ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές περιπλανήσεις
Εργο του Π. Σάμιου
Εργο του Π. Σάμιου
  • Σε τρεις ζωγραφικές απόψεις με 25 έργα είναι χωρισμένη η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Βελούδιου, που εγκαινιάζεται στις 4/11 στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφύτου Βάμβα 5). Η πρώτη άποψη - ενότητα αφιερώνεται στην ισπανική κουλτούρα και ειδικά στον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Οι άλλες δύο αναφέρονται στους προδρόμους της αφηρημένης ελληνικής τέχνης, Γιάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο και στην παραδοσιακή ελληνική ζωγραφική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22/11.
  • Εγκαινιάζεται στις 5/11 στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Οι αποχρώσεις του κόκκινου». Η έκθεση βασίζεται σε μια ιδέα του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος γράφει: «Μία κόκκινη πινελιά, μία ζεστή κηλίδα, αυτό είναι που κάνει την εναρμόνιση του έργου. Βέβαια όχι μόνη της, θέλει κι ένα ψυχρό χρώμα, ένα πράσινο ή ένα θαλασσί, ψυχρό, θερμό, δυαδική χρωματιστή θεότητα της αντίθεσης. Είναι η κόκκινη πινελιά της τελείωσης, η αγαπημένη των ζωγράφων. Και στα λιβάδια πόσο μία παπαρούνα της άνοιξης χρωματίζει τα πράσινα σπαρτά της γης! Είναι το τέλειο άγγιγμα της Φύσης!». Στην έκθεση συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Ακριθάκης, Αργυράκης, Βαρλάμος, Βέργη, Γέρος, Δασκαλάκης, Δρούγκας, Κανά, Καραβούζης, Κυριτσόπουλος, Σάμιος, Σπεράντζας, Στεφάνου, Τέτσης, Φασιανός, Φειδάκης, Χαδούλης, Χάρος κ.ά.
  • Εγκαινιάζεται στις 29/10 (8μμ) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα. Ποιητής, φιλόσοφος, συγγραφέας, περμόρμερ, ο Δ. Δαββέτας σχεδιάζει και ζωγραφίζει τα τελευταία επτά χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιάσει πολλά έργα του. Μορφές που κινούνται στο γεωγραφικό χώρο, μορφές ονείρου που δεν έλκονται από τη βαρύτητα της γης, δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα ταξιδιού. Στα εγκαίνια ο Δ. Δαββέτας θα πραγματοποιήσει ένα χάπενινγκ με αφορμή την έκδοση του καινούριου του βιβλίου με τίτλο «Ιδανικός έρωτας». Διάρκεια έκθεσης έως τις 16/11.
  • Εργο του Μ. Αργυράκη
    Εργο του Μ. Αργυράκη
    Εκθεση έργων του Παύλου Σάμιου εγκαινιάζεται στις 24/10 στην γκαλερί «Σταύρος Μιχαλαριάς» (Αλωπεκής 1). Εως τις 23/11 θα εκτεθούν έργα των δύο τελευταίων χρόνων: μικρά και μεγάλα λάδια, αλλά και γλυπτά, μερικά από τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Ν. Υόρκη. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα «ακούσει» το ζωγράφο να αφηγείται τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής υπαρκτής ή πιθανής, τους φόβους, τους εφιάλτες και τα όνειρα που ταράζουν τη φυσική όψη της πραγματικότητας, μια ερωτική συνάντηση που τον κάνει να βλέπει τον κόσμο σε κομμάτια. Οι πυκνές πινελιές με τις πληθωρικές φόρμες, οι απείθαρχες γόβες, οι καπνοί, τα τσιγάρα, τα σύμβολα, τα τοπία, οι δράκοι του μύθου, οι φλόγες, οι μεταφυσικές σκηνές συνθέτουν τον εικαστικό κόσμο του δημιουργού.
Νεανικό «Οναρ»

Την τελευταία συναυλία τους στο «Cafe americain» της Θεσσαλονίκης δίνουν σήμερα οι «Οναρ», το συγκρότημα που αγαπήσαμε από τις ζωντανές εμφανίσεις του και τις αξιόλογες δισκογραφικές δουλιές του («Το έργο που παίζουν τα μάτια σου», «Μην πετάς θα σε δουν», «Αλαντίν... τελειώσαν οι ευχές σου»). Το πρόγραμμα, που παρουσιάζει η μελωδική συντροφιά, περιλαμβάνει επιλογές από τους παραπάνω δίσκους και όχι μόνο, καθώς με ευαισθησία και κέφι παρουσιάζουν και επιλογές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση της μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικηφόρου Διαμαντούρου «Οι απαρχές της συγκρότησης του σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα (1821-1828)». Στόχος της μελέτης είναι η ανάλυση των συνθηκών, υπό τις οποίες επιχειρήθηκε η συγκρότηση του σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα στα χρόνια της επανάστασης, εγχείρημα ανάλογο των ΗΠΑ, της επαναστατικής Γαλλίας, αλλά και Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας μερικές δεκαετίες πριν (Μετάφραση Κώστας Κουρεμένος).

- Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησαν τη μελέτη του Παρασκευά Ματάλα «Εθνος και Ορθοδοξία - Οι περιπέτειες μιας σχέσης (Από το "Ελλαδικό" στο Βουλγαρικό σχίσμα)». Η μελέτη αφορά στην ιστορία δύο εθνικο-θρησκευτικών σχισμάτων: Στη ρήξη της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (1833 - 1850) και στη σύγκρουση του Πατριαρχείου με το βουλγαρισμό, μέχρι την καταδίκη του αιρετικού φυλετισμού (1872).

- Η «Εστία» κυκλοφόρησε το βιβλίο του ιδρυτή και διευθυντή του τριμηνιαίου παρισινού λογοτεχνικού περιοδικού «L' Atelier du roman» και μελετητή του Παπαδιαμάντη Λάκη Προγκίδη «Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση (Πέντε μελέτες)».

- «Χατζηνικολή»: Ζακ Λακαριέρ «Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας». Ο γνωστός Γάλλος ελληνιστής, αμετανόητος λάτρης της Ελλάδας, του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργών της, σαράντα χρόνια μετά το πρώτο βιβλίο του για την Ελλάδα «Ελληνικό καλοκαίρι», καταθέτει στο «Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας» (κατ' αλφαβητική σειρά) πλήθος εξαίρετα κείμενα - μελέτες του για Ελληνες ποιητές και συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Καρλ Ρ. Πόπερ «Ο κόσμος του Παρμενίδη (Δοκίμια για τον Προσωκρατικό Διαφωτισμό)». Σειρά δοκιμίων και μελετών για την προσωκρατική φιλοσοφία, που αναδεικνύουν το διαφωτιστικό - ανθρωπιστικό ρόλο της και την επίδραση που άσκησε στην ευρωπαϊκή σκέψη και επιστήμη. Θεόδωρος Γ. Παππάς «Η μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες» (μελέτη - βοήθημα για φοιτητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ερευνητές ή συγγραφείς).

- «Πατάκης»: Γέσπερ Σβένμπρο «Φρασίκλεια (Ανθρωπολογία της ανάγνωσης στην αρχαία Ελλάδα)» (μετάφραση Στέφανος Οικονόμου). Μελέτη για τη σχέση γραφέα - αναγνώστη στην αρχαιότητα, την ανάγνωση της πρώτης αλφαβητικής γραφής, ανάγνωση που γινόταν υψηλόφωνα, και τις επιδράσεις της. Νικόλ Λορό «Οι εμπειρίες του Τειρεσία (Το θηλυκό στοιχείο και ο άντρας στην αρχαία Ελλάδα)» (μετάφραση Δήμητρα Βαλάκα - Ελισάβετ Κελπερή. Μελέτη για τον αποκλεισμό των γυναικών από τα κοινά στην αρχαιότητα, αλλά και τον έμμεσο ρόλο του θηλυκού στοιχείου στα κοινά, μέσα από τις μυθολογικές παράδοσης για τον τυφλό μάντη Τηρεσία). Πιερ Μασερέ «Κοντ: Η φιλοσοφία και οι επιστήμες» (Μετάφραση Δημήτρης Αθανασάκης, επιμέλεια Ελένη Ποταμιάνου. Μελέτη του γνωστού φιλοσόφου για το ρόλο που άσκησε ο θεμελιωτής του θετικισμού, Αύγουστος Κοντ, στις δημοκρατικές ιδέες και στην παιδεία κατά τον 19ο αιώνα). Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια «Αγγελος Σικελιανός (Βαθμίδες μύησης)» (Η γνωστή μελετήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το βιβλίο αυτό, αναφέρεται στο στοχασμό, τον ορφισμό και τη σχέση του έργου του Σικελιανού με άλλους ποιητές και διανοητές). Αριστοφάνους «Πλούτος». Εισαγωγή - μετάφραση Γιάννης Βαρβέρης. (Πρόκειται για την εξαιρετική μετάφραση του γνωστού κριτικού θεάτρου, η οποία του ανατέθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και παίχτηκε το 2000). Α. Τζ. Κρόνιν «Το κάστρο» (Μετάφραση Φώντας Κονδύλης. Πρόκειται για το πολυδιαβασμένο ανά τον κόσμο, πριν και μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, μυθιστόρημα του Κρόνιν, που καταγγέλλει τα «κάστρα» του επεκτατισμού και του πολέμου). Αλέκα Βαρβαρέσου «Μια φορά στη Σύμη, στη Χάλκη, στο Καστελόριζο» (μυθιστόρημα για μικρά παιδιά). Ι. Δ. Ιωαννίδης «Η παράξενη κυρία Τζιφουτζί» και «Χωρίς κοτσάνι» (μυθιστόρημα για μικρά παιδιά).

- «Μεταίχμιο»: Αθανάσιος Ε. Γκότοβος «Εκπαίδευση και ετερότητα (Ζητήματα διαπολιτισμικής παιδαγωγικής)» (Μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις προσπάθειες και τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης να περιλάβει τη διαπολιτισμική παιδεία για τα παιδιά των μεταναστών). Νέλλη Κωστούλα - Μακράκη «Γλώσσα και κοινωνία: Βασικές έννοιες» (μελέτη για την εφαρμοσμένη κοινωνιογλωσσία, την εκπαίδευση, τις μειονοτικές ομάδες, το γλωσσικό προγραμματισμό, τις περιπτώσεις διγλωσσίας, τη συρρίκνωση των μειονοτικών γλωσσών, τη σχέση γλώσσας και «ταυτότητας» κλπ.) Ρ. Κ. Ναραγιάν «Ο καθηγητής των αγγλικών» (μετάφραση Κώστια Κοντολέων. Μυθιστόρημα). Στην παιδική σειρά «Ρωτώ και μαθαίνω» τα, γνωστικού περιεχομένου, όμορφα εικονογραφημένα βιβλία «Φυτά και ζώα», «Επιστήμη και Τεχνολογία» και «Γη και Διάστημα». Επίσης, τα παιδικά «Μια αγάπη για φιλάκια», «Το ζαχαρένιο μωρό» και «Ο μικρός σύζυγος».

- Βασίλη Μάργαρη «131 ποιήματα» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων) και «Καμινάδες στην Ηπειρο» (φωτογραφικό λεύκωμα).

- Μαρίας Γούναρη «Περιμένοντας το χθες» και «Ετεροχρονισμοί» (ποίηση, Θεσσαλονίκη).

- «Φιλελεύθερη έμφαση» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχος 10).

- «Panoptica» (ετήσια επιθεώρηση της Σχολής Βακαλό για θέματα πολιτιστικής θεωρίας, αρχιτεκτονικής, σημειολογίας της εικόνας, ιστορίας και κριτικής των οπτικών τεχνών, κλπ. Τεύχος πρώτο: 2002).

Νέο ξεκίνημα

Νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα κάνει το ποιοτικό διμηνιαίο περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού, «HIGHLITHTS». Φιλοδοξία του είναι να προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό, «με άξονα την ίδια την αναγκαιότητα της τέχνης στην καθημερινή μας ζωή». Η πλούσια ύλη του νέου τεύχους (Οκτώβριος 2002), περιλαμβάνει πολλά θέματα ελληνικού και διεθνούς καλλιτεχνικού, λογοτεχνικού, επιστημονικού, αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων αφιέρωμα στον πολιτισμό της Ισπανίας. Κείμενα για εικαστικούς (Μαρτινέλι, Θεοφυλακτόπουλο, Καναλέτο), για το θέατρο (λ.χ. για τον σύγχρονο κωμικό της κομέντια ντελ άρτε, Φερούτσιο Σολέρι και την παλαίμαχη ηθοποιό Ζωή Βουδούρη), για τον πρωτοπόρο, καταξιωμένο στην Ευρώπη, σκηνογράφο Πάνο Αραβαντινό, για τον Χορό, για ελληνικά και ξένα βιβλία κ.ά.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προσκαλεί τους νέους δημιουργούς να δηλώσουν συμμετοχή με τα έργα τους στην 11η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών που θα πραγματοποιηθεί 6-15 Ιουνίου 2003 στην Αθήνα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010 2599410 - 411 και 010 2599405.

Εκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού με θέμα «Για περιβάλλον χωρίς εφιάλτες» θα παρουσιάσει από τις 22-26/10 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στη «Στοά του Βιβλίου». Την έκθεση θα εγκαινιάσει (22/10, 8μμ) ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Μ. Μοδινός. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Π. Καζάκος, Λ. Λουλούδης, Σπ Παπασπηλιόπουλος, Μ. Μοδινός, Ν. Μάργαρης. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης 10πμ-2μμ, 6-9μμ και Σάββατο 10πμ-2μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ