Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Η συμφωνία έκλεισε, σε πολιτικό επίπεδο, στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας

Σε πολιτική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης προχώρησαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξομπουργκότσι, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν στο γεγονός ότι η κατασκευή του αγωγού πρέπει να πραγματοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Σημίτη επιτεύχθηκε συμφωνία για το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο πλέον θα είναι ισομερές, κάτι για το οποίο πίεζε η βουλγαρική πλευρά.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σημείωσε: «Η απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε. Σήμερα ολοκληρώσαμε τη συζήτηση και λάβαμε την απόφαση σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Συμφωνήσαμε - ήταν ένα ανοιχτό σημείο - ότι η συμμετοχή των τριών κρατών (Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ρωσίας) θα είναι η ίδια, ίση και θα ανταποκρίνεται στους κανόνες μιας ίσης μεταχείρισης. Και μετά απ' αυτή την πολιτική συμφωνία πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τον επόμενο καιρό να εξεταστούν όλες οι εμπορικές πλευρές του εγχειρήματος. Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και οι διεθνείς συνθήκες, όπως δείχνουν, έχουν διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του». Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού, σημείωσε ότι «τώρα ήρθε η στιγμή να προωθηθεί αυτό το μεγάλο έργο».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ελληνοβουλγαρικού επιχειρηματικού και οικονομικού φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος καλούσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού και η δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας, θα αποφέρουν... μεγάλα κέρδη. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία ανέρχονται σε περίπου 620 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα οι Ελληνες επιχειρηματίες ως επενδυτές να έρχονται πρώτοι. Δεν ειπώθηκε βέβαια ότι οι πολλοί από τους επιχειρηματίες αυτούς, που έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα, έκλεισαν τις εδώ επιχειρήσεις τους, «πέταξαν» στο δρόμο τους εργαζόμενους και με επιδοτήσεις του ελληνικού δημοσίου κερδοσκοπούν - με τα εξευτελιστικά μεροκάματα - σε βάρος του βουλγαρικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ