ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Η συμφωνία έκλεισε, σε πολιτικό επίπεδο, στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας

Σε πολιτική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης προχώρησαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξομπουργκότσι, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν στο γεγονός ότι η κατασκευή του αγωγού πρέπει να πραγματοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Σημίτη επιτεύχθηκε συμφωνία για το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο πλέον θα είναι ισομερές, κάτι για το οποίο πίεζε η βουλγαρική πλευρά.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σημείωσε: «Η απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε. Σήμερα ολοκληρώσαμε τη συζήτηση και λάβαμε την απόφαση σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Συμφωνήσαμε - ήταν ένα ανοιχτό σημείο - ότι η συμμετοχή των τριών κρατών (Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ρωσίας) θα είναι η ίδια, ίση και θα ανταποκρίνεται στους κανόνες μιας ίσης μεταχείρισης. Και μετά απ' αυτή την πολιτική συμφωνία πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τον επόμενο καιρό να εξεταστούν όλες οι εμπορικές πλευρές του εγχειρήματος. Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και οι διεθνείς συνθήκες, όπως δείχνουν, έχουν διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του». Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού, σημείωσε ότι «τώρα ήρθε η στιγμή να προωθηθεί αυτό το μεγάλο έργο».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ελληνοβουλγαρικού επιχειρηματικού και οικονομικού φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος καλούσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού και η δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας, θα αποφέρουν... μεγάλα κέρδη. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία ανέρχονται σε περίπου 620 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα οι Ελληνες επιχειρηματίες ως επενδυτές να έρχονται πρώτοι. Δεν ειπώθηκε βέβαια ότι οι πολλοί από τους επιχειρηματίες αυτούς, που έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα, έκλεισαν τις εδώ επιχειρήσεις τους, «πέταξαν» στο δρόμο τους εργαζόμενους και με επιδοτήσεις του ελληνικού δημοσίου κερδοσκοπούν - με τα εξευτελιστικά μεροκάματα - σε βάρος του βουλγαρικού λαού.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ- ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Συζήτησαν για τη «στρατηγική της Λισαβόνας»

Αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να προωθήσει παραπέρα -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τις αντιλαϊκές επιλογές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών

Συνεργασία με την Ελληνίδα επίτροπο στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Εν όψει ανάληψης της προεδρίας της Κοινότητας από την Ελλάδα (από 1-1-2003) ο υπουργός συζήτησε με την Ελληνίδα επίτροπο, τόσο θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής, όσο και της λεγόμενης «Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι θέλει να προωθήσει στη διάρκεια της προεδρίας της, μια σειρά μέτρα και πολιτικές (εργασιακά- συνταξιοδοτικά κλπ.), που έχει αξιώσει το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο και αποτελούν θέματα προτεραιότητας για το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Του λόγου το αληθές βεβαιώνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Χριστουδουλάκη- Διαμαντοπούλου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Η «Στρατηγική της Λισαβόνας», την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «είναι το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ, το οποίο υιοθετήθηκε το 2000 με στόχο "να καταστεί η Ευρωπαϊκή Οικονομία η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία βασισμένη στη γνώση παγκοσμίως, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή».
  • Με βάση τις δεσμεύσεις προηγούμενων Συμβουλίων, η ελληνική προεδρία θα κληθεί να προωθήσει τα εξής ζητήματα: 1. Τη νέα εμπλουτισμένη στρατηγική για την απασχόληση (σ.σ. δηλαδή, τη λήψη μέτρων που θα καταργούν κατακτήσεις των εργαζομένων, στο όνομα αύξησης της απασχόλησης και «εξάλειψης αντικινήτρων στην ανάληψη εργασίας». 2. Την έκθεση για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, την οποία ετοιμάζει η Επιτροπή, με βάση της εθνικές εκθέσεις (σ.σ., δηλαδή, την εναρμόνιση σε αντιλαϊκότερη κατεύθυνση των συνταξιοδοτικών συστημάτων). 3. Τη βελτίωση των ποιοτικών πτυχών της εργασίας, στη βάση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια. 4. Την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (σ.σ. δηλαδή με μέτρα - ασπιρίνες που θα επιδιώκουν να μειώσουν -δε λένε πώς- τον αριθμό των ατόμων που είναι σε κίνδυνο φτώχειας)... κλπ.
Ελληνική αποστολή στην Κίνα

Ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλο, αναχωρεί για την Κίνα, προκειμένου να πάρει μέρος στο επιχειρηματικό φόρουμ «ΕU - CHINA Partenariat 2002», που θα γίνει από τις 6 - 8 Νοέμβρη στο Πεκίνο. Πρόκειται για την πρώτη επιχειρηματική αποστολή που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κίνα. Οπως διευκρίνισε ο κ. Λιακόπουλος, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 250 επιχειρήσεις από χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και 27 από την Ελλάδα, που θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους 400 κινεζικών επιχειρήσεων. Στόχος των Ελλήνων μελών της αποστολής είναι να ανατραπεί το αρνητικό ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας μας με την Κίνα, με την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη μεγάλη αυτή χώρα.

Βρήκε ... γάλα

Να «αρμέξει» εντυπώσεις και φιλοκτηνοτροφικά εύσχημα επιδιώκει, εκτός των άλλων, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, διατυμπανίζοντας σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι διεκδικεί αύξηση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος.

Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γαλακτοκομικών Προϊόντων, που έγινε προχτές, ο υπουργός Γεωργίας ξαναανακοίνωσε χτες πομπωδώς, ότι η σταθερή επιδίωξη της χώρας είναι να διεκδικήσει περαιτέρω αύξηση της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ. Ο Γ. Δρυς είπε στην ευρω-γαλακτοκομική αυτή μάζωξη βιομηχάνων ότι η ποσόστωση της Ελλάδας είναι τώρα 700.000 τόνοι, ποσοστό που αποτελεί το 0,62% της συνολικής ποσόστωσης της ΕΕ. Δεν ανακοίνωσε, όμως, τι ποσοστό αύξησης ζητάει και πόσα από τα συμφέροντα των μικρομκεσαίων Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στην επικείμενη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, για να πάρει κατόπιν συμβιβασμού ...κανέναμ τόνο γάλα. Γιατί, το να ζητάει γενικώς αύξηση στα λόγια, είναι εύκολο. Το δύσκολο, μάλλον είναι να ανακοινώσει ότι οι ανάγκες αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ξεπερνούν το 1.200.000 τόνους και οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο αιμορραγεί όλο και περισσότερο. Αλλά, δυστυχώς, στις κυβερνητικές εξαγγελίες εντυπωσιασμού και κοροϊδίας παραγωγών και καταναλωτών, δεν μπήκε ακόμα πρόστιμο συνυπευθυνότητας...

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Σήμερα η αγροτική συγκέντρωση

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιείται η αγροτική ενημερωτική συγκέντρωση στον Τύρναβο, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ). Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αποφάσισε, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η διοίκηση του ΕΟΑΣΝΛ, με στόχο το συντονισμό της δράσης των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Η ΕΟΑΣΝΛ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες του Τυρνάβου, οι οποίοι υφίστανται με ακόμα πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, ύστερα και από τις καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους ο παγετός του περασμένου χειμώνα. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιχείρηση της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει και να τους εξαπατήσει, δίνοντάς τους συνεχώς ψεύτικες υποσχέσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Παγετόπληκτων συγκαλεί σύσκεψη, μεθαύριο Κυριακή, φορέων του νομού για το θέμα των αποζημιώσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει νομαρχιακή σύσκεψη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας. Θα συζητηθούν τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα - βαμβάκι, καταστροφές, αποζημιώσεις - καθώς και οι αρνητικές εξελίξεις για τη μικρομεσαία αγροτιά, ύστερα και από τις αποφάσεις του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες για τη διεύρυνση και την «Ενδιάμεση Αναθεώρηση» της ΚΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ