ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκέψεις παρεμπόδισης των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς την πρεσβεία της Ιταλίας

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στην πρεσβεία της Ιταλίας ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, στην οποία τονίζει:

«Ενημερωθήκαμε από την Ιταλική Προπαρασκευαστική Επιτροπή για το "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ" πως στον ιταλικό Τύπο πρόσφατα δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν από 6-10 Νοέμβρη 2002, με στόχο να παρεμποδίσει τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από άλλες χώρες της Ευρώπης στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία εκείνη την περίοδο.

Θεωρούμε ότι κάθε ενέργεια που θέτει εμπόδια στην πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, όπως και κάθε άλλης ειρηνικής εκδήλωσης των λαϊκών κινημάτων, είναι απαράδεκτη και βαθιά αντιδημοκρατική.

Απαιτούμε από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα που θα διευκολύνουν την ομαλή και επιτυχή πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο εκφράζει τη διαμαρτυρία του, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μ. Παπαγιαννάκης.


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ετοιμάζουν «νέα μέτρα» μετά τις πιέσεις...

Associated Press

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν μπορείτε να προφασίζεστε πως η τρομοκρατία δεν υπάρχει στη χώρα σας... Ελπίζω πως η επίθεση θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ινδονησίας, να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την απειλή», δήλωνε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απευθυνόμενος (πού αλλού) στην Ινδονήσια Πρόεδρο Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι... Τα ίδια, μολονότι ελαφρώς παραλλαγμένα, της έλεγε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τζακάρτα, Ραλφ Μπόις...

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τζακάρτα, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, επανέλαβε (αυτά που είχε πει το δεύτερο 24ωρο απ' την πολύνεκρη έκρηξη του περασμένου Σαββάτου στο Μπαλί) πως δηλαδή ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ένα μήνα πριν (και όχι μία μέρα νωρίτερα, όπως έγραφε το «ανακριβές», όπως χαρακτήρισε ο Μπόις, το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς...) την κυβέρνηση της Ινδονησίας για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, πάντως, παραδέχτηκε πως οι πληροφορίες ήταν ασαφείς, καθώς δεν υποδείκνυαν ούτε πιθανό χρόνο, ούτε συγκεκριμένο μέρος εκδήλωσης της επίθεσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Ουάσιγκτον, θα γινόταν στην... πολύ «συγκεκριμένη» περιοχή της... Νοτιοανατολικής Ασίας...

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος...

Εν μέσω αυτών των ασφυκτικών (όχι μόνον αμερικανικών...) πιέσεων, η κυβέρνηση της Σουκαρνοπούτρι φάνηκε να λυγίζει... Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ψιθύριζαν χτες σε ντόπια και διεθνή ΜΜΕ πως προωθείται αφ' ενός νέος πολυ-τρομονόμος για την πάταξη κύρια ισλαμικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, αφ' ετέρου η σύνταξη σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη «μακροπρόθεσμη»(;) εφαρμογή του... Το περιβάλλον της Προέδρου, την ίδια ώρα, διέρρεε «καθησυχαστικά» πως προτού υπογράψει η Σουκαρνοπούτρι το υπό «ζύμωση» αντιτρομοκρατικό διάταγμα, αυτό θα τεθεί στην κρίση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης... Το θέμα, όμως, δεν είναι εάν η Σουκαρνοπούτρι θα προτείνει νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά ο αντίχτυπος που θα έχει αυτή στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας των μουσουλμάνων, που, κατά καιρούς, αντιδρά σθεναρά στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία και στην πολιτική τακτική που τηρούν οι ΗΠΑ, έναντι χωρών με μουσουλμανικό πληθυσμό...

Και δράση ξένων πρακτόρων...

Η σύνταξη νέου πολυτρομονόμου, πιθανότατα κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, δεν ήταν η μόνη απτή συνέπεια της έκρηξης στο Μπαλί. Είναι, όπως ανακοίνωσε χτες ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Χασάν Βιραγιούντα μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό ομόλογό του Αλεξάντερ Ντάουνερ, και η συγκρότηση κοινής...«αυστραλο-ινδονησιακής ομάδας πρακτόρων αντικατασκοπίας»! Η συγκεκριμένη ομάδα, υποτίθεται, πως θα έχει βασικό (αλλά όχι μοναδικό...) στόχο τον εντοπισμό των δραστών και της επίθεσης της 12ης Οκτώβρη. Τον ίδιο ρόλο, όμως, υποτίθεται πως παίζουν εδώ και ένα 48ωρο στο Μπαλί ομάδες πρακτόρων και επιθεωρητών, που έχουν καταφθάσει ειδικά γι' αυτό το λόγο απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, Γερμανία ακόμη και απ' την Ιαπωνία!

Το «τρίτο πρόσωπο»...

Τώρα, όσον αφορά στο αστυνομικό σκέλος της έκρηξης, χτες, δημοσιοποιήθηκε πως εκτός απ' τα δύο άτομα που ανακρίθηκαν προχτές απ' την ινδονησιακή αστυνομία στο Μπαλί, υπήρχε και ένα τρίτο που κλήθηκε να διαφωτίσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας. Αυτό το τρίτο άτομο ήταν ένας αποπεμφθείς (πέρσι) αξιωματούχος της ινδονησιακής πολεμικής αεροπορίας έμπειρος ειδικός στη συναρμολόγηση βομβιστικών μηχανισμών τελευταίας τεχνολογίας (ιδιότητα που απέκτησε όταν στάλθηκε υπηρεσιακώς ειδικά γι' αυτό το λόγο στις ΗΠΑ...), ο οποίος κατοικούσε στο Μπαλί. Κλήθηκε όχι με την ιδιότητα του υπόπτου, αλλά του ειδικού που θα μπορούσε να προσεγγιστεί από ύποπτους τρομοκράτες. Ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας της Ινδονησίας, Σάεφ, διέψευσε σθεναρά το σχετικό δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, πως δηλαδή ο πρώην αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας συνελήφθη ως ύποπτος και... ομολόγησε πως κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στα νυχτερινά κέντρα της Κούτας του Μπαλί! την ενοχή του. Ο Σάεφ δεν έκανε μόνον την παραπάνω διάψευση. Πρόσθεσε πως εκτός απ' το σχετικά δυσεύρετο πλαστικό εκρηκτικό τύπου C4, στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν και ίχνη εκρηκτικού TNT.

Και οικονομικές οι πιέσεις...

Και ενώ οι συνέπειες της επίθεσης στο Μπαλί επηρεάζουν δυσμενώς την (ήδη δοκιμαζόμενη χρόνια πριν...) ινδονησιακή οικονομία, χτες, διεθνής ομάδα δωρητών που ελέγχεται απ' την Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αναβάλει για τις αρχές του χρόνου την -προγραμματισμένη για την τελευταία βδομάδα του μήνα- σύσκεψη. Στη σύσκεψη οι αντιπρόσωποι του «Συμβουλευτικού Ομίλου για την Ινδονησία» επρόκειτο να καθορίσουν το πλαίσιο στόχων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να θέσει (κατά τη γνώμη τους...) η Ινδονησία, όπως, και το πού και πώς -εντός του προϋπολογισμού για το 2003- θα διοχετευτεί υποσχεθέν δάνειο ύψους τριών δισ. δολαρίων.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκληροί καιροί για την οικονομία

Με τον πιο πάνω πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (16/10) προϊδεάζει τους αναγνώστες τις για τα μέτρα που θα εξαγγελθούν σήμερα (16/10), σαν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σοσιαλδημοκρατικών και Πράσινων για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων.

Η εφημερίδα γράφει: «Για να βουλώσει την τρύπα των 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το νέο χρέος στο επόμενο έτος κατά 2,6 ευρώ και να κάνει οικονομίες ή να μειώσει τις δαπάνες κατά 11,6 δισ. ευρώ. Από τις οικονομίες, τα 7,4 δισ. ευρώ αφορούν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, την ασφάλιση των ανέργων και την ασφάλιση των συντάξεων. Θα διαγραφούν, επίσης, φορολογικά πλεονεκτήματα και επιδοτήσεις». Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Σε οικονομική βάση της συμφωνίας συνασπισμού (των δύο κομμάτων) που θα υπογραφεί σήμερα είναι έργο μπαλώματος... Μια στροφή στην οικονομική πολιτική που θα ήταν προϋπόθεση για έναν κοινωνικό και οικολογικό εκσυγχρονισμό δεν πραγματοποιείται»... Επίσης, εφημερίδες άλλων αποχρώσεων προβαίνουν σε κριτικές διαπιστώσεις. Ετσι η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (16/10) σε κύριο άρθρο με τον τίτλο «Ο καγκελάριος του έτσι και στο μέλλον «διαπιστώνει»: Τώρα ο καγκελάριος θέλει να χρησιμοποιήσει υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία και να διερμηνεύσει τη συμφωνία του Μάαστριχτ πιο ευέλικτα... Φαίνεται να μην ενοχλεί τον Σρέντερ ότι έτσι βάζει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο νεαρό ευρώ, το σημαντικότερο έργο της συνενωμένης Ευρώπης... Στη φορολογική πολιτική τα πράγματα δεν είναι καλύτερα... Θα υπάρξουν μερικές διορθώσεις εδώ, μερικές εργασίες βελτίωσης εκεί... Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου η κατάσταση οξύνεται απειλητικά. Η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η δική μας οικονομία απέχει πολύ από του να αναπτύξει δική της δυναμική».

Κατά την ίδια εφημερίδα, ο Σρέντερ κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ζήτησε μεγαλύτερο «περιθώριο σχετικά με την τήρηση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ. Ο αρχηγός της CSU Εντμουντ Στόιμπερ μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι έτσι καταγγέλλει πρακτικά το σύμφωνο σταθερότητας. Κατά το οικονομικό μαγκαζίνο «Καπιτάλ» η Κομισιόν των Βρυξελλών θα κινήσει στα τέλη Νοέμβρη διαδικασία κατά της Γερμανίας για υπερύψωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού».

Η ηγέτης της χριστιανοδημοκρατίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε στη σημερινή «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι με τον όρο «οικονομίες» η κυβέρνηση Σρέντερ εννοεί μεγάλες αυξήσεις φόρων και εισφορών». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινερ Τσάιτουνγκ» (15/10) σε πρωτοσέλιδο σχόλιο.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ