ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Επιμερισμό του κόστους ζητά η κυβέρνηση

Συναίνεση για τις επιλογές που ήδη έχει κάνει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός

Τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγονται οι επιλογές της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δηλώσεις του μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και για το θέμα του Ευρωστρατού.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της φάσης στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό και τονίζοντας ότι μπορεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να τεθούν δύσκολα ερωτήματα και μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα και η Κύπρος να κάνουν κρίσιμες επιλογές.

Σχολιάζοντας εμμέσως τις διαρροές και τις αποκαλύψεις σχεδίων για την επίλυση του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε αυτή τη φάση οι εικασίες και οι υποθέσεις μπορούν να γίνονται μόνο για εντυπωσιασμό, αλλά η προχειρότητα, είπε, μπορεί να βλάψει μια μεγάλη εθνική υπόθεση. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι κανένα από τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Είπε, επίσης, ότι ένα τέτοιο σχέδιο επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι η προώθηση μιας λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη ήταν αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σχετικά με το θέμα του Ευρωστρατού - για το οποίο κατά τις συναντήσεις ενημέρωσης οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την απόφαση της Συνόδου - ο Κ. Σημίτης είπε ότι στις Βρυξέλλες έγινε ένα σημαντικό βήμα και πρόσθεσε ότι αποτελεί το πρώτο στάδιο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Με την οριστική λύση του ζητήματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ θα γίνονται με σεβασμό στην ισοτιμία των χωρών - μελών και των συμφερόντων τους όπως εξαρχής είχε ζητήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την προωθούμενη λύση στο θέμα του Ευρωστρατού, εξήγησε ο πρωθυπουργός, τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δε θα μπορούν να προσφεύγουν στη χρήση βίας ή σε απειλή χρήσης βίας ή να προωθούν αλλαγή των εξωτερικών συνόρων.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, και ως προεδρεύουσα ήδη χώρα στον τομέα της Αμυνας έκανε το καθήκον της, υπέβαλε προτάσεις και λύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη θα ανταποκριθούν. Η ευθύνη υπογράμμισε ανήκει σ' αυτούς προκειμένου να τερματιστούν οι ασάφειες ετών. Αυτό, βέβαια, που δεν είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι με βάση τα συμφωνηθέντα για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η Τουρκία έχει λόγο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων του ευρωστρατού, όταν οι σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις αφορούν σε περιοχές που συνορεύουν με αυτή τη χώρα, όπως για παράδειγμα, το Αιγαίο και η Κύπρος...


ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων το (αναμενόμενο) σχέδιο του Κ. Ανάν

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, με γραπτή δήλωση, υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση στην κυβέρνηση της Κύπρου για το περιεχόμενο σχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί από το Γενικό Γραμματέα, Κόφο Ανάν. Η δήλωση Παπαπέτρου έγινε με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για το περιεχόμενο των δήθεν σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν.

Ο Μ. Παπαπέτρου αναφέρει ότι τη στιγμή που βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης και σημαντικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα, η «δαιμονολογία» δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό.

Απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση σε όλους να περιμένουν και να αρχίσουν να συζητούν το θέμα αυτό όταν θα υπάρχουν πραγματικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα και όχι στη βάση υποτιθέμενων δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι υπό κατάρτιση.

Οπως ανέφερε, το σχέδιο είναι λεπτομερές και συμπληρώνεται καθημερινά. Το ερώτημα είναι αν ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει να το καταθέσει και πότε. Αυτό θα κριθεί από την αξιολόγηση που θα κάμει ο ΓΓ, από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Α. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι γίνεται αξιολόγηση των πληροφοριών που υπάρχουν και ότι κανένας δεν είπε ότι το σχέδιο είναι τελεσιγραφικό. Η ουσία, είπε, είναι μία: «Η πολιτική βούληση των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί αυτοεφαρμοζόμενη λύση πριν από την Κοπεγχάγη. Αυτό δε δημιουργεί τελεσιγραφικό χαρακτήρα, απλά στενότητα χρόνου για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές. Τώρα, κατά πόσο αυτό θα γίνει με πιέσεις και παραινέσεις είναι άλλο θέμα».

Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι αν κατατεθεί σχέδιο και ο Ραούφ Ντενκτάς επικαλεστεί θέμα υγείας, τότε οι συνομιλίες μπορεί να εξελιχθούν σε «εκ του σύνεγγυς», αντί να διεξάγονται απ' ευθείας.

Οσον αφορά την κυριαρχία και την ιθαγένεια, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί να αφεθεί η αρμοδιότητα στα ομόσπονδα κράτη που θα συνθέτουν την Κυπριακή Ομοσπονδία, ούτε και διπλή ή τριπλή ιθαγένεια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης σχεδίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει λεπτομερές σχέδιο, αν και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ετοιμάσει κάποιες προτάσεις σε κάποια θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, επιθυμία όλων των μεγάλων είναι η ετοιμασία λεπτομερούς σχεδίου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Είναι επίσης σίγουρο, πρόσθεσε, ότι δε θα είναι τελεσιγραφικό και δε θα επηρεαστεί η απόφαση για ένταξη.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «κρίνοντας από τις βολιδοσκοπήσεις, η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πιο κοντά στις τουρκικές όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση». Αλλά, είπε, δε θα φταίει η ελληνική πλευρά αν το απορρίψει ή ζητήσει χρόνο να το μελετήσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι η ύπαρξη σχεδίου προκύπτει μέσα από δηλώσεις ότι υπάρχει σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που είναι έτοιμο κατά 90%. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για την υποβολή του ή μη σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Σε δύο μήνες επανέρχεται ο Ρ. Ντενκτάς

Σε οκτώ βδομάδες θα είναι σε θέση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σχετική δήλωσε έκανε στη Νέα Υόρκη ο σύμβουλός του, Ερκιούν Ολγκιούν, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.


ΔΗΚΚΙ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του Δ. Τσοβόλα από την ενημέρωση

Τον απαράδεκτο αποκλεισμό του Δ. Τσοβόλα από την ενημέρωση που παρείχε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς χτες, καταγγέλλει το ΔΗΚΚΙ, προσάπτοντας στον Κ. Σημίτη αντιθεσμική και μικρόψυχη συμπεριφορά έναντι ενός κόμματος που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΔΗΚΚΙ καλεί τον Κ. Σημίτη να απαντήσει αν θεωρεί ότι τα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ισότιμα με τα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή όχι. Ακόμα, γιατί από το 1993 έως το 2000 οι πρωθυπουργοί της χώρας καλούσαν σ' αυτές τις συναντήσεις τους αρχηγούς του Συνασπισμού και της Πολιτικής Ανοιξης, όταν αυτά τα κόμματα είχαν εκπροσώπηση μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως το ΔΗΚΚΙ σήμερα.

Καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δηλώσεις του σχετικά με το Κυπριακό επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση μεθοδεύει, με τη μυστική της διπλωματία και μέσω του ΟΗΕ, το κλείσιμο του Κυπριακού με Συνομοσπονδία, την οποία απατηλά θα εμφανίσει ως Ομοσπονδία, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το πρώτο παγκόσμιο προηγούμενο, για να προωθηθεί στο μέλλον και η συνεκμετάλλευση ή η διχοτόμηση του Αιγαίου κατά παράβαση των Διεθνών Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σε ό,τι αφορά στον Ευρωστρατό τονίζει: «Επίσης, η Κυβέρνηση μεθοδεύει την αποδοχή της απαράδεκτης πρότασης της Αγκυρας για τον Ευρωστρατό, με παράλληλη απεμπλοκή των δικαιωμάτων των Ελλήνων αγροτών. Τελικά, η κυβέρνηση, με τη δουλοπρεπή και ενδοτική της εξωτερική πολιτική, υπονομεύει τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα, προς όφελος των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης και της Τουρκίας».

«Το ΔΗΚΚΙ - κατέληξε ο Δ. Τσοβόλας - καταγγέλλει ενώπιον του ελληνικού λαού και του ελληνισμού τις πιο πάνω αναφερόμενες απαράδεκτες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και τον καλεί ν' αντισταθεί σ' αυτόν τον πολύμορφο κατήφορο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ