ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Οι απάτες των κυβερνώντων...

Θυμάστε ποιο ήταν το κύριο «επιχείρημα» της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου; Τα διαβόητα ελλείμματα που βρίσκονταν ήδη στο κόκκινο. Με δηλώσεις, αναλύσεις, κλπ., κλπ., τα κυβερνητικά στελέχη ούρλιαζαν για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων και με επιπλέον πρόσχημα το «δημογραφικό» υποστήριζαν, ότι το σύστημα δεν αντέχει και ο κίνδυνος της κατάρρευσης(!) είναι ορατός και επικείμενος. Αυτά μέχρι την ψήφιση του τερατουργήματος.

Τώρα, όμως, η κυβέρνηση ανακαλύπτει ξαφνικά, ότι όλα αυτά ήταν υπερβολικά... Για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια - λένε - τα πράγματα θα πάνε καλά και, σχετικά με τις συντάξεις, «ως το 2015 θα είναι έτη υποχώρησης των ασφαλιστικών ελλειμμάτων». Μάλιστα, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, με τον πιο επίσημο τρόπο, από την Εθνική Εκθεση για τις Συντάξεις που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδού λοιπόν τι διαπιστώνει τώρα η κυβέρνηση: «Η απογραφή πληθυσμού του 2001 απέδειξε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν μια δόση απαισιοδοξίας...»!

... και οι συντάξεις

Οι απάτες τους, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Για το ίδιο θέμα έλεγαν και διάφορα άλλα. Για παράδειγμα, ότι μειώνονται τα απαιτούμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνια εργασίας. Και ακόμη, πως θα αυξηθούν οι συντάξεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στους μελλοντικούς συνταξιούχους να ζουν αξιοπρεπώς κλπ., κλπ.

Ορίστε τι διαπιστώνουν σήμερα οι ίδιοι: «Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι - σημειώνει η προαναφερόμενη Εκθεση - θα έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης»! Και ακόμα: «Η αλληλεγγύη της οικογένειας θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες στήριξης των ηλικιωμένων. Είναι πιθανόν να υπάρχει μια σημαντική μειοψηφία ηλικιωμένων (σ.σ. δηλαδή συνταξιούχων) για τους οποίους η πολιτική συντάξεων και κυρίως η λειτουργία τους ως δίχτυ προστασίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας». Με άλλα λόγια, δηλαδή, μια «σημαντική μειοψηφία ηλικιωμένων» θα βρεθεί τουλάχιστον στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ οι συντάξεις θα αποτελούν την ελεημοσύνη του κυβερνητικού «διχτύου προστασίας»...

Πρωτοφανείς απόψεις

Πού να προλάβεις τα πολλά και διάφορα που ειπώθηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στα πάμπολλα τηλεοπτικά «τραπέζια» των εκλογικών εκτιμήσεων και συμπερασμάτων. Το παρακάτω, όμως, έστω και καθυστερημένα, νομίζουμε πως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Η συζήτηση ήταν στην ΕΡΤ - ΝΕΤ και συμμετείχαν σ' αυτή πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων. Ανάμεσα στους τελευταίους και ο ποιητής Γ. Χωμενίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος κάποια στιγμή στον υπουργό Οικονομίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα οποία κουβεντιάζουν (περί εκλογικού μηνύματος ο λόγος) δεν απασχολούν τον απλό κόσμο. Το κύριο που απασχολεί τους μισθωτούς, αλλά και επαγγελματοβιοτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς και άλλους - είπε ο Γ. Χωμενίδης - είναι η μεγάλη ακρίβεια και είναι πολλοί αυτοί που παραπονούνται ότι δεν τα βγάζουν πέρα.

Και τι γυρίζει και του απαντά ο υπουργός Οικονομίας; Προσέξτε, κύριε Χωμενίδη, αυτά που λέτε, γιατί υπονομεύετε το δημοκρατικό πολίτευμα. Ετσι ακριβώς απάντησε ο αθεόφοβος. Οποιος διαμαρτύρεται για τις συνέπειές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα..! Πολύ... δημοκρατική άποψη. Ας την πάρουν υπόψη τους, στην προετοιμαζόμενη... βελτίωση του «τρομονόμου».

Πολιτική... ουσιών

Μπόλικη δημοσιότητα βρήκε τις μέρες αυτές η ανακοίνωση, περί χορήγησης της ουσίας βουπρενορφίνης απ' τις μονάδες υποκατάστασης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η χορήγηση της ουσίας αυτής έχει θεσμοθετηθεί και παλιότερα.

Η πρώτη φορά ήταν απ' την πρώην υφυπουργό Υγείας, Χρ. Σπυράκη, (ΦΕΚ 705/6.9.2001) και η δεύτερη είναι η τωρινή, απ' τον νυν υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή (ΦΕΚ 1343/16.10.2002). Τελικά, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Στεφανής την περασμένη βδομάδα, το πρόγραμμα άρχισε δοκιμαστικά απ' το νοσοκομείο της Ρόδου και μετά, αφού αξιολογηθεί, θα επεκταθεί - κατά πώς έγινε με τη μεθαδόνη.

Πέρα απ' αυτά, όμως, τα παραπάνω φανερώνουν και την επιμονή της κυβέρνησης στη λογική των υποκαταστάτων και των διαφόρων ουσιών. Μιας επιφανειακής και, μάλιστα, αποσπασματικής διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών και όχι της ουσιαστικής και αποφασιστικής αντιμετώπισής του.


Δυστυχώς

Για κοίταξε

τον Ελληνα

όταν τον σφίγγει

η «ζώνη»

πώς βγαίνει

απ' τα ρούχα του

κι ανάβει και κορώνει

και πώς

με τα δυο χέρια του

τους άρχοντες

μουντζώνει.

* * *

Για κοίταξε

τον Ελληνα

όταν του ρίχνουν βάρη

πως, με το δίκιο,

αγανακτεί

μ' όσους

τον έχουν γδάρει

πώς βρίζει

ο κακόμοιρος

τον κάθε κατεργάρη.

* * *

Μα όταν φτάνουν

εκλογές

αυτός ο ίδιος όλα

τα λησμονάει

- πώς γίνεται; -

και ψήφο ρίχνει

«φόλα»!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σήμα κινδύνου από τις Βρυξέλλες

Κακά τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πριν ακόμη αρχίσει η Σύνοδος, το βράδυ της Πέμπτης, η... καμπάνα χτύπησε για τους αγρότες.

Η συμφωνία του προέδρου της Γαλλίας Σιράκ και του καγκελάριου της Γερμανίας Σρέντερ για το κόστος της διεύρυνσης και τις αγροτικές επιδοτήσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Το πάγωμα των ποσών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2007 ως το 2013 σημαίνει τη χαριστική βολή για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η ούτως ή άλλως ισχνή οικονομική ενίσχυση που μοιράζεται σήμερα σε δεκαπέντε κράτη - μέλη, θα μοιράζεται μετά τη διεύρυνση σε είκοσι πέντε...

Εξίσου οδυνηρές είναι οι εξελίξεις και στο άλλο μέτωπο της Συνόδου των Βρυξελλών, το θέμα του «ευρωστρατού», όπου η κυβέρνηση μπορεί να μιλά για «επιτυχία» αλλά πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια σοβαρή δοκιμασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα με τον «ευρωστρατό», έναν επιθετικό πολεμικό μηχανισμό ενταγμένο στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, ο λαός μας μετατρέπεται σε θύτη άλλων λαών, όντας ο ίδιος θύμα του ιμπεριαλισμού.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο σύνολό της, επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσουν στην «κοινή γνώμη» την εντύπωση ότι το μείζον θέμα της Συνόδου των Βρυξελλών είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλησαν έτσι να στρέψουν την προσοχή από τα άλλα κρίσιμα θέματα, όπως το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και των αγροτών στη χώρα μας. Με δύο λόγια, ο κ. Σημίτης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησαν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι για την ένταξη της Κύπρου αξίζει να «βάλουμε νερό στο κρασί μας» και στο θέμα των αγροτικών ενισχύσεων, αλλά και στο θέμα του «ευρωστρατού».

«

Είναι πολιτική απόφαση η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χθες ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για τον «ευρωστρατό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την επίτευξη της πρώτης είναι αναγκαία η υποχώρηση στη δεύτερη. Θυμίζουμε ότι το «σύμφωνο της Αγκυρας» εξαιρώντας από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού» το Αιγαίο, επιβεβαίωσε τους κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, τα πλατύτερα λαϊκά στρώματα πρέπει να επαγρυπνούν. Οι αποφάσεις των Βρυξελλών, οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη, ανοίγουν νέα μέτωπα. Στα νέα αυτά μέτωπα θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους μαχητική απάντηση με μεγαλύτερη ένταση, ιδιαίτερα από την 1η Γενάρη του 2003, που θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ελληνική κυβέρνηση. Η οργάνωση και η ανάπτυξη ενός κινήματος κατά των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση των λαών με την Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου, και πάνω απ' όλα να ενισχύσει την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη κατά της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ