Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Από την απεργία των εργατών της ΦΙΑΤ

Associated Press

Από την απεργία των εργατών της ΦΙΑΤ
ΡΩΜΗ.--

Πυρετός, εργατικός, έχει καταλάβει τη γείτονα εν αναμονή της αυριανής μεγάλης 24ωρης απεργίας, ενάντια στη μεταρρύθμιση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας.

Ηδη από την Τρίτη, η «Alitalia» ανακοίνωσε την ακύρωση 275 προγραμματισμένων για την Παρασκευή, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει για τη συγκεκριμένη ημέρα τα ιταλικά συνδικάτα εργαζομένων. Το γεγονός αυτό και μόνο καταδεικνύει το τι πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, που έχει προετοιμαστεί δεόντως, αφού προαναγγέλθηκε προ ενός μηνός από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων εργαζομένων της χώρας του CGIL, του CISL και του UIL. Παράλληλα, η εργατική αναταραχή που επικρατεί εξαιτίας των μαζικών απολύσεων στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και η στάση της ιταλικής κυβέρνησης που στηρίζει απόλυτα τον πόλεμο που θέλουν να εξαπολύσουν οι Αμερικανοί κατά του Ιράκ, γιγαντώνει τις διαστάσεις αυτής της απεργίας.

Αξίζει κανείς να θυμηθεί τι συνέβη στη γείτονα, στην αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση μόλις τον περασμένο Απρίλη. Η Ιταλία στην κυριολεξία «παρέλυσε». Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα να έχει συντριπτική επιτυχία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέμειναν ακινητοποιημένα, τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος, και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, όλες οι πόλεις γέμισαν από «κόκκινες θάλασσες». Αιτία για τις μαζικές κινητοποιήσεις, τότε όπως και τώρα, είναι η προωθούμενη από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τροποποίηση του Αρθρου 18 της εργασιακής νομοθεσίας της χώρας, γεγονός που κατά τα συνδικάτα θα καταστήσει ευκολότερη την απόλυση εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ