Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων το (αναμενόμενο) σχέδιο του Κ. Ανάν

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, με γραπτή δήλωση, υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση στην κυβέρνηση της Κύπρου για το περιεχόμενο σχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί από το Γενικό Γραμματέα, Κόφο Ανάν. Η δήλωση Παπαπέτρου έγινε με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για το περιεχόμενο των δήθεν σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν.

Ο Μ. Παπαπέτρου αναφέρει ότι τη στιγμή που βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης και σημαντικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα, η «δαιμονολογία» δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό.

Απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση σε όλους να περιμένουν και να αρχίσουν να συζητούν το θέμα αυτό όταν θα υπάρχουν πραγματικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα και όχι στη βάση υποτιθέμενων δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι υπό κατάρτιση.

Οπως ανέφερε, το σχέδιο είναι λεπτομερές και συμπληρώνεται καθημερινά. Το ερώτημα είναι αν ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει να το καταθέσει και πότε. Αυτό θα κριθεί από την αξιολόγηση που θα κάμει ο ΓΓ, από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Α. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι γίνεται αξιολόγηση των πληροφοριών που υπάρχουν και ότι κανένας δεν είπε ότι το σχέδιο είναι τελεσιγραφικό. Η ουσία, είπε, είναι μία: «Η πολιτική βούληση των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί αυτοεφαρμοζόμενη λύση πριν από την Κοπεγχάγη. Αυτό δε δημιουργεί τελεσιγραφικό χαρακτήρα, απλά στενότητα χρόνου για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές. Τώρα, κατά πόσο αυτό θα γίνει με πιέσεις και παραινέσεις είναι άλλο θέμα».

Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι αν κατατεθεί σχέδιο και ο Ραούφ Ντενκτάς επικαλεστεί θέμα υγείας, τότε οι συνομιλίες μπορεί να εξελιχθούν σε «εκ του σύνεγγυς», αντί να διεξάγονται απ' ευθείας.

Οσον αφορά την κυριαρχία και την ιθαγένεια, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί να αφεθεί η αρμοδιότητα στα ομόσπονδα κράτη που θα συνθέτουν την Κυπριακή Ομοσπονδία, ούτε και διπλή ή τριπλή ιθαγένεια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης σχεδίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει λεπτομερές σχέδιο, αν και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ετοιμάσει κάποιες προτάσεις σε κάποια θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, επιθυμία όλων των μεγάλων είναι η ετοιμασία λεπτομερούς σχεδίου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Είναι επίσης σίγουρο, πρόσθεσε, ότι δε θα είναι τελεσιγραφικό και δε θα επηρεαστεί η απόφαση για ένταξη.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «κρίνοντας από τις βολιδοσκοπήσεις, η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πιο κοντά στις τουρκικές όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση». Αλλά, είπε, δε θα φταίει η ελληνική πλευρά αν το απορρίψει ή ζητήσει χρόνο να το μελετήσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι η ύπαρξη σχεδίου προκύπτει μέσα από δηλώσεις ότι υπάρχει σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που είναι έτοιμο κατά 90%. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για την υποβολή του ή μη σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Σε δύο μήνες επανέρχεται ο Ρ. Ντενκτάς

Σε οκτώ βδομάδες θα είναι σε θέση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σχετική δήλωσε έκανε στη Νέα Υόρκη ο σύμβουλός του, Ερκιούν Ολγκιούν, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ