Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκληροί καιροί για την οικονομία

Με τον πιο πάνω πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (16/10) προϊδεάζει τους αναγνώστες τις για τα μέτρα που θα εξαγγελθούν σήμερα (16/10), σαν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σοσιαλδημοκρατικών και Πράσινων για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων.

Η εφημερίδα γράφει: «Για να βουλώσει την τρύπα των 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το νέο χρέος στο επόμενο έτος κατά 2,6 ευρώ και να κάνει οικονομίες ή να μειώσει τις δαπάνες κατά 11,6 δισ. ευρώ. Από τις οικονομίες, τα 7,4 δισ. ευρώ αφορούν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, την ασφάλιση των ανέργων και την ασφάλιση των συντάξεων. Θα διαγραφούν, επίσης, φορολογικά πλεονεκτήματα και επιδοτήσεις». Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Σε οικονομική βάση της συμφωνίας συνασπισμού (των δύο κομμάτων) που θα υπογραφεί σήμερα είναι έργο μπαλώματος... Μια στροφή στην οικονομική πολιτική που θα ήταν προϋπόθεση για έναν κοινωνικό και οικολογικό εκσυγχρονισμό δεν πραγματοποιείται»... Επίσης, εφημερίδες άλλων αποχρώσεων προβαίνουν σε κριτικές διαπιστώσεις. Ετσι η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (16/10) σε κύριο άρθρο με τον τίτλο «Ο καγκελάριος του έτσι και στο μέλλον «διαπιστώνει»: Τώρα ο καγκελάριος θέλει να χρησιμοποιήσει υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία και να διερμηνεύσει τη συμφωνία του Μάαστριχτ πιο ευέλικτα... Φαίνεται να μην ενοχλεί τον Σρέντερ ότι έτσι βάζει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο νεαρό ευρώ, το σημαντικότερο έργο της συνενωμένης Ευρώπης... Στη φορολογική πολιτική τα πράγματα δεν είναι καλύτερα... Θα υπάρξουν μερικές διορθώσεις εδώ, μερικές εργασίες βελτίωσης εκεί... Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου η κατάσταση οξύνεται απειλητικά. Η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η δική μας οικονομία απέχει πολύ από του να αναπτύξει δική της δυναμική».

Κατά την ίδια εφημερίδα, ο Σρέντερ κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ζήτησε μεγαλύτερο «περιθώριο σχετικά με την τήρηση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ. Ο αρχηγός της CSU Εντμουντ Στόιμπερ μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι έτσι καταγγέλλει πρακτικά το σύμφωνο σταθερότητας. Κατά το οικονομικό μαγκαζίνο «Καπιτάλ» η Κομισιόν των Βρυξελλών θα κινήσει στα τέλη Νοέμβρη διαδικασία κατά της Γερμανίας για υπερύψωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού».

Η ηγέτης της χριστιανοδημοκρατίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε στη σημερινή «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι με τον όρο «οικονομίες» η κυβέρνηση Σρέντερ εννοεί μεγάλες αυξήσεις φόρων και εισφορών». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινερ Τσάιτουνγκ» (15/10) σε πρωτοσέλιδο σχόλιο.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ