Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση

Τη συναίνεση στο «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των σχεδίων των ΗΠΑ, πρόσφερε ουσιαστικά στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, ενώ «χαμηλούς τόνους» κράτησε και στο θέμα του ευρωστρατού. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ δε φάνηκε διατεθειμένος να «δημιουργήσει πρόβλημα» ούτε στο καυτό ζήτημα της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων, περιοριζόμενος σε δημαγωγική και ψηφοθηρική εκμετάλλευσή του.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής, πέρα από κάποιες «σκληρές» διαπιστώσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν (Κυπριακό, ευρωστρατός, ΚΑΠ), που διευκολύνουν και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, συμπλέει πλήρως με την κυβέρνηση, αποδεχόμενος τις «λύσεις» που έχουν δρομολογηθεί.

Ειδικότερα, για το Κυπριακό, χαρακτήρισε «χωρίς αμφιβολία θετική την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα «οριστικοποιηθεί το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη». Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από την εξεύρεση λύσης. Αναφερόμενος στα ανησυχητικά, όπως τα χαρακτήρισε, σχέδια λύσης που κυκλοφόρησαν χθες, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «το όποιο σχέδιο λύσης, πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βέβαια με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι Κ. Καραμανλής ζήτησε από τον Κ. Σημίτη διαρκή ενημέρωση για το Κυπριακό «αν θέλετε -όπως είπε- να υπάρξει εθνικό μέτωπο». Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά και ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο λύσης που να έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση.

Για τον ευρωστρατό επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δέχτηκε να αποτελέσει αντικείμενο συμψηφισμού με άλλα θέματα (Κυπριακό, ΚΑΠ), ενώ διαπίστωσε ότι αυτό που έγινε είναι πως «μετονομάστηκε το κείμενο της Αγκυρας σε κείμενο των Βρυξελλών». Εκτίμησε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για τα συμφέροντα της χώρας», αλλά δε δήλωσε ότι δεν την κάνει αποδεκτή ούτε πρότεινε κάτι άλλο.

Οσο για το «πάγωμα» των αγροτικών δαπανών της ΕΕ η κριτική του εξαντλήθηκε στη διαπίστωση της πραγματικότητας, ότι δηλαδή «οδηγούμαστε σε σημαντική, σε μεγάλη μείωση των πόρων, από το 2006 και μετά, για τους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους Ελληνες αγρότες». Αυτό ήταν όλο! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δε συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ