ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Στους αγρότες της Ευρώπης ο ... λογαριασμός της διεύρυνσης

Αποφασίστηκε ο ...ΝΑΤΟικός Ευρωστρατός

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την αγροτική πολιτική δεν είναι εσαεί δεδομένα (...) Εγινε ένας συμβιβασμός για περιορισμό των αγροτικών δαπανών, αλλά όχι για εξαφάνισή τους, όπως ζητούσαν ορισμένα κράτη - μέλη που πληρώνουν (...) Η σωστή εικόνα της Ελλάδας είναι ότι μόνο το 8% του εθνικού ΑΕΠ προέρχεται από τη γεωργία (...) Θέλω να θυμίσω ότι στην Ελλάδα έχουμε πάρει μια πολιτική απόφαση σαφέστατη: εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσει η διεύρυνση πάση θυσία. Θέλουμε να κλείσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου. Αυτό το κριτήριο καθορίζει και τη στάση μας».

Τα ανωτέρω δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του διήμερου «κρίσιμου» Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, που «πάγωσε» την ευρωπαϊκή αγροτιά, προανήγγειλε τις περικοπές των «Διαρθρωτικών Ταμείων» (ΔΤ) μετά το 2006, προετοίμασε την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ με την κατάργηση του βέτο, και εξανάγκασε τις υπό ένταξη χώρες σε οικονομική αφαίμαξη και πολιτική υποτέλεια. Η ελληνική πλευρά, ανήμπορη να συμμετάσχει στην ουσιαστική διαμάχη μεταξύ των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» για το ποιος θα πληρώσει το κόστος της διεύρυνσης και ποιος θα ωφεληθεί, αρκέστηκε στην «προώθηση των εθνικών θεμάτων» εκτός ΕΕ, σ' αυτά δηλαδή που εποπτεύουν οι ΗΠΑ, δηλαδή τον λεγόμενο «ευρω-στρατό» και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Οσον αφορά τον «ευρω-στρατό», η ελληνική πλευρά ήρε, «ξαφνικά» τις επιφυλάξεις στην τριμερή συμφωνία ΗΠΑ/ Βρετανίας/ Τουρκίας, (συμφωνία της Αγκυρας), η οποία από χτες νομιμοποιήθηκε εντός της ΕΕ με τη μορφή κειμένου, σύμφωνα με το οποίο οι απαιτήσεις της Τουρκίας για συμμετοχή σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ), που δε θα συμμετάσχει το ΝΑΤΟ «νομιμοποιήθηκαν» με τέτοιο τρόπο, ώστε η Αγκυρα, παρ' όλο που δε θα συμμετάσχει στη λήψη απόφασης, θα μπορεί να αξιώνει συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε στη «συμφωνία της Αγκυρας», με την οποία διαφωνούσε επί δίχρονο, μόνο και μόνο γιατί στην τουρκική απαίτηση ότι η ευρωπαϊκή ΔΤΕ «δε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου», προστέθηκε η αυτονόητη προσθήκη ότι «και αντιστοίχως η στρατιωτική διαχείριση των κρίσεων από το ΝΑΤΟ δε θα αναλάβει δράση εναντίον της ΕΕ ή των κρατών - μελών της» (!!!) Πρόκειται για κατάπτυστη υποκρισία, αφού η Τουρκία κατάφερε μέσω των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της (...) Ελλάδας να εξαναγκάσει την ΕΕ να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση εκεί όπου η Τουρκία έχει «γεωγραφική εγγύτητα» ή θίγονται τα «εθνικά συμφέροντα της ασφάλειάς» της.

Η χτεσινή απόφαση την οποία διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα, να «μεταφερθεί» από τον ίδιο στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ότι «συμφωνεί». Μετά θα υπάρξει «κοινή δήλωση» ΕΕ και ΝΑΤΟ για το σύνολο των σχέσεων, αφού η ελληνο-τουρκική διαμάχη υπό αμερικανική εντολή αφορούσε ένα διμερές ζήτημα που κατασκευάστηκε ακριβώς για να καθυστερήσει όσο χρειαζόταν το όλο ζήτημα. Ο Κ. Σημίτης παρουσιάστηκε ανακουφισμένος που έλαβε εντολή να «κλείσει» το θέμα και δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος αλλά και όχι βέβαιος για την κατάληξη», ότι «ελπίζει πως το θέμα θα κλείσει στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Πράγας (22/23 Νοέμβρη)» και ότι «επιτέλους η ΕΕ μπορεί και πρέπει να 'ναι παρούσα στη διεθνή κρίση», όταν και όπου αποφασίζουν οι ΗΠΑ. Σε μια επίδειξη «καλής θέλησης» Ελλάδα και Τουρκία «αναστέλλουν» τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στην Αθήνα.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «δεν αποφασίζουμε εμείς και η Τουρκία, αλλά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Κύπρος

Η ελληνική πλευρά εξήλθε ανακουφισμένη από τη διήμερη συνεδρίαση, γιατί ούτε και αυτή τη φορά δεν τέθηκε ουσιαστικό πρόσχημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ. Το επόμενο δίμηνο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης αναμένεται «κρίσιμο». Ολόκληρη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Κύπρο έχει ως εξής:

«Η Ενωση επαναλαμβάνει ότι προτιμά να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος, με βάση μια συνολική διευθέτηση, και απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων προσχώρησης φέτος. Η Ενωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις ουσιαστικές προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσαρμόσει τους όρους μιας τέτοιας συνολικής διευθέτησης στην Πράξη Προσχώρησης, ευθυγραμμιζόμενη με τις αρχές, με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν δεν επιτευχτεί λύση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Δεκέμβρη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα βασίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι του 1999.

Τουρκία

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στη μη υποχώρηση της ΕΕ στην απαίτηση για ορισμό συγκεκριμένης χρονολογίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης, αλλά σε αντάλλαγμα πήρε την έγκριση εντός της ΕΕ της κρίσιμης «συμφωνίας της Αγκυρας». Ολόκληρη η απόφαση για την Τουρκία έχει ως εξής:

«Η Τουρκία πραγματοποίησε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και σημείωσε πρόοδο στα οικονομικά κριτήρια και στην ευθυγράμμιση με το κεκτημένο, όπως αναφέρεται στην τακτική έκθεση της Επιτροπής. Τούτο έχει προωθήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Τουρκία. Η Ενωση ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία και να πραγματοποιήσει περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής, τα οποία θα προωθήσουν την προσχώρηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες αρχές και τα ίδια κριτήρια με αυτά που εφαρμόζονται στα άλλα υποψήφια κράτη. Το Συμβούλιο καλείται να προετοιμάσει εγκαίρως για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να ληφθεί απόφαση για το επόμενο στάδιο της υποψηφιότητας της Τουρκίας, με βάση το έγγραφο στρατηγικής της Επιτροπής και σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ελσίνκι, του Λάακεν και της Σεβίλλης».

Επί της ουσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών υποτάχτηκε στη διμερή συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας πριν την έναρξη της συνεδρίασης, για γενική πολιτική λιτότητας εν όψει διεύρυνσης. Σύμφωνα με την απόφαση «οι δαπάνες της ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα των δαπανών». Ετσι, μετά από επιταγή της Γαλλίας μέχρι το 2006 θα ισχύσουν οι συμφωνίες του Βερολίνου του 1999 (Ατζέντα 2000), αλλά από το 2007 «παγώνουν» οι αγροτικές επιδοτήσεις και «μειώνονται οι αγροτικές δαπάνες» (Κ. Σημίτης) στη διευρυμένη ΕΕ των 25 κρατών - μελών. Οι επιδοτήσεις από το 2007 έως το 2013 θα αυξάνουν ετησίως μόλις ένα τοις εκατό (1%) και αυτό εξαιτίας του πληθωρισμού, που είναι, βέβαια, υψηλότερος.

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και διμερείς επαφές μέχρι την τελευταία στιγμή, η σύνοδος των Βρυξελλών άφησε ανοιχτό το «πάγωμα» / μείωση των ΔΤ, που όμως όπως και στην Ατζέντα 2000-2006 συνδέονται αυτόματα. Με την είσοδο των 10 νέων κρατών - μελών ανατρέπεται το σύνολο της λεγόμενης «περιφερειακής πολιτικής» σε βάρος των ήδη φτωχών κρατών - μελών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το Συμβούλιο συμφώνησε στην εξουσία της Κομισιόν για τη δίχρονη, τουλάχιστον «ρήτρα διασφάλισης και επιτήρησης» του συνόλου της διαδικασίας διεύρυνσης. Μάλιστα «τα μέτρα της γενικής ρήτρας θα αφορούν οποιοδήποτε κράτος - μέλος» και όχι μόνο τα υπό προσχώρηση.

Ευρωπαϊκή «αντιτρομοκρατική» άσκηση

Τη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να «τρομοκρατήσουν» το μαζικό λαϊκό κίνημα της της Ευρώπης. «Ανακάλυψαν» λοιπόν την πιθανότητα να γίνει τρομοκρατική επίθεση ευρείας κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας πολύ μεγάλης διαδήλωσης και αποφάσισαν να... ασκηθούν(!) για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα, λοιπόν με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, «ευρωπαϊκή άσκηση πολιτικής προστασίας με προσομοίωση των συνεπειών μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης με ραδιενεργές και χημικές ουσίες» θα γίνει σήμερα Σάββατο στο στρατόπεδο Κανζιέρ (Βαρ) στη Νότια Γαλλία. Η άσκηση με την κωδική ονομασία «Euratox 2002», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει ως θέμα τη «νοσηλεία και τη μεταφορά των θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης που θα γίνει στη διάρκεια μιας πολύ μεγάλης διαδήλωσης», διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 800 άνδρες και γυναίκες των μονάδων της πολιτικής ασφάλειας ή των ενόπλων δυνάμεων από έξι χώρες: Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία.

Η «Euratox 2002» έχει ως διπλό στόχο, να ελέγξει την αλυσίδα της διοίκησης των σωστικών συνεργείων απέναντι στις συνέπειες μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης και να θέσει σε εφαρμογή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ