Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ- ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Συζήτησαν για τη «στρατηγική της Λισαβόνας»

Αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να προωθήσει παραπέρα -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τις αντιλαϊκές επιλογές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών

Συνεργασία με την Ελληνίδα επίτροπο στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Εν όψει ανάληψης της προεδρίας της Κοινότητας από την Ελλάδα (από 1-1-2003) ο υπουργός συζήτησε με την Ελληνίδα επίτροπο, τόσο θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής, όσο και της λεγόμενης «Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι θέλει να προωθήσει στη διάρκεια της προεδρίας της, μια σειρά μέτρα και πολιτικές (εργασιακά- συνταξιοδοτικά κλπ.), που έχει αξιώσει το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο και αποτελούν θέματα προτεραιότητας για το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Του λόγου το αληθές βεβαιώνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Χριστουδουλάκη- Διαμαντοπούλου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Η «Στρατηγική της Λισαβόνας», την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «είναι το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ, το οποίο υιοθετήθηκε το 2000 με στόχο "να καταστεί η Ευρωπαϊκή Οικονομία η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία βασισμένη στη γνώση παγκοσμίως, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή».
  • Με βάση τις δεσμεύσεις προηγούμενων Συμβουλίων, η ελληνική προεδρία θα κληθεί να προωθήσει τα εξής ζητήματα: 1. Τη νέα εμπλουτισμένη στρατηγική για την απασχόληση (σ.σ. δηλαδή, τη λήψη μέτρων που θα καταργούν κατακτήσεις των εργαζομένων, στο όνομα αύξησης της απασχόλησης και «εξάλειψης αντικινήτρων στην ανάληψη εργασίας». 2. Την έκθεση για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, την οποία ετοιμάζει η Επιτροπή, με βάση της εθνικές εκθέσεις (σ.σ., δηλαδή, την εναρμόνιση σε αντιλαϊκότερη κατεύθυνση των συνταξιοδοτικών συστημάτων). 3. Τη βελτίωση των ποιοτικών πτυχών της εργασίας, στη βάση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια. 4. Την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (σ.σ. δηλαδή με μέτρα - ασπιρίνες που θα επιδιώκουν να μειώσουν -δε λένε πώς- τον αριθμό των ατόμων που είναι σε κίνδυνο φτώχειας)... κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ