Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλίμα «δυσφορίας» η συνάντηση Σαρόν - Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε κλίμα «σπάνιας δυσαρμονίας», υποστήριζαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί, αργά χτες το βράδυ, η συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο Λευκό Οίκο. Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, διαβεβαίωναν ότι η ισραηλινή ηγεσία θα προσπαθήσει να επιδείξει ανοχή στις αμερικανικές πιέσεις και να αιτιολογήσει τη στάση της, πίσω στα αυτόνομα εδάφη ενέργειες και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων κάθε άλλο παρά κατευνασμό προμήνυαν.

Να λάβει μέτρα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στα αυτόνομα εδάφη άμεσα, αναμενόταν να ζητήσει από τον Αριέλ Σαρόν ο Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, «είναι χρέος του Ισραήλ να θυμάται τις ανθρωπιστικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού και να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς», ενώ συμπλήρωνε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει «ορισμένους λόγους να αισιοδοξεί για την πορεία των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων». Εκτός από χαλάρωση του παλαιστινιακού αποκλεισμού και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Μπους αναμενόταν να ζητήσει διαβεβαιώσεις από τον Σαρόν ότι δε θα απαντήσει σε τυχόν ιρακινή επίθεση.

Παρά τη συμβιβαστική διάθεση που διέρρεαν αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον Σαρόν, πίσω στο Ισραήλ ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού κατηγορούσαν ευθέως την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «εμποδίζει το έργο τους στην καταπολέμηση των τρομοκρατών». Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικών, Σιν Μπετ, υποστήριζαν ότι ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Αμπντελαραζάκ αλ Γιαχία, εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο όπλων και εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να εισαγάγει οπλισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το άσχημο κλίμα συμπλήρωσε και η απροθυμία, ουσιαστικά, του ισραηλινού στρατού να απομακρύνει λίγα τροχόσπιτα από τον «παράνομο εποικισμό» Χαβάτ Γκιλάντ, κοντά στη Νάμπλους. Τελικά, μετά από ολιγόωρες αψιμαχίες, οι λιγοστοί στρατιώτες υποχώρησαν μπροστά στους 2.000 συγκεντρωμένους εποίκους, και, με βάση πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας συμφώνησε να τους επιτραπεί, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να καλλιεργούν τη γύρω γη. Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί φιλειρηνιστές ανέλαβαν τη συγκομιδή των ελιών και την πώληση της σταφίδας των Παλαιστινίων προκειμένου να τους προφυλάξουν από τους εποίκους και το στρατό, ενώ η ΕΕ αποφάσισε να μην αποδέχεται τα προϊόντα που προέρχονται από τους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ