Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Επιμερισμό του κόστους ζητά η κυβέρνηση

Συναίνεση για τις επιλογές που ήδη έχει κάνει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός

Τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγονται οι επιλογές της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δηλώσεις του μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και για το θέμα του Ευρωστρατού.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της φάσης στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό και τονίζοντας ότι μπορεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να τεθούν δύσκολα ερωτήματα και μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα και η Κύπρος να κάνουν κρίσιμες επιλογές.

Σχολιάζοντας εμμέσως τις διαρροές και τις αποκαλύψεις σχεδίων για την επίλυση του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε αυτή τη φάση οι εικασίες και οι υποθέσεις μπορούν να γίνονται μόνο για εντυπωσιασμό, αλλά η προχειρότητα, είπε, μπορεί να βλάψει μια μεγάλη εθνική υπόθεση. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι κανένα από τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Είπε, επίσης, ότι ένα τέτοιο σχέδιο επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι η προώθηση μιας λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη ήταν αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σχετικά με το θέμα του Ευρωστρατού - για το οποίο κατά τις συναντήσεις ενημέρωσης οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την απόφαση της Συνόδου - ο Κ. Σημίτης είπε ότι στις Βρυξέλλες έγινε ένα σημαντικό βήμα και πρόσθεσε ότι αποτελεί το πρώτο στάδιο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Με την οριστική λύση του ζητήματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ θα γίνονται με σεβασμό στην ισοτιμία των χωρών - μελών και των συμφερόντων τους όπως εξαρχής είχε ζητήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την προωθούμενη λύση στο θέμα του Ευρωστρατού, εξήγησε ο πρωθυπουργός, τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δε θα μπορούν να προσφεύγουν στη χρήση βίας ή σε απειλή χρήσης βίας ή να προωθούν αλλαγή των εξωτερικών συνόρων.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, και ως προεδρεύουσα ήδη χώρα στον τομέα της Αμυνας έκανε το καθήκον της, υπέβαλε προτάσεις και λύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη θα ανταποκριθούν. Η ευθύνη υπογράμμισε ανήκει σ' αυτούς προκειμένου να τερματιστούν οι ασάφειες ετών. Αυτό, βέβαια, που δεν είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι με βάση τα συμφωνηθέντα για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η Τουρκία έχει λόγο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων του ευρωστρατού, όταν οι σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις αφορούν σε περιοχές που συνορεύουν με αυτή τη χώρα, όπως για παράδειγμα, το Αιγαίο και η Κύπρος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ