Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση

Η Κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε χτες μετά από μόλις τρεις μήνες παραμονής της στην εξουσία. Ηταν η βραχυβιότερη κυβέρνηση της χώρας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη αποτελούνταν από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDA), το φιλελεύθερο κόμμα (VVD) και την αντι-μεταναστευτική Λίστα Πιμ Φόρταϊν (LPF) της οποίας ο ηγέτης δολοφονήθηκε εννέα ημέρες πριν τις εκλογές. Τελικά, ήταν οι εσωτερικές έριδες ανάμεσα στα μέλη της Λίστας Φόρταϊν που προκάλεσαν την πτώση του συγκυριακού όσο και εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.

Χαρακτηριστικά χτες παραιτήθηκαν δύο υπουργοί -ο υπουργός Οικονομίας Χέρμαν Χάινσμπρεκ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Εντουαρντ Μπόμχοφ - που προέρχονταν από τη Λίστα Φοόταϊν. Ηταν η προσωπική κόντρα μεταξύ αυτών των υπουργών, καθώς και το γενικότερο χάος που επικρατούσε στο εσωτερικό του ακρο-δεξιού κόμματος σχετικά με τη μελλοντική πορεία του κόμματος που είχαν προκαλέσει την παράλυση της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιαν - Πέτερ Μπάλκενεντε του CDA: «Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω αποδοτική και βιώσιμη συνεργασία στους κόλπους του συνασπισμού. Σκοπεύω να επισκεφθώ τη Βασίλισσα και να της υποβάλω την παραίτηση των υπολοίπων υπουργών και υφυπουργών». Ενώ και το έτερο μέλος του συνασπισμού το κόμμα των φιλελευθέρων ανακοίνωσε ότι ακόμη και χωρίς τους δύο υπουργούς που παραιτήθηκαν, δε θα ήθελε να κυβερνήσει μαζί με τη λίστα Φόρταϊν.

Η κυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε έχει πάντως προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς πρόσφατα μια σειρά από στελέχη και των τριών κυβερνητικών κομμάτων δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, ενώ το κόμμα των φιλελευθέρων έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ένταξης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ. Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση κορυφής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών κατά την οποία θα συζητηθεί η οικονομική πλευρά της διεύρυνσης και οι Ολλανδοί καλούνται να προσέλθουν με συγκεκριμένη θέση, που να μη θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία.

Οι νέες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το Γενάρη, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ακρο-δεξιά Λίστα Φόρταϊν φέρεται να καταλαμβάνει μόνο 2 έδρες σε σχέση με τις 26 που διαθέτει τώρα, σε σύνολο 150 - ποσοστό που την έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ