ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δολοφόνου του Αμερικανού αξιωματούχου

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ξένες αποστολές και σε όλους τους δημόσιους χώρους

ΑΜΜΑΝ.--

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ιορδανικές αρχές ασφαλείας για τη σύλληψη του δολοφόνου του Αμερικανού διπλωμάτη Λόρενς Φόλεϊ, εκπροσώπου της αμερικανικής Υπηρεσίας Αρωγής στην Ιορδανία. Η επιχείρηση - «σκούπα», που, σύμφωνα με πληροφορίες καταμετρά, ήδη, πολλές συλλήψεις, πραγματοποιείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και κυρίως στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση, καθώς στη νότια πόλη Μάαν, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον τοπικό ισλαμιστή ηγέτη, που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Αμπού Σαγιάφ», τραυματίστηκε τόσο ο ίδιος, όσο και δύο αστυνομικοί.

Ασύλληπτος παρέμενε, μέχρι χθες, ο δράστης της δολοφονίας του 60χρονου Λόρενς Φόλεϊ, ο οποίος έπεσε νεκρός με 6 σφαίρες, ενώ εξερχόταν από το σπίτι του, τη Δευτέρα το πρωί. Ο Φόλεϊ εργαζόταν στην Υπηρεσία Αρωγής των ΗΠΑ και ήταν αρμόδιος για τη διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα πολυπληθή παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στην Ιορδανία.

Είχε υπηρετήσει στο ειρηνευτικό σώμα στην Ινδία το 1965 και από το 1988, ως αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Αρωγής, είχε εργαστεί στο Περού, στη Βολιβία και στη Ζιμπάμπουε, πριν μεταβεί στην Ιορδανία. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση δολοφονίας Αμερικανού διπλωμάτη στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Φόλεϊ ήταν αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης και όχι πολιτικός.

Συνεχείς έρευνες

Ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Αφάς Αντουάν, δήλωνε ότι η ιορδανική ηγεσία «θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτήν τη φρικτή πράξη, την οποία θεωρεί επίθεση ενάντια στην Ιορδανία και στην ασφάλειά της, και η οποία σε καμία περίπτωση δε θα βλάψει τις στενές αμερικανο-ιορδανικές σχέσεις αλλά, αντίθετα, θα εντείνει τη μεταξύ τους συνεργασία». Τη δολοφονία καταδίκασαν όλα τα κόμματα της ιορδανικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστικών.

Χθες, στην αραβική αγγλόφωνη εφημερίδα «Αλ Κουντς αλ Αράμπι», που εδρεύει στο Λονδίνο, απεστάλη ανακοίνωση, με την οποία την ευθύνη για τη δολοφονία του Φόλεϊ αναλαμβάνει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Σουραφάα' αλ Ουρντούν» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ευγενείς της Ιορδανίας»). Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι η δολοφονία αυτή αποτελεί διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, για το αιματοκύλισμα στο Αφγανιστάν και για το προδιαγραφόμενο αιματοκύλισμα στο Ιράκ. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εμπόρου διαμαντιών, στο Αμμάν το 2001. Εντούτοις, οι ιορδανικές αρχές αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή της.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα μετέβη, χθες, στην αμερικανική πρεσβεία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρέσβη, Εντουαρντ Γκνεχμ. Ο Γκνεχμ μίλησε για «δειλή εγκληματική πράξη» και κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους που ζουν στην Ιορδανία να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και ιδιαίτερα να προσέχουν στις μετακινήσεις τους.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον 18 νεκροί ήταν έως χθες βράδυ ο απολογισμός των πολλαπλών επεισοδίων στο Κασμίρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε επιθέσεις των ανταρτών και επιχειρήσεις του στρατού της Ινδίας. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 3 Ινδοί αστυνομικοί και ένας αστυνομικός. Το τοπικό πρακτορείο Kashmir Press Service μετέδωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα σχετικά με τις επιθέσεις από άγνωστο που ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμαντ του Πακιστάν - που το καθεστώς Μουσάραφ έθεσε εκτός νόμου εφέτος. Ο ινδικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι σκότωσε τουλάχιστον δύο αντάρτες, οι οποίοι ανήκουν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στην οργάνωση Χιζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση πίσω από την Τζάις-ε-Μοχάμαντ.

Η νέα έκρηξη της βίας ήρθε, ενώ διαφαινόταν ο πιθανός σχηματισμός κρατιδιακής κυβέρνησης στο Κασμίρ, μετά τις εκλογές (16 Σεπτ. - 8 Οκτ.), που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμενόταν να λάβει ο μουφτής Μοχάμεντ Σαγίντ, ο οποίος καθ' όλες τις ενδείξεις θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα του Κογκρέσου (της Σόνια Γκάντι), που τα πήγε αρκετά καλά στις τοπικές εκλογές. Το ασφαλές συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που μονοπωλούσε την εξουσία στο Κασμίρ για 50 χρόνια, εισέπραξε μια ήττα που χαρακτηρίστηκε «έκπληξη».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, πάντως, χθες υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ, που διά στόματος του διευθυντή χάραξης πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Χάας κάλεσε τις δύο χώρες να «προχωρήσουν στην έναρξη συνομιλιών».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βίαια επεισόδια και αποχή στις δημοτικές εκλογές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Θύμα δολοφονικής επίθεσης υποστηριχτών αντίπαλου αλβανικού κόμματος έπεσε την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος της πόλης Σούβα Ρέκα, Οϊκε Μπίτιτσι (ανώτερο στέλεχος της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου» του Ιμπραΐμ Ρουγκόβα) και δύο μέλη της προσωπικής του φρουράς... Ο Μπίτιτσι δέχτηκε τα πυρά υποστηριχτών αντίπαλου κόμματος, την ώρα που επιχειρούσε να κατευνάσει τη διένεξη μεταξύ των τελευταίων και υποστηριχτών του κόμματός του, που γιόρταζαν την επικράτησή του μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου...

Ανδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ συνέλαβαν και ανακρίνουν έκτοτε δύο άτομα ως υπόπτους.

Η επίθεση κατά του δημάρχου της Σούβα Ρέκα σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά τις δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, το μποϊκοτάζ των ψηφοφόρων της σερβικής κοινότητας και μεμονωμένα επεισόδια βίας σε αρκετά σημεία της περιοχής...

Σύμφωνα με τα επίσημα (όχι τελικά) αποτελέσματα που έδωσε χτες ο ΟΑΣΕ, στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικής αρχής σε 30 δήμους του Κοσσυφοπεδίου η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου» του Ρουγκόβα εξέλεξε 18 δημάρχους (τους περισσότερους από κάθε άλλη παράταξη), το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου» (του πρώην ηγέτη των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι) εξέλεξε επτά δημάρχους και έναν η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», του Ράμους Χαραντινάι.

ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
Παραιτήσεις προκαλεί η υπόθεση «ΟΡΑΟ»...

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες ο υπουργός Αμυνας της σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Σλόμπονταν Μπίλιτς, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, Νόβιτσα Σίμιτς, καθώς εντείνονται οι τριγμοί που προκαλεί στην κυβέρνηση της Μπάνια Λούκα η εμπλοκή της σερβοβοσνιακής αμυντικής βιομηχανίας ΟΡΑΟ σε πώληση ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράκ...

Οι παραιτήσεις των δύο αξιωματούχων έγιναν δεκτές κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μολονότι δε βρέθηκαν άμεσα υπεύθυνοι, το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας θεωρεί πως η ενέργεια αυτή συμβάλλει στην αποκατάσταση της θέσης της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη διεθνή κοινότητα»... Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται αφ' ενός η διαβεβαίωση πως θα ολοκληρωθεί η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών προς τη Βαγδάτη, αφ' ετέρου γίνεται δεκτή η σχετική «προσφορά» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία (SFOR) να «βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής σε ομοσπονδιακό κρατικό επίπεδο για τα εμπόδια, που παρουσιάζονται εδώ και μερικές βδομάδες στις εξαγωγές όπλων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας προς τρίτες χώρες (εξαιτίας της εμπλοκής και γιουγκοσλαβικής αμυντικής βιομηχανίας στην υπόθεση πώλησης ανταλλακτικών στο Ιράκ), ανακοίνωσε χτες και ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα...

ΕΥΡΩΠΗ
Κύμα κακοκαιρίας

Λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας κόστισε τη ζωή 31 ανθρώπων το Σαββατοκύριακο.

Η πηγή της κακοκαιρίας ήταν αυτή τη φορά ισχυροί άνεμοι, που σε περιοχές έφτασαν ακόμα και τα 180 χιλιόμετρα την ώρα και προκάλεσαν θανατηφόρα ατυχήματα, καθώς και χάος στις συγκοινωνίες όλων των χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι νεκροί από τους σαρωτικούς ανέμους έφτασαν τους δέκα, ενώ στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 7 και περίπου 280.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ τη Δευτέρα περισσότερες από 60 πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, μόνο στη Βρετανία οι σφοδροί άνεμοι άφησαν πίσω τους ζημιές ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα πολλοί άνθρωποι σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια ατυχήματα, όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα που ξερίζωσαν οι σαρωτικές θύελλες. Στη Γαλλία 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία και ακόμη 2 στο Βέλγιο σε ατυχήματα που σχετίζονται με τους σφοδρούς ανέμους, ενώ θύματα αναφέρθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αυστρία, στην Πολωνία και στην Τσεχία. Τελικά, οι θύελλες άρχισαν να κοπάζουν από τη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ