Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλό αδιέξοδο

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε χτες ότι θα προβεί σε μια «περιορισμένη» απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα με το Πακιστάν, πράγμα που αναλυτές χαρακτήριζαν «σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», οι οποίες έφθασαν φέτος το Μάη πολύ κοντά σε έναν πόλεμο που, αν γινόταν, υπήρχε ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πυρηνικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες δήλωσε πως η μετακίνηση μέρους των 850.000 στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Πακιστάν στο Κασμίρ «δε σημαίνει πως θα υπάρξει υποβάθμιση της ινδικής στρατιωτικής παρουσίας» στο κρατίδιο, αλλάζει αρκετά την εικόνα. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές έλεγαν στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι ενδέχεται η εξέλιξη να σηματοδοτεί «μια πορεία έναρξης διμερών διαπραγματεύσεων, ως τον επόμενο μήνα».

Πάντως, στο πολιτικό σκηνικό τόσο του ινδικού Κασμίρ όσο και του Πακιστάν καταγράφονται αδιέξοδα που πολύ δύσκολα θα αρθούν. Στο μεν Κασμίρ, δόθηκε διορία στα τρία κόμματα που διεκδικούν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τη Δευτέρα. Οι τρεις σχηματισμοί, το Κογκρέσο, η (κυβερνώσα) Εθνική Διάσκεψη και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, ζητούν από την πλευρά τους χρόνο για να διαπραγματευτούν τη σύνθεση της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης. Το αίτημα φέρεται να στηρίζει και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το οποίο σύμφωνα με το BBC φέρεται να συζητά τη συμμετοχή του σε ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα (κατέχει 8 έδρες). Πάντως, δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης εμφανιζόταν και στο Πακιστάν, όπου οι συζητήσεις περί συμμαχιών έχουν ανάψει. Την ίδια ώρα, η συνέχιση της βίας στο Καράτσι ενέτεινε τις Δυτικές «ανησυχίες» για το μέλλον της χώρας. Οι εκρήξεις τριών επιστολών - βομβών στην πόλη, με εννιά τραυματίες, ήταν τα τελευταία επεισόδια. Στόχοι ήταν τα γραφεία της αμερικανικής CIA στην πόλη, το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και τα γραφεία αστυνομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τον Ηνωμένο Τύπο του Πακιστάν. Ομοίως «ανησυχητική» εξέλιξη για το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήταν η πρόταση, από πλευράς ΜΜΑ, να αναλάβει την πρωθυπουργία ο μουσουλμάνος κληρικός Μολάνα Φαζάλ ουρ Ρεχμάν, ένας από τους «πιο γνωστούς υποστηρικτές των Ταλιμπάν», όπως τον χαρακτήριζε το πρακτορείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ