Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης

Στις εξελίξεις που αφορούν στον ευρωστρατό, στο Κυπριακό, αλλά και στη διεύρυνση της ΕΕ και τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στους Ελληνες αγρότες, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Σημίτη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Στον πρωθυπουργό εξέφρασα τις παρακάτω θέσεις εκ μέρους του ΚΚΕ: Οσον αφορά στο ζήτημα του Ευρωστρατού. Η γνώμη μας είναι ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα πίσω, με την έννοια ότι, το κείμενο το οποίο συζητήθηκε, είναι το κείμενο της Τουρκίας. Οι όποιες "βελτιώσεις" δεν αλλοίωσαν την ουσία του και θεωρούμε ότι το "βέτο" που είχε η Τουρκία, σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο, είναι τώρα "βέτο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή ακόμα χειρότερα.

Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι υπάρχουν οι μη νόμιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα από κανέναν, και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και λεπτή περίοδο ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού. Υπάρχουν τα γνωστά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε μια εξέλιξη στην Κύπρο, που πιθανόν να μην της αρέσει. Ενδεχομένως, το θέμα του ευρωστρατού αποκτά επικαιρότητα πάρα πολύ συγκεκριμένη.

Βέβαια, είμαστε γενικά αντίθετοι, από λόγους αρχής, στον ευρωστρατό, επιπροσθέτως, για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή δεν κατοχυρώνει τα συμφέροντα ούτε των λαών της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας.

Το άλλο θέμα που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι το εξής: Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ γίνεται με δυσβάστακτους όρους σε βάρος των 10 νέων χωρών. Και όταν λέμε των 10 νέων χωρών, η πλουτοκρατία καλά θα πάει, εννοούμε σε βάρος των λαών. Ο αγροτικός πληθυσμός, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πληγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις 25 χώρες. Και αν θέλετε προδικάζουμε ότι στην Ελλάδα πέρα από τις συνολικές αρνητικές συνέπειες θα δεχτεί πολύ μεγάλο χτύπημα η ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αποδεικνύουν τους ανισότιμους και δυσβάστακτους όρους της διεύρυνσης. Π.χ. αφοπλίζονται κυριολεκτικά η Λιθουανία και Σλοβακία στον τομέα την ενέργειας, υπέρ βεβαίως των ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης. Πολλά μπορούμε να απαριθμήσουμε. Για την ώρα μένω σ' αυτά: Ευρωστρατό, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό και στα αγροτικά προϊόντα, που είναι θέματα αιχμής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ