεις γνωστούς οδηγούς αγώνων τους Π. Καλτσά, Γ. Κωστάκη και Γ. Παντελάκη.
  • Στις 22.00 «Δημοτικές Εκλογές 2002». Ο Γ. Ευσταθίου συνομιλεί για τα αποτελέσματα των εκλογών με τους Γ. Σουλαδάκη από το ΠΑΣΟΚ, Λ. Κουρή από τη ΝΔ και Θ. Παφίλη από το ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ