ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
«Ματωμένοι γάμοι»... ΣΥΝεταίρων!

Eurokinissi

Πριν ακόμα σβήσει ο απόηχος από ...«τη μεγάλη νίκη» του ΣΥΝ, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος για τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, στελέχη του ΣΥΝ αποκαλύπτουν το «δράμα» που συντελείται πίσω από τη «νίκη» των κεντροαριστερών συνδυασμών που στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μαζί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπερνομαρχίας Εβρου - Ροδόπης, όπου εκλέχτηκε υπερνομάρχης, με την υποστήριξη των ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων, ο Χ. Χατζόπουλος.

Μόλις έπεσε η αυλαία και καθώς καταμετρήθηκαν τα κουκιά, εκεί που η ηγεσία του ΣΥΝ θριαμβολογούσε, η νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΣΥΝ διαπίστωνε πως... ωστόσο, δεν εξέλεξαν κανένα -μα κανέναν!- νομαρχιακό σύμβουλο και στις δύο νομαρχίες, Εβρου και Ροδόπης... Ετσι, ο γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΣΥΝ Κώστας Πανταζίδης, εκφράζει τη «μερική ικανοποίησή του» και εγκαλεί όσους κάνουν λόγο για «μεγάλη νίκη», γιατί «η νίκη δεν είναι μεγάλη, μεγάλα είναι τα προβλήματα». Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΝ κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν κράτησε τις δεσμεύσεις του για πριμοδότηση και εκλογή συνασπισμένων νομαρχιακών συμβούλων, ότι «τους έριξε» το ΠΑΣΟΚ κατά το κοινώς λεγόμενο... Από την άλλη, ο γραμματέας Εβρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Βαβίας, ανταπαντά πως «δεν αναλάβαμε καμία δέσμευση, επομένως δεν υπήρχε θέμα παρέμβασής μας για τη σταυροδοσία των στελεχών του Συνασπισμού».

Κατόπιν αυτών ακολούθησε η δημόσια παραίτηση από τη ΝΕ του ΣΥΝ του μέλους της Στ. Ανδριόπουλου, σημερινού νομαρχιακού συμβούλου που αναφέρει ότι είχε συμφωνηθεί -και υπήρχαν δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ- να εκλεγούν στελέχη του ΣΥΝ και αυτό δεν έγινε. Ο ίδιος κάνει λόγο για «αλαζονικές και ευκαιριακές επιτυχίες» -δε γνωρίζουμε αν απευθύνεται μόνο στο ΠΑΣΟΚ ή μήπως και στην ηγεσία του ΣΥΝ...

Ανάλογες «πύρρειες» είναι και οι «νίκες», που πέτυχε ο ΣΥΝ με την εκλογή νομαρχών και δημάρχων -όπου αυτό έγινε- σε κεντροαριστερή ΣΥΝεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις: Στη νομαρχία Βοιωτίας ο ΣΥΝ δεν εξέλεξε κανέναν -μα κανέναν- δικό του νομαρχιακό σύμβουλο. Ενώ στη νομαρχία Γρεβενών μόλις έναν σύμβουλο, στη νομαρχία Κοζάνης δύο συμβούλους, στο νομό Πρέβεζας(νομάρχης Β. Ιωάννου) δύο συμβούλους και στη νομαρχία Σάμου (νομάρχης Μ. Κάρλας) μόλις ένα νομαρχιακό σύμβουλο.

Παρόμοια είναι η πραγματικότητα και σε όσους δήμους - πρωτεύουσες νομών ο ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ «κατέβηκαν» μαζί και εξέλεξαν δήμαρχο: Ο ΣΥΝ εκλέγει... κανέναν(!) δημοτικό σύμβουλο στους δήμους: Χαλκιδαίων, Ρόδου, Καρπενησίου, όπως, επίσης, στο Δήμο Κορίνθου όπου συνεργάστηκε με τη ΝΔ... και σε δυο-τρεις περιπτώσεις κάτι περισσότερο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου... για «μεγάλη επιτυχία» ασφαλώς αναφέρονται στην επιτυχία της κεντροαριστερής συνεργασίας, ανεξάρτητα ότι ο ίδιος ο ΣΥΝ δεν εκλέγει δικούς του συμβούλους είτε εκλέγει ελάχιστους που σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαν να επηρεάσουν ούτε κατ' ελάχιστον την πολιτική που εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που κρατάνε τις καθοριστικές πλειοψηφίες στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια και εκεί που εκλέχτηκαν δήμαρχοι και νομάρχες με τη βοήθεια του ΣΥΝ.

Και απ' αυτήν την πλευρά, λοιπόν, τα συγκεκριμένα στοιχεία, που αποσιωπά η ηγεσία του ΣΥΝ, αποκαλύπτουν τι πραγματικά είναι η «επιτυχία και νίκη» του ΣΥΝ - συμβολή, απλώς, στη νίκη της κεντροαριστερο-δεξιάς του δικομματισμού... Επίσης, αποκαλύπτουν καθαρά το κλίμα συναλλαγής της ηγεσίας του ΣΥΝ με τους εταίρους του δικομματισμού για το μοίρασμα των κάποιων κουκιών, αδιαφορώντας για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Και, μ' αυτόν τον τρόπο, ο ΣΥΝ αποκαλύπτεται ως σκέτο δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και του δικομματισμού γενικότερα που, απλώς, χρησιμοποιείται σαν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση και τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τα δίχτυα του δικομματισμού. Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΝ και οι ΣΥΝοδοιπόροι του της Ομάδας ΚΕΔΑ... μπορεί να περηφανεύονται για τις «νίκες» της ...ενότητας της

(κεντρο)αριστεράς τους...


Γ.Ζ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Τα καλά παιδιά

Δεν πάσχουμε από έλλειψη ψήφων, πάσχουμε από έλλειψη ζωής. Δε μας βασανίζουν τα ερωτήματα του τύπου «τι είναι κακό», γιατί γνωρίζουμε πως αυτό είναι τετράγωνο και μαύρο. Μας βασανίζουν μόνον τα καλά παιδιά των καλών οικογενειών, που μας χτυπάν την πλάτη και θέλουν να μας κυβερνήσουν. Μας βασανίζει η καλή κόρη, που την πήρε από το χέρι ο μπαμπάς της πολύ πριν από τις δημοτικές εκλογές, την έντυσε, τη στόλισε και την πήγε στην Ουάσιγκτον να τη νοικοκυρέψει, να σφίξει κι αυτή το χέρι του μεγαλύτερου χασάπη, του Μπους, και να φωτογραφηθούν όλοι μαζί. Επέστρεψε ύστερα η κόρη με τη φωτογραφία, έτοιμη για τις δημοτικές εκλογές, και αποφάσισε να συναντήσει τον ανώνυμο ψηφοφόρο.

Η καθημερινότητα και τα βάρη που δεν προλαβαίνουν να του φορτώσουν του ψηφοφόρου τον έκαναν να ψελλίσει μπροστά στην κόρη: «Δεν έχω άλλη δύναμη. Ως εδώ». Κι εκείνη του απάντησε: «Μη σε νοιάζει, θα βάλω εγώ τα δυνατά ΣΟΥ». Ενα δισεκατομμύριο έκανε την εμφάνισή του, κι από κείνη τη στιγμή όλα τα ΜΜΕ δημιούργησαν για χάρη της υποψηφίας αυτό που είχε ανάγκη για να εκλεγεί: Μια μικροαστική έξαρση, για όσο θα διαρκούν οι εκλογές.

Σ' αυτή τη μικροαστική συχνότητα κινήθηκε και ο γιος του ΠΑΣΟΚ, ο παρά λίγο απ' όλα, Χρήστος. Με τα ίδια λεφτά περίπου όπως η κόρη, μπήκε στον αγώνα και τι σκέφτηκε, λέτε, ο δυστυχής για την καμπάνια του; Να κατέβει κάτω από τα εμβλήματα της Φόρμουλα 1 και ν' αντιγράψει το στιλ του Σουμάχερ. Κατά τη διάρκεια των εκλογών φαντασιωνόταν πως έτρεχε στους δρόμους της Αθήνας με Φεράρι, ότι τον επευφημούσε το πλήθος, και σίγουρα έχασε τις εκλογές λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα τα χάσει. Ποτέ άλλοτε τέτοια οικονομική σπατάλη δε θάμπωσε τόσους ψηφοφόρους. Το ποσοστό της κόρης είναι αντάξιο των χρημάτων που έριξε.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συντηρεί τη δικομματική αντιπαράθεση

Από τις Βρυξέλλες και την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αγγλο ομόλογό του Τ. Μπλερ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η συνάντηση είναι η πρώτη μιας σειράς διεθνών επαφών του Κ. Σημίτη για τα συγκεκριμένα θέματα, με αιχμή την Κύπρο, αλλά και τα θέματα της ελληνικής προεδρίας, σε μια περίοδο που το Κυπριακό διάγει την κρισιμότερη ίσως καμπή του.

Εντός των συνόρων συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Χτες, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ και προσωπικά στον Κ. Καραμανλή ότι αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής σαν σε προεκλογική περίοδο.

Επιπροσθέτως επισήμανε ότι ο Κ. Καραμανλής δε μίλησε καθόλου για το θέμα της ακροδεξιάς ή της σκληρής λαϊκίστικης δεξιάς, η οποία «είναι εντός και εκτός της ΝΔ και η οποία χρήζει αντιμετώπισης», εκφράζοντας το φόβο του ότι «θέλει να την παραχώσει "κάτω από το χαλί"».

Ο Τ. Χυτήρης καυτηρίασε την επιλογή της ΝΔ για την υπερνομαρχία, αναφέροντας: «Βρήκαμε έναν άνθρωπο κεντρώο και τον βάζουμε μπροστά - εμείς είμαστε από πίσω - να λέει ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση και "στείλτε μήνυμα" γι' αυτό το στόχο. Αυτό βέβαια απέτυχε παταγωδώς και απέτυχε και ο υποψήφιος. Τα περίφημα ανοίγματα προς το μεσαίο χώρο, που επιδίωκε η Δεξιά, ναυάγησαν. Είναι σίγουρο ότι δε θα βρεθεί ένας Τζαννετάκος να παίζει το ρόλο Τζαννετάκου στο μέλλον. Μπορεί να δηλώνει κεντρώος ο κ. Τζαννετάκος, αλλά βεβαίως οι κεντρώοι είχαν άλλη γνώμη από τον κ. Τζαννετάκο και ψήφισαν διαφορετικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ