ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση όλων ο αγώνας για τις εργασιακές σχέσεις

Συναγερμός των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, όλων των εργαζομένων, ενάντια στη νέα επίθεση που προωθείται σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζομένων

«Ο αγώνας για εργαζόμενους με δικαιώματα θα γίνει υπόθεση όλων μας», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, απαντώντας στην προώθηση νέων νομοθετικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, την οποία επιχειρούν κυβέρνηση και βιομήχανοι με την ενεργητική συμμετοχή της ΓΣΕΕ.

Απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες

Με την ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζει: «Μετά την ανάπαυλα λόγω των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων ξανάρχισε.

Με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του κεφαλαίου, με την πρόθυμη συνεργασία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των δυνάμεων του Συνασπισμού, ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι απέμεινε από τις εργασιακές σχέσεις.

Δεν αρκούσαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις (Νόμος Γιαννίτση), Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000, που άλλαξε το εργασιακό καθεστώς υπέρ του Κεφαλαίου με την υπογραφή των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ξανάρχονται τώρα να "επαναρυθμίσουν" την αγορά εργασίας!

Μπροστά στην αύξηση των κερδών τους δε διστάζουν σε τίποτα. Η γενίκευση των ήδη άθλιων μορφών εργασίας, μερική εργασία -προσωρινή- συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, εποχιακές προσλήψεις και άλλων μορφών «ευέλικτης» εργασίας, κάνουν ακόμα πιο εφιαλτικό το τοπίο στους εργασιακούς χώρους. Νομιμοποιούν την παρανομία τους.

Το ΠΑΜΕ, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καλείται να αποκρούσει τη νέα επίθεση, οργανώνοντας τους εργαζόμενους -συντονίζοντας τους αγώνες τους, ανεβάζοντας την αλληλεγγύη τους.

Πάλι, και τούτη τη φορά, το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, με την πάλη όλων των εργαζομένων θα τους το αχρηστέψουμε.

Ο αγώνας για εργαζόμενους με δικαιώματα θα γίνει υπόθεση όλων μας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Μπροστά με ταξικά «βήματα»

Το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο δράσης για το 2003, που στοχεύει στην ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την αποφασιστική συμβολή του ΠΑΜΕ, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ). Στη συνεδρίαση διαμορφώθηκαν και οι προτάσεις του ΕΚΝΛ για το 31ο Οργανωτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το ΕΚΝΛ στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι θα εντείνει την αντιπαράθεσή του, με τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτελούν βασικό στήριγμα της στρατηγικής του κεφαλαίου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Θ' αναδείχνει, επίσης, την ανάγκη της οργάνωσης της εργατικής τάξης, της ανάπτυξης του ταξικού, μαζικού, διεκδικητικού κινήματος ως προϋπόθεσης για την παρεμπόδιση αντεργατικών μέτρων, τη διεκδίκηση των αιτημάτων, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και θα προβάλει την αποφασιστική συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη των αγώνων. Θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη συσπείρωση δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Επιπλέον, με ιδιαίτερη απαιτητικότητα θ' αντιμετωπίσει το ζήτημα της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τους ΕΒΕ. Θ' αποκαλύπτει, δε, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΟΝΕ, τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιέργησαν στους εργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του πλαισίου δράσης, το ΕΚΝΛ, μεταξύ των άλλων, διεκδικεί:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις - κατώτερο μισθό 350.000 δρχ., κατώτερο μεροκάματο 14.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ., ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα - υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα στο 80% του βασικού μισθού καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία.
  • Το ΕΚΝΛ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός τις ιδιωτικοποιήσεις.
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Απελευθέρωση με πριμ στον Παναγόπουλο

Ενώ δεν κατοχυρώνεται η κάλυψη όλων των νησιών

Την ερχόμενη Παρασκευή 1η Νοέμβρη τίθεται σε εφαρμογή το νέο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με βάση το νομοθετικό εξάμβλωμα της κυβέρνησης 2932/2001 περί ...«απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» και το μόνο που γνωρίζουν οι νησιώτες και συνολικά το επιβατικό κοινό και η κοινή γνώμη είναι η αύξηση των εισιτηρίων κατά 4,4%, η επιβολή του επίναυλου δηλαδή το χαράτσι του 3% στην ήδη αυξημένη τιμή του εισιτηρίου και η περικοπή των εκπτώσεων σε ορισμένες κατηγορίες επιβατών. Προχτές διαπιστώθηκε ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών -το οποίο αντικατέστησε τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών- παρά το γεγονός ότι συνεδρίαζε επί 7 ώρες, τελικά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες, δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή εικόνα για το αν οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές καλύπτουν όλα τα νησιά της χώρας!

Ειδικότερα, δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί για το ποια πλοία θα εκτελούν ποια δρομολόγια υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποια συχνότητα. Αυτό όμως που έχει γίνει ολοφάνερο είναι η... πριμοδότηση από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και προσωπικά του υπουργού Γ. Ανωμερίτη προς τον εφοπλιστή Γ. Στρίντζη και κατ' επέκταση του Π. Παναγόπουλου, ο οποίος κατέχει το 40% περίπου των μετοχών της εταιρίας του πρώτου. Μετά την παράδοση άνευ όρων στον Στρίντζη της γραμμής των Δωδεκανήσων, τώρα του δίνουν και τη γραμμή Πειραιά - Χανιά, στην οποία θα δρομολογήσει το πλοίο του «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 2»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η προετοιμασία της εφαρμογής του ν. 2932 -ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τον διαλυτικό Κοινοτικό κανονισμό 3577/92, που προβλέπει την άρση του καμποτάζ - έχει στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 13 δισ. δραχμές ή 38 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται για ποσό που μοιράζονται οι εφοπλιστές, για να καλύψουν ορισμένες από τις λεγόμενες άγονες γραμμές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί επιδοτούμενες. Και αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν καλύπτονται όλα τα νησιά τότε εύκολα συμπεραίνεται ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί...

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
Προς Γενική Συνέλευση

Να δυναμώσουν το σωματείο τους και μέσα απ' αυτό, τους αγώνες του κλάδου, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών καλεί τα μέλη της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, που πραγματοποιεί Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη. Η συνέλευση με θέματα το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, την εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τις αρχαιρεσίες και την εκπροσώπηση του Σωματείου, γίνονται στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στις 5μ.μ. Οι αρχαιρεσίες της Ενωσης θα γίνουν το τριήμερο 26-28 Νοέμβρη από τις 8-8.30 μ.μ. και για τη συμμετοχή σε αυτές είναι απαραίτητα το ατομικό βιβλιάριο ασθενείας και η ταυτότητα. Η Ενωση υπογραμμίζει την ανάγκη για συσπείρωση στο σωματείο και των αγωνιστική διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και στα μεροκάματα, τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής νομοθεσίας, την εφαρμογή της ΚΥΑ 291/2002 στους ανελκυστήρες, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, το δικαίωμα σε σταθερή και πλήρη απασχόληση με 7ωρο, 5ήμερο και 35ωρο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης

Την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης ικανοποιητικής μονοετούς επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, ώστε να μη συμπέσει με τις εκλογές στο Σύλλογο, προβάλλει η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο αγώνας τόσο για τη σύμβαση, όσο και για το Ασφαλιστικό και για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, απαιτεί «ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις».

Επισημαίνοντας τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, η παράταξη τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «η ένταξη των ταμείων μας στην τράπεζα Ελλάδας με τις προϋποθέσεις και τις παροχές των καταστατικών τους, αποτελεί την κύρια διεκδίκηση του Συλλόγου και πρέπει να συνεχιστούν οι δραστηριότητες και κινητοποιήσεις για τη νομοθετική κατοχύρωση και λύση του προβλήματος».

Ανάμεσα στα άλλα, η ΕΣΑΚ ΤΕ προτείνει μέσα από τη σύμβαση εργασίας να διεκδικηθούν άμεσες προαγωγές σε όλους τους βαθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό, υπολογισμός στις συντάξιμες αποδοχές όλων των επιδομάτων, αναγνώριση 2 επιπλέον ετών προϋπηρεσίας, ικανοποιητικές αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα, αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της στρατιωτικής θητείας με καταβολή των εισφορών από τον εργοδότη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ