Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συντονίζουν τους «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν και το νεότευκτο «Κέντρο Πληροφοριών και Επιτήρησης», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, διοργανώνουν, στις 27-28 του Οκτώβρη 2002 στο στρατόπεδο Κανζονέ της γαλλικής πόλης Βαρ, την πρώτη κοινή «αντιτρομοκρατική άσκηση πολιτικής άμυνας» με τίτλο «Euratox 2002», στην οποία θα συμμετάσχει με «εμπειρογνώμονες» και η Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη «άσκηση επί εδάφους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» κατά «τρομοκρατικών» δράσεων στους τομείς «NRBC» (πυρηνικά, ραδιολογικά, βιολογικά και χημικά).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το θέμα της άσκησης αφορά σε «τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αθλητικής εκδήλωσης», που ως «προσομοίωση» μπορεί να υπονοεί οτιδήποτε, ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φαίνεται ως άσκηση «πολιτικής άμυνας», αλλά, όπως τονίζει και η Κομισιόν, «θα απαιτηθεί η κινητοποίηση πολλών υπηρεσιών, της Πολιτικής Αμυνας, των υγειονομικών υπηρεσιών, της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων». Κατά τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου, Μαργκό Βάλστρομ, «αυτή η προσομοίωση μιας τρομοκρατικής επίθεσης θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε τις ενισχυμένες ικανότητες της Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ επί του εδάφους. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Μπαλί κατέδειξαν τραγικά τη σημασία της προετοιμασίας έναντι επειγόντων καταστάσεων ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Συντονισμός» της ευρω-καταστολής

Ο «συντονισμός» και η «αλληλεγγύη» των «αντιτρομοκρατικών» κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ τελεί υπό την αιγίδα της Κομισιόν. Στις 17-18 του Οκτώβρη θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης σε επίπεδο «επιχειρησιακών διαδικασιών» με τον τίτλο «Common Cause 2002», δηλαδή «κοινή υπόθεση»!!! Αυτή θα αφορά στο «Κέντρο Πληροφοριών και Επιτήρησης» της Κομισιόν και τα Επιτελεία πέντε κρατών-μελών (Δανία, Βρετανία, Σουηδία, Βέλγιο και Ιταλία) σχετικά με «εθνικά» σχέδια «αντιτρομοκρατικής» δράσης και το «συντονισμό» τους με το νεοϊδρυθέν «κέντρο» των Βρυξελλών. Αλλά η πρώτη άσκηση «επί εδάφους» θα είναι η «Euratox 2002», στην οποία, εκτός από το «Κέντρο» της Κομισιόν, θα συμμετάσχουν «εμπειρογνώμονες» από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σουηδία και «επίσημοι παρατηρητές» απ' όλη την ΕΕ.

Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται γιατί επιλέχθηκαν μόνο αυτές οι πέντε χώρες για την πρώτη ευρωπαϊκή άσκηση «επί του εδάφους», ούτε, για παράδειγμα, με ποια κριτήρια άλλα κράτη-μέλη συμμετέχουν στην άσκηση «Common Cause 2002». Η Ελλάδα και τ' άλλα 4 κράτη-μέλη θα αποστείλουν «από 10 μέχρι 30 εμπειρογνώμονες», που μαζί με τις αρχές της γαλλικής πόλης Βαρ και τις «υπηρεσίες» της Γαλλίας θα «ασκηθούν» στη βάση ενός υποθετικού σεναρίου φρίκης, σύμφωνα με το οποίο μετά από τρομοκρατικό χτύπημα σε «μεγάλη αθλητική οργάνωση» υπάρχουν χιλιάδες θύματα κλπ.

Στην καθαυτή «άσκηση» θα συμμετάσχουν περί τους 800 «σώστες» αλλά θα υπάρξει «συντονισμός» όλων των «εθνικών» και «ευρωπαϊκών» μηχανισμών «πολιτικής άμυνας», καθώς και υποθετική «κινητοποίηση» των δικαστικών υπηρεσιών και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μ' άλλα λόγια, πρόκειται για την πρώτη άσκηση «επί του εδάφους» των κατασταλτικών μηχανισμών του ευρω-τρομονόμου, στο όνομα, δήθεν, της «πολιτικής άμυνας».

Ανησυχία προκαλεί και ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός τέτοιου είδους «αντιτρομοκρατικών» ασκήσεων, είτε ως «πληροφοριακός συντονισμός» είτε ως... εκπαίδευση των κατασταλτικών δυνάμεων. Και κάνει εντύπωση η προθυμία και η (...) πρωτοποριακή διάθεση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που δε συλλέγει τακτικά στοιχεία για την ανεργία, αλλά κατορθώνει να «στήνει» τόσο γρήγορα μηχανισμούς καταστολής;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ